NBI Update - Maj nr. 2 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

26. maj 2011

NBI Update - Maj nr. 2

26. maj 2011 

Nye resultater om ur-universet fra CERN-eksperimenterne

De tre LHC-eksperimenter (ALICE, ATLAS og CMS), som studerer bly-kollissioner har præsenteret deres seneste resultater på den internationale Quark-Matter-2011 konference, der holdes i Annecy i Frankrig med over 750 deltagere fra  alle verdens lande. Resultaterne er baseret på analyserne af de nye data fra november-december 2010, hvor LHC stødte bly-ioner sammen ved ca. 14 gange højere energi end tidligere muligt.

En af de første kollisioner mellem blykerner ved LHC, målt med ALICE detektoren.

.

Eksperimenterne har vist en overflod af målinger, der bringer tung-ion fysik (studiet af kollisoner mellem bly kerner og studiet af supertæt stof der vekselvirker gennem den stærke kraft) ind i en ny æra af præcisions-undersøgelser. De første par dage af konferencen har allerede demonstreret, at studiet af Kvark Gluon-Plasma er trådt ind i en helt ny og kvantitativ fase.

Læs mere >>
Read more >>

Ny viden om DNA under indflydelse af stærke kræfter

Forskere i biofysik på bl.a. Niels Bohr Institutet har opdaget helt nye sider af DNA og observeret flere fænomener med overordentlig stor betydning for cellernes mekanismer.

Ved at undersøge, hvordan DNA opfører sig under påvirkning af en kraft har de fundet ud af, at DNA smelter, og at smelte-boblerne afhænger af sekvensen af DNA-strengens basepar. Disse opdagelser er helt nye og i modstrid med, hvad man hidtil har troet, men opdagelserne er baseret på ekstremt pålidelige og præcise målinger. Resultaterne er netop publiceret i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift, Nature Physics.

Læs mere >>
Read more >>

Ben Mottelson i fornemt selskab i American Philosophical Society

Professor ved Niels Bohr Institutet, Ben Mottelson er blevet udnævnt til medlem af det fornemme American Philosophical Society, som blev grundlagt af den amerikanske statsmand og videnskabsmand Benjamin Franklin.

"Ben Mottelson er en af giganterne i teoretisk atomfysik", lyder begrundelsen for udvælgelsen fra American Philosophical Society.

Læs mere >>
Read more >>


<< Spring Celebration  Cake Party 2011 Gallery >>

 
<< Læs mere om ABC-party - ALMOST-BACHELOR-CHAMPAGNE >>

 

Højteknologifonden - højteknologiske platforme 

Højteknologifonden investerer i 2011 600 millioner kroner i ny højteknologisk udvikling. Da virksomheder og universiteter sammen investerer et tilsvarende beløb, bliver der sat ny højteknologisk forskning i gang for 1.2 milliarder kroner.

Ansøgningsfristen for projekter og platforme er 25. august 2011 kl. 12:00.

Læs mere >>


<< Se en forstørrelse af opslaget >>

 

Professor i teoretisk fysik, Benny Lautrup, har genudgivet sin lærebog i kontinuumsfysik, der udkom første gang i 2004.
Emnet dækker den klassiske mekanik og termodynamik anvendt på kontinuerte systemer såsom faste stoffer, væsker og gasser. Den nye udgave er gennemarbejdet og forbedret i både tekst og billeder med mange nye anvendelser. Niveauet svarer til tredje eller fjerde år på fysikstudiet, og bogen anvendes på Niels Bohr Institutet, såvel som på DTU, Århus Universitet og på udenlandske universiteter.

Benny Lautrup på Facebook >>
Bogens hjemmeside >>


<< More about the Summer School >>

TMP - Elite Master Course - Theoretical and Mathematical Physics 

<< More about the Elite Master Course >>

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk