NBI Update - Januar nr. 2 - 25/1-2013 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

25. januar 2013

NBI Update - Januar nr. 2 - 25/1-2013

25. januar 2013 


February 1st 2013 at 8:30 we have the annual Kick-Off day at the H.C. Ørsted Institutete in auditorium 3 and Vandrehallen (sydenden). Deadline: January 29 at 12.00.

The kick-off day will be held in both english and danish. Sign up here >>

Grønlandske iskerner afslører fortidens varme klima

For mellem 130.000 og 115.000 år siden var Jordens klima varmere end vores nuværende klima. Men hvor varmt var det, og hvad betød det for det globale havniveau? – det er interessant for os at vide idag, hvor vi står overfor en global opvarmning.

Dorthe Dahl-Jensen viser en iskerne, som er boret op af den grønlandske iskappe ved NEEM-projektet. Iskernerne opbevares i en fryser på Niels Bohr Institutet.

Nye forskningsresultater fra NEEM-iskerneboreprojektet i Grønland viser, at perioden var varmere end hidtil antaget. Det internationale forskningsprojekt ledes af forskere fra Niels Bohr Institutet, og de epokegørende resultater er publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift, Nature.

Jordens klima har i millioner af år vekslet mellem istider på omkring 100.000 år og mellemistider på 10.000 – 15.000 år, siger Dorthe Dahl-Jensen, professor på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, og leder af NEEM-projektet.

Læs mere >> 
Read more >> 

Professor Ignacio Cirac tildeles Niels Bohr Institutets Æresmedalje i anerkendelse af sit afgørende bidrag til udvikling af nye teorier om fremtidens informations-netværk baseret på kvantemekanikkens love. (Credit: Thorsten Naeser, LMU).

Professor Ignacio Cirac får Niels Bohr Institutets Æresmedalje

Ignacio Cirac er direktør på Max Planck Institutet for Kvanteoptik i Garching nær München i Tyskland. Han tildeles Niels Bohr Institutets Æresmedalje i anerkendelse af sit afgørende bidrag til udvikling af nye teorier om fremtidens informationsnetværk baseret på kvantemekanikkens love.

"Ignacio Cirac er en af pionererne indenfor kvantecomputervidenskab og kvantecomputerteorier, og Niels Bohr Institutet vil gerne hædre denne meget aktive fremadstormende yngre forsker med Niels Bohr Institutets Æresmedalje", siger professor Robert Feidenhans'l, der er leder af Niels Bohr Institutet.

Læs mere >> 
Read more >> 

Dorthe Dahl-Jensen får Berlingske Fonds Hæderspris

Dorthe Dahl-Jensen

Dorthe Dahl-Jensen, der er professor og leder af Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet, får idag tildelt Berlingske Fonds Hæderspris.

Dorthe Dahl-Jensen er glaciolog og forsker i Jordens klimahistorie, som ved hjælp af iskerneboringer gennem Grønlands tre kilometer tykke iskappe kan fortælle om klimaet mere end 100.000 år tilbage i tiden.

"Vi ønsker at belønne Dorthe Dahl-Jensens årelange indsats for ikke bare at bevare, men styrke Danmarks position som verdensførende inden for forskning i Jordens klimahistorie.

Læs mere >> 
Read more >> 

Bente Markussen er årets studiemiljøkoordinator i 2012

Anine Borger overrækker prisen til Bente Markussen.

På fagrådets julefrokost den 21. december blev Bente Markussen hædret med fysikstudenternes pris ’årets studiemiljøkoordinator 2012’.

Bente har gjort en fantastisk og helt ekstraordinær indsats for at studieintroduktion på Institutet til at forløbe succesfuldt til alles tilfredsstillelse, ja begejstring.

Prisoverrækkelsen foregik under stor jubel fra de studerende, der var ikke et øje tørt. Prisen var blandt andet et billede af alle de glade studieambassadører, og den blev overrakt af Anine Borger. Fra instituttets side håber vi på en gentagelse af succesen til næste år.

Nye film og foredrag i ScienceXplorer

  • Tre foredrag fra: Temadag for Folkeskole- og Gymnasielærere den 16. november
  • Fire foredrag fra: Temadag i Danskernes Akademi på DR2: Fortidens klima og Fremtidens varsler.
  • Isens Hemmeligheder, del 5: Sidste afsnit i serien om iskerneboringerne ved NEEM-projektet på iskappen i det nordvestlige Grønland.

Foredrag med Holger Bech Nielsen: Mine beregninger angående Higgs

Foredrag med Holger Bech NielsenHiggs-partiklen og dens masse blev i 2012 påvist ved eksperimenterne på CERN, men hvad betyder det for Standardmodellen? Han kommer han også
ind på sort stof, kimberlitter og diamanter.

Se foredraget >>

Foredrag med Jørgen Peder Steffensen: På sporet af bratte klimaændringer

Foredrag med Iskerneforsker Jørgen Peder SteffensenJørgen Peder Steffensen beretter om det detektivarbejde, som er gået forud for opdagelsen af, at Istiden sluttede fra det ene år til det næste.
 

Se foredraget >>

Foredrag med Dorte Dahl-Jensen: Fortidens varmere klima

Foredrag med Iskerneforsker Dorthe Dahl-JensenDe videnskabelige undersøgelser af iskernerne fra NEEM-iskerneboreprojektet på Grønland giver hel ny viden om fortidens varme klima.
 

Se foredraget >>

Foredrag med Svend Funder: Naturen i Europa under fortidens varme klima

Foredrag med Geolog Sven FunderHvordan var naturen på Jorden under den varme Eem-tid for 125.000 år siden? Det var en intens mellemistid med elefanter i Europa, og i Danmark var der store pattedyr som næsehorn og skovelefanter.

Se foredraget >>

Foredrag med Eske Willerslev: DNA afslører fortidens liv i Grønland

Foredrag med GeoGenetiker Eske WillerslevUnder den kilometer tykke iskappe på Grønland har man kunnet udvinde DNA-rester, som er omkring 2 mio. år gamle og man har kunnet rekonstruere naturen på Grønland fra en tid med skove.

Se foredraget >>

Foredrag med Jan W. Thomsen: Ultra-præcise Atomure

Foredrag med atomfysiker Jan W. ThomsenI dag kan vi definere sekundet med mere end 17 betydende cifre, svarende til, at atomuret taber/vinder mindre end et sekund på 3 milliarder år.
 

Se foredraget >>

Foredrag med John Renner Hansen: Niels Bohrs banebrydende atommodel

Foredrag med John Renner Hansen, professor, dekanI 2013 er det 100-året for Niels Bohrs banebrydende atommodel, som udgjorde grundlaget for vores forståelse af atomerne og for den kvantemekaniske revolution.

Se foredraget >>

 

Referat fra Forskningsudvalget

Se referatet af mødet i Forskningsudvalget den 14.december 2012 her >>


<< Read more >>

 

Akutjob – AC projektmedarbejder til Niels Bohr Institutet

Deadline: 11. februar 2013
NBI søger en dygtig og engageret projekt medarbejder til at assistere den kunstneriske projektleder i forbindelse med fejringen af 100 året for atommodellen 2013.

Read more >>

Akut job - Akademisk medarbejder til Niels Bohr Institutet

Deadline: 4. marts 2013
Niels Bohr Institutet søger en dygtig og engageret akademisk medarbejder til at arbejde med vores FysikLeksikon samt planlægning af Fysik Olympiaden 2013.

Read more >>

NSF Graduate Research Opportunities Worldwide

Deadline: February 1st, 2013
The Graduate Research Opporunities Worlwide (GROW) program enables National Science Foundation (NSF) Graduate Research Fellows to carry out research...

Read more >>

Student job: IT support for Centre for Ice and Climate

Deadline: January 31st, 2013
We are looking for a student to support our staff, students, and guests with IT-related tasks: acquisition and setup of hardware, software installation...

Read more >>

Co-financed PhD Scholarships at the Niels Bohr Institute

Deadline: January 25
The candidate should have a relevant degree in physics or a related field, but does not need to have finalized the studies at the time of the application.

Read more >>

DARK Seeks Bright Students

DARK PhD Deadline: 1 February 2013
Three PhD positions are available at the Dark Cosmology Centre (DARK) with flexible start dates in 2013.
 

Read more >>

1-2 Postdoctoral positions on Majorana fermions Project

Deadline: February 15, 2013
The Center for Quantum Devices at the Niels Bohr Institute has 1-2 open postdoctoral positions in experimental condensed matter/device physics

Read more >>

1-2 Ph.D. Scholarship on Majorana fermions at QDev

Deadline: February 15, 2013
The Center for Quantum Devices at the Niels Bohr Institute, has 1-2 open Ph.D. positions in experimental condensed matter/device physics

Read more >>

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk