NBI Update - Oktober nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2011 > Oktober nr. 1

06. oktober 2011

NBI Update - Oktober nr. 1

6. oktober 2011 

NEEM iskerneboringen i Grønland giver omfattende nye resultater

Boringen gennem indlandsisen ved NEEM (77 N, 51V) blev afsluttet i august, og nu kan forskerne begynde at gøre status over, hvorvidt boringen var en succes.

NEEM-lejren ligger i det nordvestlige Grønland cirka 1200 km nord for Kangerlussuaq og 500 km øst for Thule.

14 nationer deltog i det videnskabelige arbejde ved NEEM, et projekt under Det Internationale Polarår. Det videnskabelige hovedmål var at udbore en iskerne, som indeholder is fra nutiden, sidste istid, forrige mellemistid (EEM-perioden) og forrige istid således at man kunne studere udviklingen i klimaet, drivhusgasserne og atmosfærens kemiske sammensætning over mere end 150.000 år i en ubrudt lagsekvens.

Læs mere >>
Read more >>

'Mørk energi' og 'mørkt stof' i fokus for Euclid rum missionen

Den kommende europæiske Euclid rummission, som European Space Agency netop har udvalgt til opsendelse i 2019, bliver med fremtrædende dansk deltagelse.

Euclid er designet til at give et kvantespring fremad i forståelsen af den 'mørke energi', som udgør 70% af energitætheden i universet og får det til at udvide sig hurtigere og hurtigere. Nobelprisen i Fysik 2011 går netop til de forskerhold, der i 1998 opdagede denne totalt overraskende egenskab ved universet.

Læs mere >>
Read more >>

66 nye teleskoper skal udforske første solsystemer og ur-universet

Hvordan er støv- og gasskyer omkring nydannede stjerner blevet til planeter? – og hvor tidligt kan man spore livets byggesten?

Det skal danske astronomer udforske med de helt store nye astronomiske teleskoper, Atacama Large Millimeter Array ALMA), som netop er blevet færdigbygget i Chile og nu starter observationer. Danske forskere fra Niels Bohr Institutet er med helt fra starten.

Læs mere >>
Read more >>

Lys fra galakse-hobe bekræfter relativitetsteori

Alle observationer i astronomi er baseret på lys udsendt fra stjerner og galakser, og ifølge den almene relativitetsteori vil lyset være påvirket af tyngdekraften. Samtidig er alle fortolkninger i astronomi baseret på rigtigheden af relativitetsteorien, men det har aldrig tidligere været muligt at teste Einsteins gravitations teori på skalaer større end solsystemet.

Det er nu lykkedes astrofysikere ved Dark Cosmology Centre ved Niels Bohr Institutet at måle, hvordan lys påvirkes af gravitation på vej ud af galaksehobe. Observationerne bekræfter de teoretiske forudsigelser. Resultaterne er publiceret i det ansete videnskabelige tidsskrift, Nature.

Læs mere >>
Read more >>

Kvasarer som kosmiske fyrtårne til afstandsmåling i universet

Til at måle store afstande i rummet har astronomerne brug for kraftige lyskilder, der som kosmiske fyrtårne lyser op og kan observeres tværs over universet.

Med en ny banebrydende metode, udviklet af forskere fra Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, kan astronomerne med god nøjagtighed måle langdistance-afstande ved hjælp af lyset fra kvasarer (aktive sorte huller), der overgår alle andre lystyrker i universet.

Læs mere >>
Read more >>

Partikel hurtigere end lyset

Helt nye data fra CERN tyder på en partikel, der bevæger sig hurtigere end lysets hastighed.  Hvis det virkelig er tilfældet, vil det være en nærmest utrolig nyhed, der bryder med alt, hvad fysikere har sat deres lid til siden Einstein fremlagde relativitetsteorien, som siger, at intet kan bevæge sig hurtigere end lyset.

Målingerne er foretaget på eksperimentet CNGS (CERN Neutrinos to Gran Sasso), der i bogstaveligste forstand sender partikler gennem jorden fra CERN til OPERA experimentet i Gran Sasso observatoriet, der ligger 730 km derfra i Italien.

Læs mere >>
Read more >> 

 

Budgetmedarbejder til Niels Bohr Institutet

2011-10-04

Budgetmedarbejder til Niels Bohr InstitutetDeadline: 21. oktober 2011 kl. 12 
Niels Bohr Institutet søger en budgetmedarbejder til at varetage nogle af instituttets mange eksterne og interne forskningsbevillinger.

Read more >>

 

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk