NBI Update - Februar nr. 1 (21/2) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2014 > Februar nr. 1

21. februar 2014

NBI Update - Februar nr. 1 (21/2)

21. februar 2014 

Mars-forskningen får FNU-bevilling

Morten Bo Madsen, der leder Mars-gruppen i Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet, har fået en bevilling på godt 3,8 mio. kr. fra FNU, Det Frie Forskningsråd, Natur og Univers. Bevillingen er givet til udforskningen af Mars med Mars-roveren Curiosity.

Morten Bo Madsen, der leder Mars-gruppen i Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet, har fået en bevilling på godt 3,8 mio. kr. fra FNU.

Den danske Mars-gruppe på Niels Bohr Institutet deltager i NASA's mission Mars Science Laboratory, der blev sendt afsted i november 2011, og som landede på Mars i august 2012 med roveren Curiosity i et stort krater, Gale for i mindst to år at udføre eksperimenter på overfladen af Mars. Det er en meget spændende udforskning, der har som formål at undersøge planetens beboelighed for liv i form af mikroorganismer.

Forskningen har allerede vist, at der har været flydende, strømmende vand på Mars, og at der har været mindst et sted på Mars, hvor miljøet har været gunstigt for liv. Der er dog endnu ikke fundet sikre spor af organisk kemi. Men udforskningen fortsætter og efter, at det er blevet vist, at miljøet har været beboeligt, er målet nu at finde lokaliteter, hvor det kan tænkes, at organisk kemi kan være bevaret.

Læs mere >>
Read more >>

Første billeder af stjernehob fra Gaia Satellitten

Gaia Satellitten har allerede efter ca. 40 dage efter opsendelsen den 19. december, sendt sine første billeder ned til Jorden. De viser en tæt samling af stjerner i den store Magellanske Sky i en afstand af 170.000 lysår.

Det første billede fra Gaia Satellitten viser en kuglehob af stjerner i den store Magellanske Sky. En kuglehob (globular cluster) er en tæt samling af stjerner, der er dannet samtidigt. Denne kuglehob er meget ung, kun 20 millioner år gammel.

"Det er fantastisk og en stor befrielse at se, at alt går som det skal med Gaia", siger den danske astronom Erik Høg, der har spillet en stor rolle i udviklingen af den europæiske satellit, som er en astrometrisk satellit, der måler stjerners positioner, afstande og bevægelser.

Erik Høg, der er lektor emeritus på Niels Bohr Institutet fortæller, at billedet viser en kuglehob af stjerner i den store Magellanske Sky, som befinder sig i en afstand af 170 000 lysår fra Jorden. En kuglehob (globular cluster) er en tæt samling af stjerner, der er dannet samtidigt, alle stjernerne er altså lige gamle. Denne kuglehob er meget ung, kun 20 millioner år gammel, men ofte er kuglehobe meget gamle, mellem 4 og 14 milliarder år.

Læs mere >>
Read more >>

Bo Vinther får 7 mio. kr. fra Forskningsråd til iskerneforskning

Bo Vinther, der er lektor i forskningsgruppen Is og Klima på Niels Bohr Institutet har fået en Sapere Aude-bevilling på 7 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd. Bevillingen er givet til iskernebore-projektet, RECAP på Renland i Østgrønland.

Bo Vinther, der er lektor i forskningsgruppen Is og Klima på Niels Bohr Institutet har fået en Sapere Aude-bevilling på 7 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd. Bevillingen er givet til iskerneboreprojektet, RECAP på Renland i Østgrønland.

"Isen på Renland er særlig interessant at undersøge på grund af dens beliggenhed ved kysten på Østgrønland, hvor klimaet er påvirket af den arktiske havis, der driver ned langs kysten. Havisens udbredelse hænger nøje sammen med klimaændringer, og vi kan derfor studere fortidens klimaændringer i isen fra Renland", fortæller Bo Møllesøe Vinter.

Iskappen ligger på halvøen Renland i Scoresbysundfjorden i Østgrønland. Her vil forskerne bore en iskerne hele vejen gennem iskappen til bunden og analysere hvert årlag.

Læs mere >>
Read more >>

Lab-ansvarlige og -instruktorer får årets Jens Martin Pris

Niels Bohr Institutets pris som årets underviser, den særlige Jens Martin Pris er i år tildelt en hel gruppe af undervisere: De lab-ansvarlige og lab-instruktorerne på kurserne Mekanik 1 og 2.

Jens Martin Prisen blev i år tildelt en hel gruppe af undervisere: De lab-ansvarlige og lab-instruktorerne på kurserne Mekanik 1 og 2. De får her overrakt deres diplomer af viceinstitutleder for undervisning, Aksel Walløe Hansen ved årets Kick-Off-møde.

I foråret 2013 startede en proces for at omstrukturere det obligatoriske laboratorie-forløb på fysikstudiet.  Ingen troede, at det ville gå så hurtigt, men allerede til studiestart i september 2013 stod ansvarsgruppen klar med et splinternyt laboratorieforløb, som var en markant forvandling.

Læs mere >>
Read more >>

Universets tidlige galakser voksede sig enorme ved sammenstød

Det har længe undret forskerne, at der i det meget tidlige univers ca. 3 mia. år efter Big Bang fandtes enormt massive galakser, der allerede var gamle og ikke længere dannede nye stjerner.

Billedet sammenligner størrelsen af de ekstremt kompakte døde galakser i det tidlige univers med størrelsen af Mælkevejen, vores egen galakse.  (NASA, ESA, S. Toft and A. Feild)

Nu viser ny forskning fra bl.a. Niels Bohr Institutet, at de massive galakser er dannet ved eksplosiv stjernedannelse, der er sat igang ved sammenstød af galakser få milliarder år efter Big Bang.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Astrophysical Journal.

Læs mere >>
Read more >>

 

 

New films in english produced by the Niels Bohr Institute

Jesper Nygård: Nanoelectronics - from artificial atoms to the computers of the future

Jesper Nygård: Nanoelectronics - from artificial atoms to the computers of the future As electronics keep getting smaller and smaller, what will happen when a transistor is the size of an atom? Will a computer chip still work? Will the strange laws of quantum physics impose limits on computers or...

View video >>

Lene Oddershede: Nanoparticles in the fight against cancer

Lene Oddershede: Nanoparticles in the fight against cancer Physics forms the basis for the most successful treatments for cancer - radiation, proton therapy, etc. The latest addition could be using nanoparticles to increase the effects of radiation.

View video >>

Brian Møller Andersen: New superconducting superconductors

Brian Møller Andersen: New superconducting superconductors Certain metals can become superconducting when they are cooled down to almost absolute zero at 273 degrees below zero. By Brian Møller Andersen, Solid-state physicist at the Niels Bohr Institute.

View video >>

Jan W. Thomsen: Ultra-precise Atomic clocks

Jan W. Thomsen: Ultra-precise Atomic clocks Atoms cooled to very low temperatures with laser light forms the basis for the most precise measurements ever made in science. The host is Jan W. Thomsen, Quantum physicist at the Niels Bohr Institute.

View video >>

Uffe Gråe Jørgensen: Is the Earth common, but life unique?

Uffe Gråe Jørgensen: Is the Earth common, but life unique? Why haven’t aliens from one of these planets visited Earth? Is the universe filled with planets where life never arises? Or are other Earths constantly bombarded with devastating asteroids?

View video >>

Postdoc Position in Experimental Quantum Optics

Deadline: March 7, 2014
The project centers on quantum noise measurement on atoms trapped around a nanofiber. The position is subject to the availability of grant funding.

Read more

PhD scholarship in data-management

PhD scholarship in data-managementDeadline: March 15, 2014
One scholarship for a PhD project is available within the field of data-management, with a special focus on managing data from multimodal imaging in material-science.

Read more

Coming to DARK with an external grant

Coming to DARK with an external grantThe Dark Cosmology Centre (DARK) supports researchers' applications to international and Danish public and private funding agencies. DARK has hosted several grant projects, individuals and research groups.

Read more

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk