NBI Update 2016 - Maj nr. 1 (4/5) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

04. maj 2016

NBI Update 2016 - Maj nr. 1 (4/5)

4. maj 2016 

Jan Thomsen i nyt EU-projekt om ultrapræcise atomure

Jan Thomsen, lektor og leder af forskningsgruppen, Ultrakolde Atomer på Niels Bohr Institutet har fået del i en bevilling på 14 mio. kr. til at deltage i et EU-projekt om udvikling af ultrapræcise atomure, der skal definere internationale tidsskalaer. Projektet har start 1. maj, 2016.

Jan Thomsen, lektor og leder af forskningsgruppen, Ultrakolde Atomer skal deltage i et EU-projekt om udvikling af ultrapræcise atomure, der skal definere internationale tidsskalaer.

”Projektet sigter mod at forfine nogle af de kvantemekaniske teknikker, der benyttes – gøre dem endnu mere robuste og støjsvage. Atomure med den eksisterende præcision og nøjagtighed er meget følsomme overfor ydre påvirkninger. Blot det, at uret befinder sig i en lokale med en temperatur på cirka 20 grader og ikke det absolutte nulpunkt, giver store udfordringer”, fortæller Jan Thomsen.

Læs mere >>
Read more >>

Isolerende luftlag over Grønlands iskappe mindsker nedbør

Jordens klima er blevet varmere, men selv om den grønlandske iskappe smelter hastigt i kystområderne, er der store dele af iskappen (40 procent), der næsten ikke har smeltning på overfladen.

Hans Christian Steen-Larsen trækker udstyret over isen til forsøgsstedet. (Credit: Max Berkelhammer, University of Illinois)

Varmere klima betyder normalt også, at der falder mere nedbør, men der er ikke sket en stigning af nedbørsmængden på iskappen. Ny forskning fra blandt andet Niels Bohr Institutet viser, at det skyldes, at der om vinteren dannes et luftlag nær overfladen, som isolerer iskappen fra den øvre atmosfære og mindsker både fordampning og nedbør. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Science Advance.

Læs mere >>
Read more >>

Mogens Høgh Jensen ny præsident for Videnskabernes Selskab

Mogens Høgh Jensen, der er professor i biofysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet er udnævnt til præsident for Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Mogens Høgh Jensen er valgt til ny præsident for Videnskabernes Selskab.

”Det er en meget spændende post, jeg er blevet valgt til og meget ansvarsfuld – jeg kan allerede mærke det på mine skuldre”, siger han med alvor i blikket og trykker lidt ned på skuldrene, mens han dog hurtigt efter smiler bredt – for han er meget glad for sit nye hverv.

Læs mere >>
Read more >>

Superhurtig lyskilde lavet af kunstigt atom

Alle lyskilder virker på den måde, at de kan optage energi - for eksempel fra en elektrisk strøm - og udsende energien som lys. Men energien kan også blive tabt som varme, og det er derfor vigtigt, at lyskilderne udsender lyset så hurtigt som muligt, inden energien tabes.

Petru Tighineanu og Søren Stobbe i gruppens laboratorier på Niels Bohr Institutet i København.

Superhurtige lyskilder kan for eksempel bruges i laserlys, LED-lys og enkelt-foton-lyskilder til kvanteteknologi. Nye forskningsresultater fra Niels Bohr Institutet viser, at lyskilder kan gøres meget hurtigere ved at bruge et princip, som blev forudsagt teoretisk i 1954. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Physical Review Letters.

Læs mere >>
Read more >>

Unik mulighed for danske virksomheder til udvikling af fremtidens materialer

En aftale om dansk medfinansiering af det kommende røntgenstråleanlæg i Lund, MAX IV er netop faldet på plads. Aftalen giver danske virksomheder og forskere direkte adgang til brugen af noget af verdens bedste udstyr til materialeforskning og skal dermed bidrage til en dansk førerposition indenfor udvikling af nye, avancerede materialer.

Ved det kommende røntgenstråleanlæg i Lund, MAX IV bygger Danmark sine egne to målestationer, tilsammen kaldet DanMAX, hvor danske forskere og virksomheder har råderet over halvdelen af tiden.

Holdbare, stærke, miljøvenlige, ressourcebesparende, genanvendelige… Kravene til fremti-dens materialer er mange og de virksomheder, som kommer først med at udvikle og tage nye materialeløsninger i brug, kommer også til at stå stærkest på markedet.

Læs mere >>
Read more >>

Den 6. & 7. maj

Køb billetter til årets FysikRevyTM 2016

- billetsalget til ansatte starter den 20/4, og for de studerende starter salget den 25/4.

FysikRevyTM på Facebook: https://www.facebook.com/fysikrevy/

Bliv en rollemodel for børn og unge som foredragsholder i ordningen Videnskaben på Besøg. Ved at dele ud af dine oplevelser og fortælle om de spændende udfordringer, du møder i dit arbejde som forsker, kan du være med til at inspirere børn og unge og vise dem den verden, der åbner sig med en naturvidenskabelig uddannelse.

Det foregår i forbindelse med Naturvidenskabsfestival i uge 39, hvor du kan komme ud på en skole eller et gymnasium og holde foredrag. Du vælger selv, om du vil møde grundskole- eller gymnasieelever.

Læs mere om foredragsordningen: Videnskaben på Besøgwww.Naturvidenskabsfestival.dk/bliv-foredragsholder/

Fixed-term Associate professor in physics of complex systems

02. maj 2016

Deadline: May 16, 2016
The candidate should demonstrate an outstanding track record within modeling approaches to epigenetics, ecological system dynamics and phage-bacteria interactions.

Læs mere

PhD fellowship in experimental particle physics

25. april 2016

Deadline: June 1, 2016
The successful applicant will participate in the exciting task of analyzing the first high Luminosity 13 TeV data from the Large Hadron Collider at CERN.

Læs mere

PhD scholarship in Quantum Random Number Generation

14. april 2016

Deadline: May 11, 2016
A PhD position to work on a new project on developing a Random Number Generator whose randomness is certified by the fundamental law of quantum mechanics.

Læs mere

PhD fellow in Physics of Biological Systems at Niels Bohr Institute

30. marts 2016

Deadline: June 1, 2016
An excellent and outgoing PhD candidate with physics background who is passionate in exploring microbial strategies using methodologies form theoretical physics.

Læs mere

PhD position at NBI and ILL, Grenoble, France

18. marts 2016

The Niels Bohr Institute, University of Copenhagen, Denmark and the Institut Laue-Langevin (ILL, Grenoble, France), jointly invite applications for a three-year PhD programme focusing on Magnetism in cuprate superconductors at the underdoped quantum critical point

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk