NBI Update - Januar nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

13. januar 2012

NBI Update - Januar nr. 1

13. januar 2012 

Et væld af beboelige planeter i Mælkevejen

Seks års observationer af millioner af stjerner viser nu, hvor almindeligt det er for stjernerne at have planeter i baner omkring sig.

Med en metode, der er fintmærkende overfor planeter, der ligger i en beboelig zone omkring værts-stjernerne, har astronomer fra bl.a. Niels Bohr Institutet fundet frem til, at de fleste af Mælkevejens 100 milliarder stjerner har planeter, der faktisk minder meget om de Jordlignende planeter i vores eget solsystem – Merkur Venus, Jorden og Mars, mens planeter som Jupiter og Saturn er mere sjældne. Resultaterne er publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift, Nature.

Der er 100 milliarder stjerner i Mælkevejen. Observationerne viser, at planeter rundt om stjernerne mere er reglen end undtagelsen, og ca. hver tiende af stjernerne har en planet af nogenlunde Jordens størrelse og i en bane der gør, at hvis der var vand og luft på kloden, så ville temperaturen og klimaet være nogenlunde som på Jorden – vi kunne leve der. ESO/M. Kornmesser

Læs mere >>
Read more >> 

Niels Bohr Institutet henter topforsker fra Harvard

En bevilling på 38 millioner fra VILLUM FONDEN baner vejen for helt nyt professorat på Niels Bohr Institutet til den verdensførende forsker inden for kvante-elektronik, professor Charles Marcus.

Den verdensførende forsker inden for kvante-elektronik, professor Charles Marcus får en bevilling på 38 millioner fra VILLUM FONDEN. 

 

Efter et grundigt forarbejde med at finde og tiltrække en fysiker på internationalt topniveau kan Niels Bohr Institutet nu se frem til at modtage en bevilling fra VILLUM FONDEN på 38 mio. kr. Bevillingen har muliggjort permanent ansættelse af den verdensførende forsker inden for kvante-elektronik, professor Charles Marcus. Charles Marcus kommer fra en stilling som professor på et af verdens førende universiteter, Harvard University i USA.

Bevillingen repræsenterer det første eksempel i Danmark på, at en privat fond finansierer oprettelsen af et varigt professorat - kendt fra den engelsksprogede universitetsverden som såkaldte 'endowed chairs'.

Læs mere >>
Read more >>

 

Stjerneformidler Anja C. Andersen får Fakultetets formidlingspris

Anja C. Andersen er astrofysiker og forsker i stjernestøv, og samtidig er hun en stjerneformidler.

Anja C. Andersen er astrofysiker og forsker i stjernestøv, og samtidig er hun en stjerneformidler.

Hun er lektor på Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, og for sit ekstraordinære bidrag til formidling af fakultetets forskning tildeles Anja Andersen Det Naturvidenskabelige Fakultets Formidlingspris 2011.

"Det er virkelig fedt at få en pris af éns arbejdsplads. Det betyder meget at blive set og mærke, at man bliver anerkendt af kollegaer og chefer for det arbejde, man gør", siger Anja Andersen, der mener, at det er vigtigt at fortælle omverdenen og især de unge om den nye spændende forskning.

Læs mere >>
Read more >>

 

 

 


<< Read more >> 


<< Read more >>

Tryghedsaftale 

Læs HSU-aftalen om tryghedsskabende foranstaltninger ved fusionen mellem NAT, FARMA, SUND og LIFE

Læs mere >> 


<< Read more >>

 

POST DOC position in Experimental Particle Physics

POST DOC position in Experimental Particle PhysicsDeadline: February 7, 2012
The DISCOVERY center invites applications for a post doc positions in Experimental Particle Physics in the context of the ATLAS experiment.

Read more >>

PhD scholarship in experimental condensed matter physics

PhD scholarship in experimental condensed matter physics Deadline: January 20th, 2012
The candidate should have a relevant degree in physics, nanoscience or engineering. Experience in nanofabrication, clean room processes, electrical transport...

Read more >>

To stillinger som ingeniørassistent eller forskningstekniker

To stillinger som ingeniørassistent eller forskningsteknikerDeadline: 23. januar 2012
Niels Bohr Institutet søger to teknikere til understøttelse af vore aktiviteter indenfor hhv. "Is og Klima" samt "Nanofysik" områderne.

Read more >>

Coming to DARK with an external grant

Coming to DARK with an external grantThe Dark Cosmology Centre (DARK) supports researchers' applications to international and Danish public and private funding agencies. DARK has hosted several grant projects, individuals and research groups.

Read more >> 

NSF Graduate Research Fellows Nordic Research Opportunity

Deadline: 20 January 2012
The Nordic Research Opportunity enables National Science Foundation (NSF) Graduate Research Fellows to carry out research visits for periods of...

Read more >>

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk