NBI Update - Juni nr. 2 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

30. juni 2011

NBI Update - Juni nr. 2

30. juni 2011 

Ekstrem gammastråling fra sort hul i fjern galakse

Et ekstremt kraftigt udbrud af gammastråling er blevet observeret i en fjern galakse. Normalt ses gammaglimt som ét udbrud fra en eksploderende kæmpestjerne.

En stjerne er kommet for tæt på et supertungt sort hul, som trækker i stjernen.

Den nye observation er en serie af udbrud af gammastråling, som kommer fra centret af en fjern galakse. Formodentligt skyldes gammastrålingen, at en stjerne er blevet opslugt af et supermassivt sort hul i centret af galaksen. Gammastrålingen blev observeret med Swift satellitten af et internationalt team af forskere fra blandt andet Niels Bohr Institutet, og resultaterne er publiceret i Science Express.

Læs mere >>
Read more >>


<< Images from the annual summer party at the Niels Bohr Institute >>
 

Ny viden om universets 'skjulte' galakser

Astronomer fra bl.a. Niels Bohr Institutet har fundet et enestående eksemplar af nogle af de mest overflade-lyssvage galakser i universet. Galaksen har mindre mængder af tungere grundstoffer end andre kendte galakser af den type.

Galaksen ESO 546G-34 er en lille uudviklet overflade-lyssvag galakse af dværg-typen, der i udseende minder om den Lille Magellanske Sky (Mælkevejens ledsager-galakse).

Opdagelsen indebærer, at små overflade-lyssvage galakser kan have mere lighed end man hidtil har troet med de første galakser, som blev dannet kort tid efter Big Bang. Resultaterne er publiceret i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Som navnet antyder, er galakserne lyssvage og derfor svære at finde og krævende at observere.

Læs mere >>
Read more >> 

 

 
Niels Bohr Arkivet fejrede 25 års jubilæum

Den 9. juni fejrede Niels Bohr Arkivet 25 års jubilæum som selvstændig institution. Det blev fejret med et arrangement, hvor bl.a. kendte fysikere og Bohrs familie fortalte om Arkivets virke og Bohrs betydning. Se billeder fra arrangementet >>  

 

Johan Fynbo får 7½ mio. kr. fra EU-fond

Astrofysiker Johan Fynbo, Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet har fået tildelt 7½ mio. kr. til forskning i galakserne i det tidlige univers fra det Europæiske Forskningsråd, ERC. 

Astrofysiker Johan Fynbo fra Dark Cosmology Centre på NBI.

Fonden støtter yngre talentfulde forskere med projektforslag til ny banebrydende front-forskning. Johan Fynbos forskningsprojekt går ud på at forstå de første galakser, der blev dannet i det tidlige univers efter Big Bang. 

"Fondsstøtten er en stor anerkendelse og det giver helt nye muligheder for at styrke forskningen. Ud over en styrkelse af forskningen, vil den prestigefyldte støtte fra ERC desuden indirekte øge mulighederne for at få adgang til observatorierne og rumteleskoperne og derved bane vejen for banebrydende opdagelser", fortæller Johan Fynbo.

Læs mere >>
Read more >>

 

Bjarne Andresen ny formand for Senior Faculty 

Senior Faculty blev dannet i 2004, og består af alle fastansatte undervisere på NBI, dvs. alle lektorer og professorer. Formålet er at give ledelsen inspiration og modspil omkring emner af langsigtet og strategisk natur for NBI.

Læs mere >>

 


<< Read about the young investigator programme >>

 

Læs bl.a. om ny hjemmeside om Arbejdsmiljøgranskning af byggesager, vi cykler til arbejde 2011, en ny branchevejledning om godt arbejdsmiljø i svømmehaller og mindre badeanlæg...

Læs mere >>


<< Læs om hvordan og hvornår der ansøges Det Frie Forskningsråd >>

 

Associate Professorship in Extragalactic Astrophysics and Cosmology

2011-04-06

Associate Professorship in Extragalactic Astrophysics and CosmologyDeadline: August 1st, 2011
The Niels Bohr Institute announces the availability of an associate professorship in extragalactic astrophysics and cosmology at the Dark Cosmology Centre.

Read more >>

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk