Nye film i ScienceXplorer på NBI hjemmesiden – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2013 > November nr. 2 > Nye film i ScienceXplo...

Nye film i ScienceXplorer på NBI hjemmesiden

Vi har bl.a. fået lavet en ny serie på 5 nye film om instituttets forskning til NBI hjemmesiden og Danmarks Radio, samt et nyt dokumentarprogram om Niels Bohr.

Værterne på de 5 videnskabsfilm er Jan Thomsen, Uffe Gråe Jørgensen, Brian Møller Andersen, Jesper Nygård og Lene Oddershede. Det er kun de to første film der pt. er publiceret og lagt på hjemmesiden, men resten kommer løbende de kommende uger.

Filmene bliver vist søndage på DR K fra kl. 13-14

Jan Thomsens film blev vist sidste søndag på DR K, og Brian Møller Andersens film om superledende superledere ruller over skærmen den kommende søndag den 24. november.

Niels Bohr Guldmedaljen

Den franske fysiker Alain Aspect modtog den 7. oktober Niels Bohr Guldmedaljen, der blev overrakt af Hendes Majestæt Dronning Margrethe ved et arrangement i Æresboligen på Carlsberg Akademi i København. Se foredrag af Alain Aspect og Jan Thomsen samt overrækkelsen af medaljen.

Kommende film:

Nyt dokumentarprogram om den danske fysiker og nobelprismodtager, Niels Bohr.

Niels Bohr: Danskeren, der ændrede verden

Niels Bohr er en af verdens mest berømte videnskabsmænd, og filmen beskriver Niels Bohr og hans liv og forskning.

For hundrede år siden skabte Niels Bohr sin atommodel. Den beskrev elektronernes bevægelse omkring atomkernen i faste baner og banede vejen for kvantefysikken. Bohrs teorier mødte stor modstand i samtiden, men faktum er, at de revolutionerede vores hverdag og vores syn på universet. Hans atommodel er forudsætningen for de computere, lasere og mobiltelefoner, moderne mennesker er afhængige af i dag. Al informationsteknologi er således vokset ud af Bohrs opdagelse i 1913, og man anslår, at en tredjedel af verdens økonomi hviler på kvantefysikken. Filmen fortæller om Atommodellen, samtidshistorien og skæbnefortællingen om  manden, Niels Bohr og hans kampe og sejre.

Niels Bohr Institutet har fået produceret filmen, der har modtaget støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Carlsbergfondet og Augustinusfonen.

Den er produceret af nogle af Danmarks absolut dygtigste tv-folk:

  • Tilrettelægger er Liv Thomsen, der bl.a. har været tilrettelægger på store dokumentarserier på Danmarks Radio som 'På sporet af Dronningerne', 'Liv i Renæssancen' og '1800-tallet på vrangen'.
  • Producent er Søren Bruun, der har været tilrettelægger i Dokumentarafdelingen på DR, og som nu har produktionsselskabet, The Compound.

Filmen vises på DR K:

Titel Varighed Sendetidspunkter
Niels Bohr - danskeren der ændrede verden  00:38:40 DR K

01-12-2013

21:50

DR K

03-12-2013

07:20

DR K

05-12-2013

15:50

Ultra-præcise Atomure

Jan W. Thomsen: Ultra-præcise AtomureJan Thomsen fra Niels Bohr Institutet fortæller om atomer kølet til meget lave temperaturer med laserlys, der danner basis for de mest præcise målinger, der nogensinde er foretaget i naturvidenskaben.

Se filmen >>

Er Jorden almindelig men livet unikt? med Uffe Gråe Jørgensen, astrofysiker, Niels Bohr Institutet

Er universet fyldt med planeter, hvor livet aldrig opstår? Eller bombarderes andre Jordkloder konstant med ødelæggende asteroider? Eller hvorfor er vi tilsyneladende er så alene i universet?

Se filmen >>

Fra den Internationale Fysik-Olympiade 2013 i København

Cirka 400 gymnasieelever fra over 80 forskellige lande er kommet til København for at konkurrere om guld, sølv og bronze i de præstigefyldte verdensmesterskaber i fysik.

Se film >>

Overrækkelsen af Niels Bohr Guldmedalje i 2013 til Alain Aspect

Hendes Majestæt Dronning Margretheen overrækker den  franske fysiker professor Alain Aspect Niels Bohr Guldmedaljen 2013 for sine epokegørende eksperimenter inden for atomfysik og kvanteoptik. 

Se film >>

Niels Bohr Guldmedalje i 2013, Alain Aspect

Den franske fysiker, professor Alain Aspect blev tildelt Niels Bohr Guldmedaljen 2013 for sine epokegørende eksperimenter inden for atomfysik og kvanteoptik. 
 

Se film >>

Jan Thomsen om Alain Aspects eksperimenter

Foredrag med atomfysiker Jan W. ThomsenKvantefysiker på Niels Bohr Institutet, Jan Thomsen fortæller om Alain Aspects eksperimenter, der var epokegørende ved at påvise det fascinerende fænomen sammenfiltning også kaldet entanglement.

Se foredraget >>

The research at the Niels Bohr Institute

A film about the dynamic research at the Niels Bohr Institute that spans Astronomy, Geophysics, Nanophysics, Particles Physics, Quantum Physics and Biophysics.

View video >>