NBI Update 2015 - Marts nr. 2 (19/3) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

19. marts 2015

NBI Update 2015 - Marts nr. 2 (19/3)

19. marts 2015 

Planeter i beboelig zone omkring de fleste stjerner, beregner forskere

Astronomer har med Kepler satellitten fundet flere tusinde exo-planeter i vores galakse, Mælkevejen, og mange af dem har flere planeter, som kredser om værtsstjernen.

Planeter udenfor vores solsystem kaldes exo-planeter. Observationer af exo-planeter med Kepler satellitten sker ved at måle en stjernes lyskurve. Når en planet bevæger sig ind foran stjernen sker der et lille fald i lysstyrken. Hvis det lille dyk i lysstyrken sker regelmæssigt, kan der være tale om en planet, der kredser om stjernen og formørker dens lys.

Ved at analysere disse planetsystemer har forskere fra Australian National University og Niels Bohr Institutet i København beregnet sandsynligheden for, hvor mange af stjernerne i Mælkevejen, der kan have planeter i den beboelige zone.

Beregningerne siger, at milliarder af Mælkevejens stjerner vil have én-tre planeter i den beboelige zone, hvor der kan være flydende vand, og hvor liv vil kunne eksistere. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Læs mere >>
Read more >>

Kvantelink mellem QDev i Danmark og QuTech Holland

Hvad gør man, når man har to af verdens førende mastodonter indenfor det samme forskningsfelt? – konkurrerer med hinanden? – bekriger hinanden?
– næh, man indleder et samarbejde.

På billedet ses Dirk Jan van der Berg, rektor for Delft Tekniske Universitet, Leo Kouwenhoven, professor og leder af QuTech, Thomas Bjørnholm, prorektor for Københavns Universitet, Hollands økonomimister Freeke Heijman-te Paske og Charles Marcus, professor og leder af QDev på Niels Bohr Institutet.

Center for Quantum Devices, QDev på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og QuTech på Delft University of Technology i Holland har derfor indledt et internationalt partnerskab indenfor forskning i kvanteteknologi. Samarbejdet markeres med en officiel ceremoni med deltagelse af ministre fra begge lande og det hollandske kongepar.

Læs mere >>
Read more >>

Solformørkelse 2015

I morgen fredag den. 20. marts er der solformørkelse. På Færøerne og Svalbard vil solformørkelsen kunne opleves total, men i Danmark er Solen dækket cirka 80%, når formørkelsen er på sit højeste. 

Omkring klokken 9.40 begynder Månen langsomt at bevæge sig inden foran Solen. Og cirka klokken 10.50 – lidt afhængig af, hvor du måtte befinde dig i landet – vil mere end fire femtedele af solskiven være dækket af Jordens store satellit.

Læs flere detaljer om solformørkelse i vores Fysikleksikon herunder:

Solformørkelse

Grundbeskrivelse

En solformørkelse opstår når Månen bevæger sig ind mellem Solen og Jorden og skygger for Solens lys.

Animation af en total solformørkelse (MTO, Wikimedia Commons).

En solformørkelse kan kun ses fra en begrænset del af Jorden fordi Månen er så lille at dens skygge ikke kan dække hele Jorden.

Når hele solskiven er dækket af Månen kaldes formørkelsen total. Er kun en del af solskiven skjult kaldes formørkelsen partiel. Mange solformørkelser forløber på en måde, så formørkelsen er total i et smalt bånd henover Jordens overflade mens den er partiel i et meget bredere område. Der, hvor formørkelsen er total indledes og afsluttes den med en partiel fase. Den totale fase er altid kortvarig, op til omkring 7 minutter, mens den partielle fase typisk varer nogle få timer.

Læs mere her >>

CERN starter LHC-acceleratoren op igen for at opklare nye gåder

ALICE-eksperimentet

Den 27 km lange underjordiske partikelaccelerator, LHC (Large Hadron Collider) på CERN er klar til at starte igen.

LHC er den største og kraftigste partikelaccelerator i verden. Efter en pause på to år, hvor der har været teknisk stop for at forberede maskineriet på at køre med næsten dobbelt så højt energiniveau, er man klar til at starte en ny tre-årig periode.

CERN, det internationale forskningscenter ved Genève i Schweiz er verdens førende forskningscenter for studier af naturens fundamentale byggesten, elementar-partiklerne og de kræfter, der binder dem sammen.

Læs mere >>
Read more >>

Ny forskning i materiale til tandplomber

Huller i tænderne er et alvorligt helbredsproblem, og det kan være nødvendigt at reparere hullerne.

Heloisa Bordallo, materialeforsker på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og Ana Benetti, tandlæge og forsker på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet samarbejder i udviklingen af et stærkt materiale til tandplomber bestående af glasionomer-cement.

I dag bruges der ofte plastfyldningsmateriale af akrylate blandinger, da det ligner tændernes farve og er rimeligt stærkt, så det kan klare den hårde belastning fra de kraftige tyggebevægelser. Men plastfyldnings-materialer har ulemper, og nu arbejder forskere i et tværfagligt samarbejde mellem fysikere og tandlæger på at udvikle et materiale bestående af glasionomer-cement.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Scientific Reports.

Læs mere >>
Read more >>

Kvantemekanisk frekvensfilter til atomure

Atomure er de mest præcise ure i verden. I et atomur er det elektronernes spring fra én bane til en anden, der afgør urets tæller.

: Lektor og leder af forskningsgruppen, Ultrakolde Atomer på Niels Bohr Institutet, Jan Thomsen, og ph.d.-studerende Bjarke Røjle Christensen har arbejdet med eksperimenterne til et kvantemekanisk frekvensfilter til atomure.

For at få elektronerne til at springe, lyser forskerne på atomet med stabiliseret laserlys. Laserlyset skal dog have en meget præcis frekvens for at udløse meget præcise elektronspring, og det er et problem at få laserlysets frekvens ultrapræcis – der vil altid være en anelse ’støj’.

Nu har forskere fra Niels Bohr Institutet udviklet en metode, der reducerer støjen, så den bliver op til 100 gange mere støjfri. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige magasin, Physical Review Letters.

Læs mere >>
Read more >>

Astronomer ser fire billeder af samme supernova ved kosmisk linseeffekt

Astronomer har for første gang set en eksploderende stjerne (supernova), hvor lyset ses i fire gengivelser på grund af et særligt kosmisk fænomen, som bevirker, at supernovaens lys på sin vej ud i rummet bliver afbøjet af tyngdekraften fra en massiv galakse, som befinder sig i en hob af galakser.

Billedet fra Hubble Space Telescope viser lyset fra en supernova, som er splittet op i fire lys-gengivelser ved hjælp af en ’kosmisk linse’. Det er den første multipelt linsede supernova, man nogensinde har observeret, og supernovaen er opkaldt efter den norske astronom Sjur Refsdal, som teoretisk forudsagde dette fænomen for 50 år siden. (Credit: NASA/ESA/GLASS)

Derved kan man se ikke bare én, men fire lysstråler fra den samme supernova. Opdagelsen er publiceret i det videnskabelige magasin, Science i et særnummer i anledning af 100-året for Einsteins almene relativitetsteori.

Det særlige fænomen, kaldet gravitationel linseeffekt virker som naturens eget gigantiske teleskop. Det er et astronomisk fænomen, der opstår, når to objekter står på lige linje i forhold til os på Jorden.

Læs mere >>
Read more >>


Would you like to write a project in collaboration with an enterprise or a public authority? Or get a view to a future career path? Read more >>

Post Doc in Models of Microbial Cheese Ecology at the Center for Models of Life

19. marts 2015

Post Doc in Models of Microbial Cheese Ecology at the Center for Models of LifeDeadline: May 1st, 2015 The project also opens up for more general modelling of microbial ecologies, as it will be part of the activity in the Center for Model of Life.

Læs mere

Postdoctoral Fellowships in Experimental Condensed Matter Physics, Topological Quantum Computing

19. marts 2015

Postdoctoral Fellowships in Experimental Condensed Matter Physics, Topological Quantum ComputingDeadline: June 1st, 2015 Nanofabrication, millikelvin measurement microwave electronics, software and hardware development for data acquisition and analysis, and writing and publishing results.

Læs mere

4 Postdoctoral positions available at the interface between physics and medicine aimed at developing a novel cancer therapy

17. marts 2015

Deadline:  April 6th 2015 4 Postdoctoral positions at the interphase between physics, molecular imaging and medicine are offered at LANTERN from April 15th or as soon as possible thereafter.

Læs mere

To kontorelever søges til en spændende og mangfoldig arbejdsplads

16. marts 2015

Deadline: 6. april 2015 Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet to kontorelever til en varieret kontoruddannelse med speciale i offentlig administration.

Læs mere

PhD fellowships in Condensed Matter Theory and Quantum Information Theory

13. marts 2015

PhD fellowships in Condensed Matter Theory and Quantum Information TheoryDeadline: May 1st, 2015 Our groups work on a variety of topics in both modern condensed matter physics and mathematical aspects of quantum information theory.

Læs mere

PhD scholarship in X-ray Characterisation of Nano Particles

13. marts 2015

PhD scholarship in X-ray Characterisation of Nano ParticlesDeadline: April 15, 2015 The project involves a collaborations with iNANO, Institute of Chemistry, Aarhus University, Danish Technological Institute, Haldor Topsøe, Amager Resurse Center & NBI.

Læs mere

To studerende til Center for Quantum Devices

12. marts 2015

To studerende til Center for Quantum DevicesDeadline: 25. marts 2015 2 stillinger som studerende på Center for Quantum Devices (QDev), på Niels Bohr Institutet måske noget for dig. Vi søger to studerende med opstart snarest.

Læs mere

PhD positions available in new interdisciplinary center for the interface of physics and stem cell biology: StemPhys

11. marts 2015

PhD positions available in new interdisciplinary center for the interface of physics and stem cell biology: StemPhysDeadline: April 1, 2015 We are looking for talented, highly motivated and creative scientists who are interested in exploring questions at the interface between physics and stem cell biology.

Læs mere

3 Postdoc positions available in new interdisciplinary center for the interface of physics and stem cell biology: StemPhys

09. marts 2015

3 Postdoc positions available in new interdisciplinary center for the interface of physics and stem cell biology: StemPhysDeadline: April 1, 2015 3 Postdoc positions at the interface of physics and stem cell biology are offered at StemPhys at the Niels Bohr Institute from April 15th 2015.

Læs mere

PhD fellowships in Experimental Condensed Matter Physics, Topological Quantum Computing

05. marts 2015

Deadline: April 15, 2015 1-2 PhD Students to be part of a team of theorists and experimentalists focusing on the braiding of majorana modes in superconductor-semiconductor nanowires.

Læs mere

Process specialist/engineer in Nanofabrication

26. februar 2015

Process specialist/engineer in NanofabricationDeadline: April 1, 2015 The Center for Quantum Devices (QDev) at the Niels Bohr Institute seeks an innovative candidate for a technical position as process specialist/engineer in Nanofabrication.

Læs mere

PhD fellow in Semi-super materials

17. februar 2015

Deadline: April 6, 2015  The Center for Quantum Devices announces the opening of a PhD position to develop nanowire crystal based materials for superconductor-semiconductor hybrid electronic structures.

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk