NBI Update - September nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2012 > September nr. 1

06. september 2012

NBI Update - September nr. 1

6. september 2012 

Mars's dramatiske klimavariationer er styret af Solen

På Mars’s poler er der iskapper af is og støv med en lagdeling, der vidner om fortidens klimavariationer på Mars. Forskere fra Niels Bohr Institutet har relateret lagene i iskappen på Mars’s nordpol til variationer i solindstråling på Mars, og dermed beregnet den første daterede klimahistorie for Mars, hvor is og støvaflejring gennem de sidste millioner år har været styret af variationer i solindstrålingen. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Icarus.

Iskapperne på Mars’s poler er kilometertykke og består af is og støv. Iskapperne har en lagdeling, som kan ses i skrænter og dalsider, og disse lag har været kendt i årtier, siden de første satellitbilleder kom fra Mars. Lagene menes at afspejle fortidens klima-ændringer på Mars, på samme måde som Jordens klimahistorie kan aflæses fra målinger på iskerner fra iskapperne på Grønland og Antarktis.

Læs mere >> 
Read more >> 

Niels Obers ny viceinstitutleder for forskning

Professor i teoretisk partikelfysik, Niels Obers bliver ny viceinstitutleder på Niels Bohr Institutet.

Han kom til Niels Bohr Institutet i 2002, og siden 2007 har han været gruppeleder for Teoretisk Partikelfysik og Kosmologi. "Det bliver et virkelig spændende, men også udfordrende job, som indebærer opgaver, der er meget vigtige for instituttet

Læs mere >> 
Read more >> 

 

Gåden om mørkt stof måske nær opklaring

Universet består af en stor mængde usynligt stof, mørkt stof. Det fylder rummet mellem galakserne og mellem stjernerne i galakserne. Siden forudsigelsen af tilstedeværelsen af mørkt stof for mere end 70 år siden, har alverdens forskere – astronomer, kosmologer og partikelfysikere ledt efter svar på, hvad det kan være.

Med de nyeste observationer fra Planck Satellitten er forskere fra bl.a. Niels Bohr Institutet måske kommet nærmere en opklaring af oprindelsen af det mystiske mørke stof. De nyeste data fra Planck-missionen afslører usædvanlig stråling fra vores egen galakse.

Læs mere >> 
Read more >> 

 

Finder søde byggesten til liv omkring ung stjerne

Liv er bygget op af en række komplicerede organiske molekyler, som blandt andet består af sukkerstoffer. Astronomer fra bl.a. Niels Bohr Institutet har nu observeret et simpelt sukker-molekyle i gassen omkring en ung stjerne, og fundet viser, at livets byggesten var tilstede allerede under planetdannelsen. Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Astrophysical Journal Letters.

Stjernen blev observeret med det nye store internationale teleskop, Atacama Large Millimeter Array (ALMA) i det nordlige Chile. ALMA-teleskoperne er i stand til at zoome ind og studere detaljerne i nydannede stjerner og deres roterende skiver af støv og gas, som senere klumper sammen og bliver til planeter.

Læs mere >> 
Read more >> 

Robert Feidenhans'l bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet

Professor i nanofysik, Robert Feidenhans'l bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Han kommer fra posten som viceinstitutleder for forskning og har været konstitueret institutleder siden 1. juni.

"Det er en utroligt spændende opgave og et ærefuldt hverv at blive leder af et institut med et så højt fagligt niveau", siger Robert Feidenhans'l og tilføjer, at en af de mest spændende opgaver bliver at udbygge den fremragende forskning, der allerede er sat i gang.

Læs mere >> 
Read more >> 

Martin Pessah får ERC grant til forskning i vækstskiver omkring stjerner og sorte huller

Teoretisk astrofysiker, Martin Pessah har fået tildelt 13,3 millioner kr. fra det Europæiske Forskningsråd, ERC til forskning i de grundlæggende processer i dannelsen og udviklingen af planeter, stjerner og sorte huller.

En stjerne dannes af en stor, roterende sky af gas og støv, der fortættes og kollapser til en kugle af glødende gas - en stjerne. Resterne af støv- og gasskyen roterer som en skive rundt om den nydannede stjerne, og i denne skive begynder stofferne at samle sig og danne planeter og asteroider. Sådanne vækstskiver findes også omkring døde stjerner, der er blevet til kompakte objekter som hvide dværge, neutronstjerner og sorte huller.

Læs mere >> 
Read more >> 

Tiltrædelseskonference og reception med fem nye professorer MSO i naturvidenskabelig uddannelse

Det Natur- og Biovidenskabelige fakultet ansatte i begyndelsen af 2012 fem nye professorer med særlige opgaver i udvikling og forskning vedr. naturvidenskabelige universitetsuddannelser. Det drejer sig om:

  • professor Ian Bearden, Niels Bohr Instituttet

  • professor Niels Grønbæk, Institut for Matematiske Fag

  • professor Lars Nybo Nielsen, Institut for Idræt

  • professor Anders Priemé, Biologisk Institut

  • professor Karen Skriver, Biologisk Institut

Læs mere >> 

Winning ’team’ was actually one man

Runner and high energy physicist Kim Splittorff did all five legs of the DHL relay race.

Read more >>

Repræsentation og personaleforplejning

Siden om reglerne for repræsentation og personaleforplejning er blevet opdateret - læs om det på KUnet.

Ved repræsentation forstås aktiviteter, som er rettet mod eksterne partnere. Det kan være mødeforplejning, restaurationsbesøg, ph.d. arrangementer, ruskurser, jubilæer og andre lignende arrangementer med ekstern deltagelse (studerende betragtes som ikke-ansatte). Alle repræsentationsudgifter betragtes som værende af faglig karakter.

Læs mere på KUnet >>


<< Key to burning fat faster discovered: Read more >>

Post Doc position in Theoretical Quantum optics

Deadline: October 18, 2012.
A Post Doc. position in theoretical quantum optics is available at the Niels Bohr Institute at the University of Copenhagen, Denmark.

Read more

Postdoctoral position at the Centre for Ice and Climate

Deadline: September 20, 2012
A position as Postdoctoral Researcher (from November 2012 to end of December 2014) in ice sheet and radio echo layer-related research is available.

Read more

Postdoctoral position or PhD scholarship at the Centre for Ice and Climate

Deadline: September 30, 2012
A position as postdoctoral researcher (2-3 years) or a PhD scholarship (3 years) is available at the Centre for Ice and Climate

Read more

Research scientists at the Centre for Ice and Climate – Atmospheric modelling and ice core data interpretation

Deadline: September 30, 2012.
Two positions on postdoctoral or assoc. professor level (time limited contracts, 2-4 years, no/limited teaching) are available at the Centre for Ice and Climate.

Read more

Technology Manager til Space Science Center

Deadline: 14. september 2012
Du vil dels udføre SSC opgaver og dels arbejde på projekter defineret og finansieret af andre centre og forskergrupper.

Read more

Ph.D. position in Theoretical Condensed Matter Physics

Deadline: September 25, 2012.
The project will focus on theoretical studies of high-Tc superconducting systems including both cuprates and iron-based superconductors.

Read more

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk