NBI Update - Februar nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2011 > Februar nr. 1

17. februar 2011

NBI Update - Februar nr. 1

17. februar 2011 

Støtte til dansk-japansk forskning i atom-ure

Fysikstuderende på Niels Bohr Institutet, Bjarke Takashi Røjle Christensen, der arbejder i forskningsgruppen Kvanteoptik og ultrakolde atomer har fået bevilget 20.000 kr. fra Siemensfonden til forskning i atom-ure.

Et atomur måler tiden ved at måle frekvensen af lysbølger fra forskellige grundstoffers energiovergange, der svarer til en slags penduludsving. Et atomur er ekstremt præcist, og man kan nu måle tiden med en præcision på 1016-del af et sekund.

Der forskes i atomure mange steder i verden med forskellige grundstoffer. På Niels Bohr Institutet er forskningen baseret på magnesium-atomer. 

Læs mere >>
Read more >>

Universet vrimler med planeter

Flere end tusinde mulige planeter er der fundet i universet med NASA's Kepler Satellit siden missionen startede i marts 2009.

Planeter udenfor vores solsystem kaldes exo-planeter. Ud
af de nye kandidater til exo-planeter ligger de knapt 60 af
dem i den såkaldt beboelige zone. Dvs., at planeterne er i en
afstand fra dens stjerne, hvor temperaturen gør, at der kan
findes flydende vand. (ESO: Kunstnerisk gengivelse)

Kepler missionen offentliggør nu de første 4 måneders observationer. I disse data er der fundet over 1200 mulige planeter af vidt forskellig karakter. En af den er Kepler-11 som er et planetsystem med ikke mindre 6 planeter. Dansk forsker fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet deltager i forskningen med at analysere data om planeterne. Resultaterne er offentliggjort i tidsskrifterne Nature og The Astrophysical Journal.

Læs mere >>
Read more >>

NOTICE REGARDING VACATION 2011 - 2012 

FERIEVARSEL FOR FERIEÅRET 2011 - 2012

Niels Bohr Lecture by Roger Penrose

Sir Roger Penrose

Title: Can we see through the Big Bang, into another World?

Abstract: The proposal of Conformal Cyclic Cosmology (abbreviated CCC) asserts that what we presently regard as the entire history of our universe, from its Big-Bang origin to its indefinitely expanding future, is but one aeon in an unending succession of similar such aeons, where the infinite future of each matches to the big bang of the next via an infinite change of scale. 

Tidspunkt: 23. februar 2011 kl. 13:15
Sted: Auditorium 3 på H.C. Ørsted Instituttet, Universitetsparken 5, 2100 København

Read more >> 

 

Seertal for NBI på DR2 i Danskernes Akademi

Niels Bohr Institutet har indgået samarbejdsaftale med Danmarks Radio om visning af film og foredrag om forskningen på NBI i Danskernes Akademi. Der er nu kommet seertal for Danskernes Akademi på tv og på nettet.

Læs mere >>

Flotte evalueringer for projekt "Den Gode Opgave" og Computercaféen

”The good Task” and ”the Computer Café were great successes

 

Der er ingen tvivl om, at arrangementerne med titlen "Den Gode Opgave" og "Computercaféen" ramte midt i et stort behov hos de studerende.

Der var  4 arrangementer med forskellige målgrupper for øje. Det første var for de studerende, der i blok 3 skal skrive første års projekt. Dette blev fulgt op af en computercafé, hvor man kunne få hjælp til LaTeX.

Læs mere >>
Read more >>

Penge til kompetenceudvikling fra Kompetencefonden på KU

Alle medarbejdere kan nu og frem til 4. april søge om penge fra Kompetencefonden på KU. AC'ere kan desuden søge om midler fra en pulje, der er oprettet som følge af overenskomstforhandlingerne. Medarbejderne er orienteret via dansk og engelsk nyhed på KUnet.

Læs mere >>

HRapporten - et nyhedsbrev med nyt fra HR&O

HRapporten er et nyhedsbrev udgivet af HR & Organisation. Målgruppen er interne samarbejdspartnere og interessenter på Københavns Universitet.

Læs nyhedsbrevet HRapporten >> 

 
Read more: The 2011 European School of High-Energy Physics >>

COPENHAGEN SCIENCE SLAM

Hvis du har en god idé eller arbejder på et projekt, du gerne vil dele med andre, så har du her muligheden for at stille op til Science Slam og måske vinde en billet til Roskildefestival 2011.

Hvad kræver det?
Det kræver ikke så meget andet, end at du har lyst til at stå på en scene i max. 10 min. Oplægget skal være forberedt og have en videnskabelig sammenhæng, og jo mere du brænder for det, jo bedre. Alle former for videnskab er velkomne - lige fra nanoscience til eskimologi.

Læs mere >>

Associate Professorship in Ice and Climate Research
11. januar 2011
Scientific software development and computer cluster administration

Deadline: 15 March 2011 at noon
The Niels Bohr Institute announces the availability of an associate professorship in Ice and Climate research. The position is open from 1st March 2011.

Læs mere >>
   
Scientific software development and computer cluster administration
11. januar 2011
Associate Professorship in Ice and Climate Research

Deadline: March 1, 2011
The eScience Group at NBI seeks three candidates to work at the computer centers of the Danish Center for Scientific Computing and the European Spallation Source.

Læs mere >>
   
Professor in Theory of Bio-Complexity
01. januar 2011
Professor in Theory of Bio-Complexity

Deadline: March 14, 2011 at noon
A theoretical physicist with documented world class research in quantitative modeling of phenomena in biological and complex systems.

Læs mere >>
Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk