NBI Update - December nr. 2 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2011 > December nr. 2

22. december 2011

NBI Update - December nr. 2

22. december 2011 

Opdagelse af den første planet på størrelse med Jorden

Astronomer fra bl.a. Niels Bohr Institutet har for første gang opdaget en planet på Jordens størrelse.

Illustration viser, hvordan Kepler-20e og Kepler-20f kan se ud. De nyopdagede planeter er vist sammen med Venus og Jorden til sammenligning. (Kunstnerisk fortolkning)

Med NASA satellitten Kepler har astronomerne observeret et solsystem med fem planeter, hvoraf to af planeterne er faste planeter. Den ene er mindre end Jorden, mens den anden er på størrelse med Jorden. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift, Nature.

Læs mere >>
Read more >>

Kosmisk forskning på top 10 over betydningsfulde gennembrud

Astronomer fra Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet har udviklet en banebrydende metode til at måle langdistance-afstande i universet ved hjælp af lyset fra kvasarer.

Darack Watson astrofysiker på Dark Cosmology Centre ved Niels Bohr Institutet

Kvasarer er aktive sorte huller, og deres lys overgår alle andre lystyrker i universet. Den nye banebrydende metode blev i september i år publiceret i Astrophysical Journal Letters, og nu har Storbritanniens fysiske selskabs magasin, Physics World udvalgt denne forskning som et af de 10 vigtigste gennembrud i verden indenfor fysik i 2011.

Det er det gennembrud, som nu har fået denne internationale anerkendelse af Physics World, der især påpeger, at forskningen har fundamental vigtighed, den repræsenterer et betydningsfuldt fremskridt i viden, den har en stærk sammenhæng mellem teori og praktiske eksperimenter og den har almen interesse for alle fysikere.

Læs mere >>
Read more >>

Nyt i jagten på Higgs-partiklen

Det er tirsdag den 13. december, og der er live link fra CERN, det europæiske forskningscenter ved Genève i Schweiz, hvor forskere fra blandt andet Niels Bohr Institutet deltager i jagten på Higgs-partiklen.

Pressen følger den direkte udsendelse fra CERN for at få de nyeste resultater.

I 45 år har man ledt efter den partikel, der ifølge fysikkens standardmodel giver andre partikler masse. Det er en gåde for forskerne, hvad der får al ting til at veje noget. Måske er det en særlig partikel – Higgs-partiklen. Rygterne svirrer, er det lykkedes at finde Higgs-partiklen?

På Niels Bohr Institutet er fysikerne samlet i to af auditorierne, der er fyldt til bristepunktet. De er med i forskningen og de kender resultaterne fra deres eget eksperiment, ATLAS. Men det er de samlede data fra LHC-acceleratoren, der kan fortælle om nye fund. Forventningerne er høje. 

Læs mere >>
Read more >>

Andre Geim modtager Niels Bohr Institutets æresmedalje

Professor og nobelprismodtager Andre Geim får tildelt Niels Bohr Institutets æresmedalje. Andre Geim får æresmedaljen i anerkendelse af hans enestående bidrag til fysikkens udvikling, specielt for de resultater han bidrog med, mens han var videnskabelig medarbejder ved Niels Bohr Institutet.

Professor og nobelprismodtager Andre Geim har fået tildelt Niels Bohr Institutets æresmedalje.

Niels Bohr Institutets æresmedalje blev indstiftet i 2010 i anledning af Niels Bohrs 125 år fødselsdag. Medaljen bliver hvert år tildelt en særligt fremragende international forsker, der arbejder i Niels Bohrs ånd: Internationalt samarbejde og vidensudveksling. 

"Med sin opdagelse af kulstof-formen graphen har Andre Geim placeret sig helt centralt i udviklingen af nye materialer og forståelsen af disses fysiske egenskaber. Dette endda på et område som gennem årtier allerede har været studeret i stor detalje", siger professor John Renner Hansen, der er leder af Niels Bohr Institutet.

Læs mere >>
Read more >>  

 

 

Sapere Aude bevilling til NBI-forsker Kjetil Børkje

Kjetil Børkje har fået en bevilling fra Forsknings- og Innovationsstyrelsens Sapere Aude karriereprogram for forskertalenter.

Kjetil Børkjes projekt har titlen Hybrid quantum devices, som har denne beskrivelse:
Takket være kvanteteorien har vi i løbet af det sidste århundrede opnået en meget god forståelse af, hvordan mikroskopiske objekter som molekyler, atomer, elektroner og lyspartikler opfører sig.

Læs mere >>

Kunne kernefusion være svaret på energikrisen?

Foredrag med professor Jens Jørgen Gaardhøje

Verdens behov for energi er så umættelig, at investeringer i fx grøn energi slet ikke kan følge med.

En oplagt løsning kunne derfor være at prøve at efterligne stjernernes energiproduktion, der sker ved en fusionsproces.

ScienceXplorer: Se foredraget her >>

The reception at Blegdamsvej will be closed the following period

December 26 - December 30

There will not be received nor sent any mail with Post Danmark. Internal mail will be picked up and delivered as usual.

Merry Christmas from
Erika Bodova & Betina Dam Sørensen

Studiemiljøkoordinator til undervisningskontoret på Niels Bohr Institutet

Studiemiljøkoordinator til undervisningskontoret på Niels Bohr InstitutetDeadline: 9. januar 2012
Ved du hvad det vil sige, at tage en videregående uddannelse? Har du overblik over studiemiljøet på Københavns Universitet og indsigt i uddannelsesstrukturen?

Read more >>

Two postdoctoral Fellowships in Theoretical Particle Physics and Cosmology Group at the Niels Bohr Institute

Deadline: December 31, 2011
The Theoretical Particle Physics and Cosmology Group at the Niels Bohr Institute plans to fill two postdoctoral Fellowships with starting date in the fall of 2012.

Read more >>

Post-doc positions at the Niels Bohr International Academy

4 Post-doc positions at the Niels Bohr International AcademyDeadline: December 31st, 2011
The Niels Bohr International Academy plans to fill a number of positions in several areas of theoretical physics with starting date in the fall of 2012...

Read more >>

NSF Graduate Research Fellows Nordic Research Opportunity

Deadline: 20 January 2012
The Nordic Research Opportunity enables National Science Foundation (NSF) Graduate Research Fellows to carry out research visits for periods of...

Read more >>

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk