Holger Bech Nielsen fratrædelsesforelæsning – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2012 > September nr. 2 > Holger Bech Nielsen fr...

20. september 2012

Holger Bech Nielsen fratrædelsesforelæsning

Holgers Bech Nielsens fratrædelsesforelæsning fredag den 31. august 2012 blev et tilløbsstykke uden lige, der blev indledt om morgenen med et lukket arrangement i auditorium A på Blegdamsvej, hvor forskerkollegaer fra ind- og udland hyldede Holgers bidrag til fysikkens verden.

Det var en veloplagt og humørfuld Holger Bech der
begejstrede sit publikum, der tog godt imod ham.

Senere om eftermiddagen fortsatte arrangementet i forskerparken på H.C. Ørsted Institutet, hvor forelæsningen skulle foregå i auditorium 1, der er det største af auditorierne på instituttet.

Forskningsgruppen havde besluttet allerede på forhånd at optage arrangementet på video, og efter flittig reklame for arrangementet på bl.a. Facebook, hvor man fornemmede en vis almen interesse, så man frem til et stort fremmøde. Mange kom tidligt, nogle flere timer, for at sikre sig en plads, og det viste sig også at være nødvendigt, for auditoriet blev hurtigt tætpakket, og stolesæderne hurtigt optaget. Dem der ikke fik sikret sig en plads, måtte sidde på trapperne eller stå op - og nogle måtte endda stå udenfor i døråbningen og lytte med. Og som en sidste løsning, blev ekstra stole slæbt ind til de inviterede fra om formiddagen, der nok ikke havde forudset Holgers tiltrækningskraft.

Holger vækker altid begejstring når han holder fore-
drag, også på sin fratrædelsesforelæsning på HCØ.

Stående klapsalver

Holgers Bech Nielsens foredrag er altid blevet mødt med stor interesse fra offentligheden, og denne dag var ingen undtagelse. Han blev budt velkommen med en lang klapsalve, og han holdt en morsom og energisk forelæsning for et intenst publikum, der var en blanding af kollegaer og studerende samt folk udefra.

Efter forelæsningen var der stående klapsalver, hvilket ikke er en hverdagsbegivenhed, og efter at Holger Bech havde besvaret spørgsmål fra publikum, og blevet belønnet med endnu en klapsalve, som han modtog med sædvanlig ydmyghed, sivede folk stille og roligt hjem til aftensmaden og weekenden der ventede.

Holger på sit kontor, hvor han besvarede spørgsmål fra Ingeniørens læsere.

Spørgsmål fra Ingeniørens læsere

Mandag den 17. september fra kl. 14-15:00 skulle Holger Bech besvare spørgsmål fra Ingeniørens læsere, og dem var der mange af. Han startede tidligt på sit kontor på Blegdamsvej, og pligtopfyldende som han er, så blev det ikke bare til en enkelt time, men adskillige timer, hvor han gjorde sig stor umage for at besvare en bunke meget forskellige spørgsmål fra læserne.

Opslaget i kalenderen blev set over 5000 gange, og efterfølgende er videoen af forelæsningen blevet set næsten 6000 gange. Så man kan da roligt sige, at Holger Bech med manér satte et foreløbigt punktum i sin forskerkarriere, en karriere der dog fortsætter som intet var hændt - blot som emeritus.

Auditorium 1 var fyldt til bristepunktet med et spændt publikum.