NBI Update 2015 - Juni nr. 1 (11/6) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

11. juni 2015

NBI Update 2015 - Juni nr. 1 (11/6)

11. juni 2015 

CERN genopstarter partikel-kollisioner ved rekordhøj energi

ALICE detektoren vejer over 10.000 tons, dvs. mere end Eiffeltårnet. Det meste af massen udgøres dog af den store magnet (malet rød), der omslutter alle de indre detektorer i ALICE. Det er verdens største magnet, og den leverer et magnetfelt på ca. 0,5 Tesla.

Den 27 km lange, underjordiske partikel-accelerator, LHC, Large Hadron Collider på CERN er igen i fuld sving og kolliderer protoner ved rekordhøje energier. Det sker efter en pause på over to år for at ombygge og opgradere acceleratoren.

LHC leverer nu partikel-kollisioner til alle de fire store eksperimenter med den rekordhøje energi på 13 TeV, som næsten er dobbelt så meget som den tidligere energi og verdens højeste kollisionsenergi nogensinde. Planen er nu, at LHC skal køre døgnet rundt i det meste af de næste tre år og åbne døren for helt nye opdagelser.

I LHC’s første 3-års periode opdagede forskerne den såkaldte Higgs-partikel, som var den sidste brik i det puslespil, der kendes som Standard Modellen – det er den teori, der beskriver de fundamentale partikler, som alt i universet er bygget op af sammen med de kræfter, der virker mellem dem.

Læs mere >>
Read more >>

Forskningsstation flyttes næsten 500 km over Grønlands indlandsis

Det er lykkedes at flytte hele forskningstationen NEEM på ski 465 km over Grønlands indlandsis til den nye lejr EGRIP, der skal være en kommende international borelejr og en gateway til forskningsprogrammer i Østgrønland.

Den 14 meter høje kuppelformede bygning, ’Domen’, der vejer 47 tons står på ski og trækkes over sneen af to bæltekøretøjer.

”Idag kl. 16 kom vi til EGRIP positionen. Vi er stoppet lige uden for lejrområdet for at opmåle lejren før Domen placeres og garageteltene rejses. Vi er glade og lettede over, at den vanvittige plan at trække den store Dome over isen er lykkedes.

Vi føler os som moderne pionerer”, fortæller Jørgen Peder Steffensen, iskerneforsker i Center for Is og Klima, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet.

Læs mere >>
Read more >>

Peter Lodahl får prestigefuldt ERC Advanced Grant

Peter Lodahl, der er professor og leder af forskningsgruppen Kvantefotonik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har fået en stor og prestigefuld bevilling fra det Europæiske Forskningsråd, ERC’s Advanced Grant. Bevillingen på godt 18,6 mio. kr. (2½ mio. euro) har en varighed på fem år og er til projektet: Scalable Quantum Photonic Networks.

Peter Lodahl, der er professor og leder af forskningsgruppen Kvantefotonik på Niels Bohr Institutet har fået godt 18,6 mio. kr. (2½ mio. euro) fra ERC’s Advanced Grant.

”Peter Lodahl har et enestående karriereforløb indenfor halvleder-kvanteoptik og har haft adskillige fremragende artikler i prestigefulde videnskabelige tidsskrifter som Nature, Science og Physical Review Letters. Han har udviklet sine egne teoretiske løsninger og har samtidigt realiseret dem i teknologiske udfordrende eksperimenter. Han er uden tvivl en internationalt synlig forsker, og han har vist stor evne til at lede et forskerhold”, lyder ERC’s begrundelse for Advanced Grant bevillingen.

”Det er fantastisk, at vi har fået en så stor og betydningsfuld bevilling efter kun at have haft forskningsgruppen i 10 år, og det er en kæmpe anerkendelse af, hvor langt, vi er kommet med vores forskning.

Vi har tidligere fået bevilling fra ERC’s Consolidator Grant, så vores forskning har de seneste fem år i høj grad været støttet af internationale midler. Denne bevilling sikrer, at vi kan fortsætte vores forskning på et meget højt niveau”, siger Peter Lodahl, der mener, at kvanteinformation bliver fremtidens teknologi.

Forskningsgruppen, Kvantefotonik laver alle deres eksperimenter i laboratoriet på Niels Bohr Institutet i København.

Læs mere >>
Read more >>


<< Læs mere om proram og tilmelding >>

Tilmeldingsfristen er forlænget: Du kan tilmelde dig t.o.m. torsdag 11/6

Thomas Heimburg udnævnt til professor

Thomas Heimburg, der er leder af Membran Biofysik-gruppen på Niels Bohr Institutet er udnævnt til professor i teoretisk og eksperimentel biofysik. Han forsker i, at nervebaners signaler fungerer ved hjælp af bølger i form af en lydpuls, en soliton.

Thomas Heimburg, der er leder af Membran Biofysik-gruppen på Niels Bohr Institutet er udnævnt til professor i teoretisk og eksperimentel biofysik.

Thomas Heimburg er født i London, hvor familien boede på grund af faderens forskerstilling, men da Thomas var 1½ år, flyttede familien tilbage til Stuttgart i Tyskland. Hvorfor han lige blev biofysiker er – som ofte, et samspil at tilfældigheder. Da han som 15-16-årig i skolen blev spurgt, hvad han gerne ville være, svarede han: Biofysiker.

Det var grebet ud i luften, for han anede ikke, at faget fandtes, men han havde sammensat ordet ud fra biologi og fysik, som var hans yndlingsfag i skolen. Man han fik at vide, at det skam fandtes, og for så at finde ud af, hvad det gik ud på, opsøgte han Stuttgarts Universitet, hvor man forskede i biofysik.

Læs mere >>
Read more >>

Ansættelse af studentermedhjælpere på Københavns Universitet

Rektor henstiller til, at studentermedhjælpere ikke ansættes mere end 15 timer
om ugen for at sikre de studerendes mulighed for at gennemføre deres uddannelse
på normeret tid.

Læs mere >>

Studenterstudievejleder til at organisere og afholde instituttets arrangementer for folkeskoleelever og gymnasieelever

04. juni 2015

studenterstudievejleder til at organisere og afholde instituttets arrangementer for folkeskoleelever og gymnasieeleverDeadline: 28. juni, 2015
Udadvendt og ansvarsbevidst studerende med godt kendskab til fysikstudiet, gerne studerende på 2. eller 3. studieår, og god til at organisere og til at have med unge at gøre.

Læs mere

Niels Bohr Institutet søger viceinstitutleder for undervisning og kommunikation

02. juni 2015

Niels Bohr Institutet søger viceinstitutleder for undervisning og kommunikationDeadline: 22 juni, 2015 
Niels Bohr Institutet søger en visionær og målrettet viceinstitutleder til at stå i spidsen for instituttets undervisning og kommunikationsindsats.

Læs mere

5 studenterstudievejledere til Ungdomslaboratoriet på Niels Bohr Institutet

01. juni 2015

5 studenterstudievejledere til Ungdomslaboratoriet på Niels Bohr InstitutetDeadline: 14. juni, 2015
Vi søger 5 studenterstudievejledere til laboratoriet, hvor arbejdet primært består i at vejlede gymnasieklasser i brug af udstyret, og sikre at deres laboratoriearbejde foregår under...

Læs mere

PhD fellow in quantum optics and atomic physics at QUANTOP center at the Niels Bohr Institute

26. maj 2015

Deadline: June 15, 2015
The successful candidate(s) must hold a master's degree in physics and preferably have a good knowledge of, and experience in experimental quantum optics and atomic...

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk