NBI Update - April nr. 1 (3/4 - 2014) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

03. april 2014

NBI Update - April nr. 1 (3/4 - 2014)

3. april 2014 

NBI-publikationer ligger på ESO’s top-20 liste

ESO (European Southern Observatory) registrerer alle videnskabelige artikler, der helt eller delvist er baseret på data fra ESO’s teleskoper i Chile. Registreringen går tilbage til 1996 og indeholder desuden en statistisk rapport over antallet citeringer. På ESO’s top-20 liste over mest citerede artikler ligger flere artikler fra Niels Bohr Instituttet og to med førsteforfattere fra NBI.

Som førsteforfatter må man samtidigt huske, at mange kolleger jo har bidraget til arbejdet”, udtaler Birgitta Nordström, lektor emeritus i Astrofysik og Planetforskning på Niels Bohr Institutet.

Nummer 10 på listen over mest citerede artikler er ‘The Geneva-Copenhagen survey of the Solar neighbourhood. Ages, metallicities, and kinematic properties of ̃14 000 F and G dwarfs’ af Birgitta Nordström et al. Artiklen er citeret 850 gange.

”Citeringer er jo kollegernes anerkendelse af, at ens arbejde har bragt feltet videre. Når man som vi har brugt 25 år og et par tusinde observationsnætter på et stort, systematisk projekt – ikke mindst med de to danske teleskoper ved ESO – er det især glædeligt at se, at vores resultater bliver flittigt benyttet i udviklingen af modeller, som helt er ved at ændre vores opfattelse af Mælkevejens historie.

Læs mere >>
Read more >>

Kaffemik på HCØ

Alle medarbejdere samt ph.d.-studerende inviteres til Kaffemik / all staff and students are invited to Kaffemik (institute update + coffee and cake)

Fredag 11. april, kl. 13.00 - 14.30 Aud. 2, HCØ.

Robert vil orientere om: Personaleforening, opdatering af økonomi, Ph.d.-foreningen, årshjulet, orientering om institutrådet, den nye 3 ugers frist for ansøninger, hvilke ansøgningsrunder har vi haft i år, parkering, fremdriftsreformen, de studerendes undersøgelse samt besøget af Lykke Friis KUs Forårsfestival 9/5

Efter mødet serveres kaffe/the og kage i sydenden.

Kosmisk kollision danner mini-planet med ringe

Indtil nu har man kun observeret ringe af materiale i en skive omkring store planeter som Jupiter, Uranus, Neptun og især Saturn, der er kendt for sine spektakulære ringe. Nu har astronomer fra bl.a. Niels Bohr Institutet observeret den første miniature-planet med to ringe af is og småsten.

Chariklo er en kometlignende miniatureplanet, der befinder sig mellem Saturn og Uranus. (Credit: Lucie Maquet)

Det drejer sig om et mindre himmelobjekt, kaldet Chariklo, der befinder sig to milliarder kilometer ude i solsystemet mellem Saturn og Uranus. Resultaterne er publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift, Nature.

Chariklo har ligget i Kuiperbæltet, som er en samling af tusindvis af dværgplaneter og kometer i kredsløb udenfor planeten Neptun i det ydre af vores Solsystem.

Læs mere >>
Read more >>

Uundgåelig uorden udnyttes til nano-laser

Forskere verden over arbejder på at udvikle optiske chips, hvor lys kan kontrolleres med nano-strukturer. Det vil f.eks. kunne bruges til fremtidens kredsløb baseret på lys (fotoner) istedet for elektroner – altså fotonik i stedet for elektronik.

Professor Peter Lodahl, adjunkt Davis Garcia og lektor Søren Stobbe fra Niels Bohr Institutet har designet den fotoniske krystal og udført de eksperimentelle undersøgelser i forskningsgruppens laboratorier.

Men det har vist sig at være umuligt at opnå perfekte fotoniske nano-strukturer: de bliver uundgåeligt en lille smule uperfekte. Nu har forskere på Niels Bohr Institutet i samarbejde med DTU opdaget, at uperfekte nanostrukturer kan give helt nye funktionaliteter. De har påvist, at uperfekte optiske chips kan bruges til at fremstille 'nano-lasere', som er en ultimativt kompakt og energi-effektiv laser-lyskilde. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Nanotechnology.

Læs mere >>
Read more >>

Mon 07 April 2014, 14.15
Aud. A, Niels Bohr Institute, Blegdamsvej 17

The Niels Bohr Archive History of Science Seminar 

Mads Peter Macholm, Gl. Hellerup Gymnasium

The Mechanical Empiricist: Ole Rømer (1644-1710) in the Scientific Revolution 

**********************

Niels Bohr Archive
Home page: https://www.nba.nbi.dk/

Read more >>

Studie introduktion:

Så er vi gået i gang med planlægningen…

D. 19. marts afholdte SIP (StudieIntroduktionsProgram) udvalget Kick Off og fik startet årets planlægning af studieintroduktionen. I år var der netop fokus på studiefremdriftsreformen og hvilke tiltag, vi som institut kan lave, for på bedst mulig måde at støtte vores studerende i, at være fysik- og nanostuderende.

Study introduction:

The planning has started….

The SIP (Study Introduction Programme) committee held Kick Off on march 19th and started planning this year’s study introduction. This year our focus will be, onthe new study progress reform(studiefremdriftsreformen) and what we, as an institute, have to offer our physics and nano science students.

Læs mere / read more >>

FysikRevyen 2014
De fysikstuderendes årlige revy, FysikRevyen^TM, spiller i år to forestillinger 2. maj og 3. maj. Det bliver en festkavalkade af sange, sketches og masser af ordspil om årets gang på studiet, instituttet og resten af den fysiske verden.

Fredag d. 2 maj kl. 19.30 er der premiere på revyen og lørdag d. 3 maj spiller den igen kl. 19.30. Lørdagens forestilling afsluttes med en stor fest i Vandrehallen, hvor både publikum fra fredag og lørdag er velkomne til at fejre en veloverstået revy.

Salget af billetter til revyen starter to uger før forestillingerne og sker på følgende to måder: revysterne vil komme rundt på HCØ, NBI og Rockefeller og sælge billetter direkte på kontorerne (nærmere information følger).

Der vil også være salg af billetter i frokostpausen i vandrehallen på HCØ.

Det nye rekvisitionssystem/the new system for requisitions

Vores rekvisitionssystem er blevet opgraderet, så det kan modsvare de nye regnskabssystemer, og derfor fungerer det lidt anderledes, end det plejer.

The system for requisitions has been upgraded in order to fit the new systems for accounting – and therefore it works in a different way than you are used to.

Læs mere / read more >>
Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk