NBI Update - December nr. 1 (05/12) – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2013 > December nr. 1

05. december 2013

NBI Update - December nr. 1 (05/12)

5. december 2013 

Niels Bohr Institutet udnævnt til Historisk Sted

European Physical Society har erklæret Niels Bohr Institutet for Historisk Sted med stor international betydning for udviklingen indenfor fysik og forskning.

Niels Bohr Institutet er valgt med denne begrundelse: "Det er her, grundlaget for atomfysikken og den moderne fysik blev skabt i et kreativt, videnskabeligt miljø inspireret af Niels Bohr i 1920'erne og 30'erne."

Niels Bohr Institutet i København blev oprettet i 1921 til fysikeren og Nobelprismodtageren, Niels Bohr, der i 1913 skabte den banebrydende atommodel, der dannede grundlaget for vores forståelse af, hvordan verden er bygget op, og senere for kvantemekanikken, som har revolutioneret den teknologiske udvikling.

Læs mere >>
Read more >>

 

Årets danske forskningsresultat kommer fra Nano-Science Center

Med en metode til at gøre brintbiler billigere har KU-kemikeren Matthias Arenz netop vundet prisen ”Årets Danske Forskningsresultat”. Prisen uddeles af det videnskabsorienterede webmedie Videnskab.DK.

Flere end 3.000 af Videnskab.dk’s læsere har stemt på ti nominerede forskningsresultater, som Videnskab.dk valgte blandt 56 projekter indstillet af Videnskab-læsere og forskningsinstitutioner i Danmark.

Læs mere >>

Se film om Superledende Superledere m/ Brian Møller Andersen


 

Medvirkende: Brian Møller Andersen, faststoffysiker, Niels Bohr Institutet
Produceret af: The Compound for Niels Bohr Institutet, 2013
Varighed: 9:35

Eksplosiv vækst af ung stjerne

En stjerne dannes ved, at en stor sky af gas og støv fortættes og til sidst bliver så kompakt, at den kollapser til en kugle af gas, hvor trykket opvarmer stoffet, så der opstår en glødende gaskugle - en stjerne er født.

Det store internationale Atacama Large Millimeter/ submillimeter Array (ALMA) i det nordlige Chile består af 66 radioteleskoper, der samlet observerer himmelrummet inden for millimeter og submillimeter bølgelængde-området. (Credit: ALMA - ESO/NAOJ/NRAO).

Ny forskning fra bl.a. Niels Bohr Institutet viser, at en nydannet ung stjerne i Mælkevejen havde en så eksplosiv vækst, at den i starten var ca. 100 gange mere lysstærk end den er nu. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Astrophysical Journal Letters.

Læs mere >>
Read more >>

Nedbrydning udnyttes til opbygning af kvanteinformation

Normalt, når forskerne arbejder med behandling af kvanteinformation, gør de alt for at undgå, at informationen nedbrydes.

Kunstnerisk illustration af experimentet. Fire ioner fanges på en linie. De yderste Magnesium-ioner (grønne) køler systemet ved at udsende lys. Med lasere bringes de inderste Beryllium atom i en sammenfiltret tilstand, hvor man ikke kan beskrive hver enkelt ion for sig selv, men må istedet betragte de to ioner som et samlet system. I modsætning til tidligere experimenter foregår også denne process ved at ionerne udsender lys. (Billede fra NIST).

Nu har forskere på bl.a. Niels Bohr Institutet vendt billedet rundt og udnytter nedbrydningen til at skabe den såkaldte entanglement eller sammenfiltring af atomare systemer, som er grundlaget for kvanteinformation. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature.

Nedbrydningen af kvanteinformation har hidtil været den største forhindring for at lave en kvantecomputer.

Læs mere >>
Read more >>

Monster gammaglimt i vores kosmiske nabolag

Gammaglimt er voldsomme udbrud af gammastråling i forbindelse med eksploderende kæmpestjerner.

Swift Satellitten har tre instrumenter om bord. De arbejder sammen for at få meget information om hvert gammaglimt som muligt. Burst Alert Telescope (BAT) altså varslingsteleskopet er det første, der registrerer et udbrud. Røntgen-teleskopet og det ultraviolette/optiske teleskop har et sidestillet udsyn, så udstrålingen derefter kan observeres i alle tre bølgelængdeområder.

Forskere fra bl.a. Niels Bohr Institutet har for første gang observeret et usædvanligt kraftigt gammaglimt i det relativt nære univers – et monster gammaglimt. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Science.

Når astronomerne observerer gammaglimt, ser de aldrig selve den oprindelige stjerne. Den lyser alt for svagt til at kunne ses på lang afstand i universet. Men når stjernen dør, kan de se den eksploderende stjerne som en supernova.

Læs mere >>
Read more >>

 

IndFak: Bedre fakturahåndtering på SCIENCE

KU indfører nyt elektronisk fakturahåndteringssystem, "IndFak", som gør det enkelt at behandle fakturaer på SCIENCE, så regninger kan betales til tiden.

KU og dermed SCIENCE overgår pr. 13. januar 2014 til et nyt faktura-håndteringssystem, ”IndFak”, mens vores nuværende system, ØSS-EF, udfases.

Læs mere >>

 

Kick-off 2014

Datoen for næste års Kick-off er nu fastsat til: 3. februar 2014. Nærmere info følger senere.

T-shirts: Alle medarbejdere får en gratis t-shirt, Bohr2013. Hvis du ikke har fået din udleveret, kan du henvende dig personligt i receptionen på Blegdamsvej og få en.

Industritekniker lærling til forskningsinstrumentering til instituttets mekaniske værksted

Deadline: 16. december 2013
Niels Bohr Institutets mekaniske værksted søger en moden, selvstændig og engageret lærling der brænder for at lave mekanik.

Read more

1 PhD Scholarship in experimental studies of spin qubits in Ge/Si nanowires and heterostructures at the Center for Quantum Devices

Deadline: January 31, 2014
The Center for Quantum Devices announces the opening of a PhD position to develop spin qubits in Ge/Si nanowires and related heterostructured semiconductors.

Read more

Two short-term positions as Associate Professor in Experimental X-ray and Neutron Scattering

Deadline: December 9, 2013
The positions will be filled only if successful candidate meet the full suite of qualifications required for each of the two positions.

Read more

Ph.D. positions in quantum opto-mechanics at Quantop

Deadline: December 9, 2013
One or more Ph.D positions in experimental quantum opto-mechanics at the Niels Bohr Institute in Copenhagen will be available in 2014.

Read more

Research Scientist for the Center for Quantum Devices

Deadline: December 15, 2013.
The work of this Research Scientist position involves research and development of control and signal acquisition electronics for semiconductor-based quantum information...

Read more

Postdoctoral position in semiconductor spin qubits at the Center for Quantum Devices (QDev)

Deadline: December 20, 2013
The Center for Quantum Devices at the Niels Bohr Institute, University of Copenhagen, has an open postdoctoral position in semiconductor spin qubits.

Read more

2 PhD Scholarships in experimental studies of coupled multi-electron spin qubits in GaAs

Deadline: December 20, 2013
The Center for Quantum Devices announces the opening of two PhD positions coupled multi-electron spin qubits in GaAs and other heterostructured semiconductors.

Read more

Postdoctoral position theoretical condensed matter physics at the Niels Bohr Institute

Deadline: December 15, 2013
The Center for Quantum Devices at the Niels Bohr Institute has an open postdoctoral position theoretical condensed matter physics.

Read more

NSF Graduate Research Opportunities Worldwide

Deadline: 8 January 2014
The Graduate Research Opporunities Worlwide (GROW) program enables National Science Foundation (NSF) Graduate Research Fellows to carry out research...

Read more

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk