NBI Update 2015 - Januar nr. 2 (30/1) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

30. januar 2015

NBI Update 2015 - Januar nr. 2 (30/1)

30 januar 2015 

Jan W. Thomsen får årets undervisningspris på NBI

”I mere end fem år har Jan Thomsen tryllebundet den ene årgang efter den anden med bølger, lys, polarisatorer og diverse andre optiske remedier, når han har taget de studerende med på en tur ind i optikkens verden”, lyder begrundelsen fra de studerende til at indstille Jan Thomsen til Niels Bohr Institutets pris som årets underviser, den særlige Jens Martin Pris.

Jan Thomsen får Niels Bohr Institutets pris som årets underviser, den særlige Jens Martin Pris.

Jan Westenkær Thomsen er lektor i kvantefysik og leder af forskningsgruppen, Ultrakolde Atomer. Kvantefysik beskæftiger sig med stoffers egenskaber på atomart niveau. Gruppen arbejder med eksperimenter i laboratoriet, hvor atomer fanges i et magnetfelt, hvor de fastholdes med præcise stråler af laserlys og køles ned til tæt på det absolutte nulpunkt, minus 273 grader Celcius.

Til eksperimenterne benytter de forskellige atomer, f.eks. strontium, magnesium eller ytterbium, som har særlige kvantemekaniske egenskaber, der bruges til forskning i et atomur, der er så præcist, at det kun taber ét sekund per 300 millioner år.

Læs mere >>

Grundstensnedlæggelse på Niels Bohr Bygningen i dag

Fredag den 30. januar 2015 kl. 14 – 16 på byggepladsen Jagtvej 128 >>

Tre forskere på NBI får bevillinger fra Villum Fonden

Tre forskere på Niels Bohr Institutet, teoretisk fysiker Michael Trott, faststoffysiker Jessica Bolinsson og astrofysiker Claudio Grillo har fået bevillinger på tilsammen 13,4 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator Programme.

Michael Trott, Jessica Bolinsson og Claudio Grillo har tilsammen fået 13,4 mio. kr. fra Villum Fonden til at forske i hendholdsvis partikelfysik, kosmologi og kvantefysik.

Michael Trott, adjunkt i forskningsgruppen, Teoretisk Partikelfysik og Kosmologi på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har fået tildelt 7 mio. kr. til projektet: Systematisk undersøgelse af Higgs-bosonen og Effektiv Feltteori.

Jessica Bolinsson, postdoc i Center for Quantum Devices på Niels Bohr Institutet og Nano Science Center ved Københavns Universitet har fået tildelt 2,4 mio. kr. til projektet: Alternativer til guldpartikler ved fabrikation af halvleder nanostrukturer.

Claudio Grillo, postdoc i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet har fået en bevilling på 4 mio. kr. til projektet: Lys på mørkt stof i galaksehobe.

Læs mere >>
Read more >>

Snapshot af kosmisk udbrud af radiobølger

Et mærkeligt fænomen er blevet observeret af astronomer, lige mens det sker - det er et ’lynhurtigt udbrud af radiobølger’. Udbruddet betegnes som et ultrakort, skarpt lysglimt af radiobølger fra en ukendt kilde i universet. Resultatet er publiceret i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

  

Kunstnerisk illustration af det polariserede signal fra det nye ‘lynhurtige udbrud af radiobølger’ fra Parkes radioteleskop i det østlige Australien. (Credit: Swinburne Astronomy Productions)

Indenfor de seneste få år har astronomer observeret et nyt fænomen, et lynhurtigt, skarpt lysglimt af radiobølger, der kun varer nogle få millisekunder.

Det blev først set ved et tilfælde i 2007, da astronomer gennemgik arkiv-data fra Parkes radio teleskopet i det østlige Australien.

Læs mere >>
Read more >>

Flytning af Astrofysik og Planetforskning

Forskningsgruppen Astrofysik og Planetforskning (Astrophysics and Planetary Science) flyttede den 5.januar 2015 fra deres kontorer i Rockefeller komplekset over i nye kontorer på øverste etage af Geologisk Museum på Østervoldgade 5, 1350 København K. Hermed har Niels Bohr Institutet fået en fjerde og ny lokalitet i København.

Gruppen består af 36 ansatte (7 fastansatte, 16 postdocs, 12 ph.d.-studerende, og 1 gruppesekretær), med hovedvægt på forskning omkring dannelse og udvikling af stjerner og planeter og tilgrænsende fænomener. En stor del af gruppen har samtidig været en del af grundforskningscenteret StarPlan (Centre for Star and Planet Formation).

Geologisk Museum på Østervoldgade 5, hvor NBI gruppen Astrofysik og Planetforskning nu har adresse.

Læs mere >>

Lene Oddershede udnævnt til professor

Lene Oddershede, leder af forskningsgruppen Optisk Pincet på Niels Bohr Institutet, er udnævnt til professor i eksperimentel biofysik. Lene Oddershede har indenfor det seneste år fået en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond til et nyt grundforskningscenter, StemPhys, en stor bevilling fra Novo Nordisk Fonden til et stort, tværfagligt kræftterapi-projekt samt en forskningsbevilling fra FNU.

  

Lene Oddershede, leder af forskningsgruppen Optisk Pincet på Niels Bohr Institutet, er udnævnt til professor i eksperimentel biofysik.

Lene Oddershede blev kandidat i 1995 i fysik og matematik fra Syddansk Universitet, og her tog hun i ’98 sin ph.d. i eksperimentel fysik om komplekse systemer. Under ph.d.-studiet arbejdede hun et år på University of Chicago, og det fik stor betydning for hendes videre fremtid.

”I Chicago hørte jeg flere foredrag om biologisk fysik og optisk manipulation. Det var virkelig inspirerende. Efterfølgende tog jeg rundt og besøgte flere universiteter for at se, hvordan de forskede, blandt andet så jeg det udstyr, de havde opbygget til eksperimenterne – en optisk pincet, der ved hjælp af koncentreret laserlys kunne fastholde levende celler og undersøge dem”, fortæller Lene Oddershede.

Læs mere >>
Read more >>

Mini symposium on electronic storage of research data

Good handling of research data is a prerequisite for carrying out excellent research and it is important that research results can be replicated.

Researchers at the University of Copenhagen are, therefore, in principle required to store the data that underlies their research for at least five years.

A facility for storing large amounts of research data has now been established at the Faculty and will be introduced to you on

February 17th, 2015 at 2:00 p.m. to 4:00 p.m.

Read more >>

kursus om Impact i Horizon 2020

EU kommissionen har afsat 80 mia. € til det nye rammeprogram, Horizon 2020 (2014-2020). De første Horizon 2020 ansøgningsrunder er nu overstået, og den danske succesrate kunne godt være lidt højere.

En nyhed i Horizon 2020 er, at ”Impact” spiller en væsentligt større rolle i den samlede bedømmelse. For en del af KU’s forskere er det imidlertid ikke helt klart, hvad der menes med ordet ”Impact”.

Vi er derfor glade for, at det er lykkedes at få Sean McCarthy til at holde et særligt kursus om Impact i Horizon 2020. Kurset er åbent for alle, men er særligt relevant for forskere, som planlægger at indsende en ansøgning til Horizon 2020.

Kurset holdes torsdag den 19. februar kl. 8.30-13.00 på August Krogh
http://www2.bio.ku.dk/cms/lokaleoversigt/akb.pdf

Kurset er gratis, men tilmelding er nødvendig:
https://intranet.ku.dk/employeeguide/course/ucphcourses/Pages/default.aspx

Gratis IT Learning workshop i februar

Engager de studerende, styrk koncentrationen, øg læringsmulighederne og få samtidig feedback på din undervisning.

Free IT Learning workshop in February

In this workshop you will learn to use a tool of student respons system, also known as clickers.

Læs mere / Read more >>

NOTICE REGARDING VACATION 2015 - 2016

FERIEVARSEL FOR FERIEÅRET 2015 - 2016

Read more on KUnet >>

MasterClass for gymnasielever torsdag 18. marts hele dagen

Neutrinoer og IceCube eksperimentet

Niels Bohr Institutet indbyder til en hel dag med aktiviteter og foredrag om partikelfysik med fokus på IceCube eksperimentet. Deltagerne er gymnasieelever fra hele landet.

IceCube Laboratoriet på isen ved Sydpolen. (Sven Lidström, IceCube/NSF).

IceCube eksperimentet befinder sig et par kilometer under overfladen i iskappen ved Sydpolen for at måle på neutrinoer. Det er ikke en simpel opgave, men ved at installere tusindvis af lyssensorer dybt i isen kan vi detektere når en neutrino vekselvirker med atomerne i isen. Dette giver os en unik mulighed for at lære mere om neutrinoerne, og deres oprindelse.

Læs mere her + tilmelding >>

HR Arbejdsmiljø og Samarbejde

Nyhedsbrev Nr. 237, Uge 4 2015, årgang 17

Resultater af trivsels- og til-fredshedsmålingen 2014: Resultatet af den årlige trivsels- og tilfredshedsmåling på KU niveau blev offentliggjort på KUnet den 22. januar.

Evaluering af Arbejdstilsynets regler for sikkerhed og sundhed: I foråret 2014 offentliggjorde Arbejdstilsynet en evaluering af reglerne for sikkerhed og sundhed (AMO reglerne) fra 2010.

Læs mere >>

PhD fellowship in complex systems, fluid and solid mechanics

PhD fellowship in complex systems, fluid and solid mechanicsDeadline: March 7, 2015 The position involves basic research in complex systems with a focus on fluid and solid mechanics, and will be financed by the European Training Network NanoHeal that started in January 2015.

Læs mere

Computer technician for ice-core projects at Centre for Ice and Climate

Computer technician for ice-core projects at Centre for Ice and ClimateDeadline: February 16, 2015 A fixed-term position as technician is available for 2½ years from April 1st, 2015, at the Centre for Ice and Climate, Niels Bohr Institute, University of Copenhagen.
 

Læs mere

Postdoc position in physics of complex systems

Postdoc position in physics of complex systemsDeadline: February 10, 2015 The position involves basic research in fluid dynamics and the mechanics of solid materials. The position is financed by the VILLUM FOUNDATION and is to be filled by February 2015

Læs mere

HPC program developer position is available at the Physical Oceanography group

HPC program developer position is available at the Physical Oceanography groupDeadline: February 15,02015 This position combines both technical and practical aspects related to model development and provision of assistance to academic staff and students and educational software.

Læs mere

PHD position: Probabilistic Seismic Prospect Assessment

PHD position: Probabilistic Seismic Prospect AssessmentDeadline: February 15, 2015
The PhD project will be based at the Solid Earth Geophysics and Computational Geoscience Group at the Niels Bohr Institute. 
 

Læs mere

PHD position: Uncertainty Quantification in Subsurface Modelling

PHD position: Uncertainty Quantification in Subsurface ModellingDeadline: February 15, 2015
The Ph.D. project will be based at the Solid Earth Geophysics and Computational Geoscience Group at the Niels Bohr Institute.
 

Læs mere

Postdoctoral Position in Quasar Physics at Dark Cosmology Centre

Postdoctoral Position in Quasar Physics at Dark Cosmology CentreDeadline: February 2, 2015
This position involves development of C++ code, working with Python code and modeling within a Bayesian statistics framework.

Læs mere

PhD fellow in Condensed Matter Theory

Deadline: February 16, 2015
General theoretical studies of strongly correlated electron systems and unconventional superconductors including, cuprates, iron-based systems, and heavy fermions.

Læs mere

Postdoctoral Position in Quasar Physics

Dark FellowshipsDeadline: February 2, 2015
Seeking a postdoc to work on observational and theoretical projects related to modeling of Very Large Telescope and Swift observations of quasars with the possibility to work on the...

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk