NBI Update 2015 - August nr. 1 (26/8) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

26. august 2015

NBI Update 2015 - August nr. 1 (26/8)

26. august 2015 

Martin Pessah udnævnt til professor i teoretisk astrofysik

Martin Pessah er udnævnt til professor i teoretisk astrofysik på Niels Bohr Internationale Akademi ved Niels Bohr Institutet

Martin Pessah er udnævnt til professor i teoretisk astrofysik på Niels Bohr Internationale Akademi ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.

Martin Pessah forsker i de grundlæggende processer i dannelsen af planeter, stjerner og sorte huller. Forskningen går ud på at forstå de fysiske processer, der finder sted i de roterende skiver af gas og støv, der cirkulerer rundt om nydannede stjerner, hvor stofferne i de roterende skiver samler sig og danner planeter.

Også rundt om døde stjerner som hvide dværge, neutronstjerner og sorte huller er der roterende skriver af gas, og indenfor astrofysikken har det i mange år været et problem at forstå vækstskivernes komplicerede struktur og udvikling.

Læs mere >>
Read more >>

Fysik har fuldt hus af nye studerende

Niels Bohr Institutet har i år optaget 158 nye studerende. Det betyder, at fysikstudiet er fuldt booket op.

Kim Splittorff, der er instituttets nye viceinstitutleder for undervisning, glæder sig over, at Niels Bohr Institutet i år har fuldt hus af dygtige nye studerende.

”Vi har virkelig fået fuldt hus af dygtige folk. 26 af de kommende studerende har over 12 i gennemsnit (hvis man går direkte fra gymnasiet, kan man gange sin karakter op), 42 har mellem 10 og 12, og det samlede gennemsnit ligger på 9,1”, udtaler Kim Splittorff, der er instituttets nye viceinstitutleder for undervisning.

En stor gruppe har 7-8 i gennemsnit, mens enkelte studerende har 3,7-5,0, så der er hele 10 karaktertrin mellem de højeste og de laveste karakterer, og den store spredning gør, at undervisningen bliver en pædagogisk udfordring.

Læs mere >>
Read more >>

Students from the Niels Bohr Institute introduced to the Nordic Optical Telescope

The Niels Bohr Institute provide not only excellence in research, but also helps to train the next generation of scientists. Recently has a group of students from NBI been on the NOT Summer school where they have tested a variety of observations from Pluto to one of the most distant quasars in the universe.

Examples of the student performance can be seen here >>

Christopher Pethick får Feenberg Medalje

Christopher Pethick, professor emeritus ved Niels Bohr Internationale Akademi og Nordita modtager Feenberg Medaljen 2015.

Christopher Pethick, professor ved Niels Bohr Internationale Akademi og Nordita modtager Feenberg Medaljen 2015.

Eugene Feenberg Memorial Medal (Feenberg Medaljen) blev indstiftet i 1983 på den internationale konference for mange-legeme fysik som et minde for den amerikanske fysiker Eugene Feenberg, der var en pioner indenfor kernefysik og udvikling af beregningsmetoder for kerneegenskaber og kvante-væsker.

“Christopher Pethick tildeles Feenberg Medaljen for sit banebrydende bidrag og dybe indsigt i mange-legeme fysik på tværs af forskellige fysiske systemer, der spænder fra ultrakolde atomer og kvante-væsker til det kompakte kerne-stof i neutronstjerner og stjerners kollaps”, lyder The International Advisory Committee’s begrundelse for tildelingen af medaljen til Christopher Pethick.

Læs mere >>
Read more >>

Kim Splittorff ny viceinstitutleder

Kim Splittorff, der er lektor i teoretisk partikelfysik, bliver ny viceinstitutleder for undervisning på Niels Bohr Institutet.

Kim Splittorff, der er lektor i teoretisk partikelfysik, bliver ny viceinstitutleder for undervisning på Niels Bohr Institutet.

”Jeg ser meget frem til at arbejde sammen med hele instituttet om vores undervisning. Det afgørende er, at vores akademiske frihed også gælder i vores undervisning så den bliver personlig og levende. Det er en kvalitet, at der er variation i undervisningsformen på de forskellige kurser, men vi skal selvfølgelig koordinere kurserne imellem og lade os inspirere af hinanden, så vi i fællesskab udvikler undervisningen”, siger Kim Splittorff.

Som forsker er det universets uopklarede gåder, han arbejder med. Hvordan så det tidlige univers ud for 13,7 milliarder år siden? - og hvilken fysisk tilstand var herskende? Hans fokus har været på, hvordan kernestof opfører sig, når der er ubalance mellem kvarker og anti-kvarker.

Læs mere >>
Read more >>

Kvantenetværk: Frem og tilbage er ikke lige langt!

Kvanteteknologi baseret på lys (fotoner) har et stort potentiale for radikalt ny informationsteknologi baseret på fotoniske kredsløb.

Peter Lodahl, professor og lektor Søren Stobbe, forskningsgruppen Kvantefotonik på Niels Bohr Institutet. (Foto: Ola Jakup Joensen).

Hidtil har fotonerne i kvantefotoniske kredsløb opført sig på samme måde, uanset om de bevægede sig frem eller tilbage i en fotonisk kanal. Det har begrænset muligheden for at kontrollere fotonerne og dermed bygge komplekse kredsløb til fotoniske kvantecomputere. Nu har forskere fra Niels Bohr Institutet opdaget og demonstreret en ny type fotoniske kanaler, hvor frem og tilbage ikke er lige langt! Sådan et system har været en manglende komponent for at bygge kvantefotoniske kredsløb i stor skala.

Læs mere >>
Read more >>

Super-lysstærk supernova med ekstremt udbrud af gammastråling

Magnetarer er nogle af de mest ekstreme objekter vi kender i Universet. De er ekstremt kompakte objekter med masser som solen, men med radier på kun 10-20 km. Samtidig har magnetarer ekstremt kraftige magnetfelter - de kraftigste magnetfelter vi kender i Universet. (Kunstnerisk gengivelse: NASA)

Astronomer fra blandt andet Niels Bohr Institutet har observeret et en super-lysstærk supernova i forbindelse med et meget usædvanligt langvarigt gammaglimt.

Gammaglimt ses i forbindelse med supernova-eksplosioner, som er kæmpestjerners død, og de varer normalt kun få minutter, men det nye udbrud varede mere end en halv time. Selve supernovaen var ekstremt lysstærk - mere end tre gange så lysstærk som de supernovaer, der tidligere er set i forbindelse med gammaglimt. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature.

Læs mere >>
Read more >>

Vulkanudbrud har stor betydning for verdens klima

Ud fra den nye vulkanske rekonstruktion kan man se, at store vulkanudbrud på den nordlige halvkugle, såsom på Island og i Nordamerika, ofte forårsagede alvorlig sommerafkøling på de nordlige breddegrader, og at adskillige historiske begivenheder kunne relateres til vulkanske udbrud.

Store vulkanudbrud sender kæmpe skyer af aske og syre op i atmosfæren, hvor skyerne spredes ud over kloden og skygger for Solen, så klimaet bliver koldere i årtier derefter.

Det har klimaforskerne længe vidst, men ny forskning fra blandt andet Niels Bohr Institutet viser, at effekten af vulkanudbruddene er større end hidtil troet, og at det har haft stor betydning for historiske begivenheder gennem tusinder af år. Resultaterne er publiceret i det ansete videnskabelige magasin, Nature.

Læs mere >>
Read more >>

PhD fellow in Physical Oceanography

26. august 2015

Deadline: October 15, 2015
The candidate will determine how changes in the North Atlantic and Southern Ocean winds are transmitted throughout the various ocean basins.

Læs mere

Postdoc of Condensed Matter Theory

04. august 2015

Deadline: September 18, 2015
The content of the job is broadly defined, but important topics are the role of correlations, coexisting magnetic and charge order, and spin and charge fluctuations.

Læs mere

One PhD scholarship in experimental biophysics

03. august 2015

Deadline: August 30, 2015
The project will involve exploring the coupling between protein distribution on the cell surface and the shape of the cell.

Læs mere

PhD fellow in quantum nanoelectronics at the Center for Quantum Devices

27. juli 2015

PhD fellow in quantum nanoelectronics at the Center for Quantum Devices Deadline: September 1, 2015
The PhD programme, in addition to the project work, comprises participation in courses or international PhD schools and some activity as teaching assistant.

Læs mere

PhD fellow in Silicon-germanium based spin qubits at the Center for Quantum Devices

22. juni 2015

PhD fellow in Silicon-germanium based spin qubits at the Center for Quantum DevicesDeadline: September 1, 2015
The candidate should have experience in an experimental physics laboratory and a bachelor, master, or undergraduate degree in physics. Previous experience in nanofabrication...

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk