NBI Update 2015 - April nr. 2 (23/4) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

23. april 2015

NBI Update 2015 - April nr. 2 (23/4)

23. april 2015 

Forskningens Døgn fra den 23.-25. april 2015

Se stjernehimlen over København i det Astronomiske Observatorium på Østervold

Oplev månekratere, planeten Jupiter og andre spændende ting på stjernehimlen over København i det Astronomiske Observatorium på Københavns Universitet.

Vi kan se kratere på Månen, planeten Jupiter med de fire tydelige måner og den meget lysstærke planet Venus på vesthimlen. Vi er inde midt i byen, så de allermest lyssvage og eksotiske objekter kan vi ikke se, fordi de drukner i baggrundslys.

Læs mere + tilmelding >>

Detektor på Sydpolen udforsker de mystiske neutrinoer

Neutrinoer er en type partikler, som passerer gennem stort set alt på deres vej fra selv de fjerneste egne af universet. Jorden bombarderes hele tiden af milliarder af neutrinoer, som farer lige igennem hele kloden, huse, dyr, mennesker – alt.

IceCube består af en kubikkilometer is, som er tæt pakket med optiske moduler. Detektoren befinder sig dybt under overfladen - den begynder 1½ km nede i isen og ender ved bunden i en dybde af 2½ km.

Neutrinoer reagerer kun yderst sjældent med stof, men på Sydpolen kan det gigantiske IceCube eksperiment med et netværk af detektorer registrere, når der sker et sammenstød mellem en neutrino og atomer i isen.

Nye forskningsresultater fra blandt andet Niels Bohr Institutet har målt på neutrinoerne på Sydpolen og beregnet nogle af de fysiske egenskaber af de ellers så eksotiske og dårligt forståede partikler.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Physical Review D.

Læs mere >>
Read more >>

Kære bevillingsadministratorer

Forlængelse af bevillingsperioden efter slutdatoen

Styrelsen for Forskning og Innovation er blevet opmærksom på, at vi i stigende grad modtager anmodninger om forlængelse af bevillingsperioden efter slutdatoen er overskredet på bevillingerne.

Vi indstiller til bevillingshaver og administratorerne om at skærpe opmærksomheden vedrørende indsendelse af anmodninger om forlængelse af bevillingsperioden senest en måned inden slutdatoen.

Læs mere >>

KU workshop

Engage your students in class with Student Response System (“clickers”)

Would you like to engage the students, increase their learning opportunities and get instant feedback on your teaching?

Then join this workshop on online student response systems >>

Mars kan have flydende vand

Forskerne har længe vidst, at der var vand i form af is på Mars. Nu viser nye forskningsresultater fra NASAs Mars-sonde Curiosity, at der ser ud til at findes flydende vand tæt på overfladen af Mars.

Billedet er fra ’Hidden Valley’ i Gale krateret på Mars, hvor man kan se de plader af sedimenter, som langsomt er blevet aflejret i bunden. Nede i bunden af krateret er der aflejret meget finkornede sedimenter, som langsomt er faldet ned gennem søen. Sediment-pladerne på bunden ligger vandret, så alt tyder på, at hele Gale-krateret kan have været en stor sø. (Credit: NASA/JPL, MSSS)

Forklaringen er, at man har fundet stoffet perklorat i jorden, der reducerer frysepunkstemperaturen, så det vand, der er, ikke fryser til is, men er flydende, meget salt saltvand - som en saltlage. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature.

Mars-sonden Curiosity landede i august 2012 på Mars i det store krater, Gale, der ligger lige syd for ækvator. Det kæmpestore krater er 154 kilometer i diameter og kraterets sider er næsten 5 kilometer høje. Midt i krateret ligger bjerget, Mount Sharp.

Læs mere >>
Read more >> 

KAFFEMIK

Niels Bohr Institutets næste KAFFEMIK er rykket til 30. april fra kl. 13.00 - 14.30 i Lundbeck Auditoriet, Biocenteret.

Mødet vil dreje sig om vores indflytning i Niels Bohr Bygningen. Arkitekten Vibeke Lindblad er inviteret og vil fortælle om bygningen samt svare på vores spørgsmål. Efter mødet er der kaffe og kage.

Robert Feidenhans'l orienterer, og Anne Nordentoft vil fortælle om instituttets økonomi.

http://dunlap.utoronto.ca/education/summer-school/


Sign up as baker here >>

PhD fellowships in Experimental Condensed Matter Physics, Topological Quantum Computing

01. juni 2015

Deadline: June 1, 2015
1-2 PhD Students to be part of a team of theorists and experimentalists focusing on the braiding of majorana modes in superconductor-semiconductor nanowires.

Læs mere

PhD fellow in Neutron Scattering

22. april 2015

PhD fellow in Neutron ScatteringDeadline: May 15, 2015
The successful applicant will develop learning material for the VNT e-learning platform and perform research on the use of the VNT platform in both blended learning and e-learning.

Læs mere

Two fully funded PhD positions at the Ice and Climate group

27. marts 2015

Two fully funded PhD positions at the Ice and Climate groupDeadline: May 1st, 2015
The positions can only be applied for by non-Danish citizens. We are seeking candidates with a strong background in mathematics or dynamical systems.

Læs mere

PhD position available at the Dark Cosmology Centre

20. marts 2015

PhD position available at the Dark Cosmology CentreDeadline: May 1, 2015
A PhD scholarship in extragalactic astrophysics are available at the Dark Cosmology Centre (DARK) commencing 1 September 2015 or as soon as possible thereafter.

Læs mere

Post Doc in Models of Microbial Cheese Ecology at the Center for Models of Life

19. marts 2015

Post Doc in Models of Microbial Cheese Ecology at the Center for Models of LifeDeadline: May 1st, 2015
The project also opens up for more general modelling of microbial ecologies, as it will be part of the activity in the Center for Model of Life.

Læs mere

Postdoctoral Fellowships in Experimental Condensed Matter Physics, Topological Quantum Computing

19. marts 2015

Postdoctoral Fellowships in Experimental Condensed Matter Physics, Topological Quantum ComputingDeadline: June 1st, 2015
Nanofabrication, millikelvin measurement microwave electronics, software and hardware development for data acquisition and analysis, and writing and publishing results.

Læs mere

PhD fellowships in Condensed Matter Theory and Quantum Information Theory

13. marts 2015

PhD fellowships in Condensed Matter Theory and Quantum Information TheoryDeadline: May 1st, 2015
Our groups work on a variety of topics in both modern condensed matter physics and mathematical aspects of quantum information theory.

Læs mere

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk