NBI Update - August nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

18. august 2011

NBI Update - August nr. 1

18. august 2011 

Kvanteoptisk link slår nye tidsrekorder

Til absolut sikker overførsel af data vil kvantekommunikation kunne blive en mulighed. Den vigtigste bestanddel i kvantekommunikation over lange afstande er det særlige fænomen, der kaldes entanglement eller sammenfiltring mellem to atomare systemer.

Sammenfiltring mellem to atomare systemer er imidlertid meget skrøbelig, og hidtil har det kun været muligt for forskerne at holde sammenfiltringen i en brøkdel af et sekund. Men i nye eksperimenter på Niels Bohr Institutet er det lykkedes forskerne at slå helt nye rekorder og holde sammenfiltringen i op til en time. Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Physical Review Letters.

Læs mere >>
Read more >>

H. C. Ørsteds rejsebreve

Af Karen Jelved og Andrew D. Jackson

Da H. C. Ørsted opdagede elektromagnetismen i 1820, blev han straks berømt i det internationale videnskabelige samfund. Hans mange videnskabelige bedrifter, der inkluderede den første fremstilling af metallisk aluminium og hans livslange bestræbelser for at udbrede naturvidenskaben og dens fordele til et bredt publikum, gjorde ham til en central skikkelse i Guldalderen.

Igennem hans lange karriere foretog han otte udlandsrejser fra 1800 til 1846, som gav ham mulighed for at møde og arbejde med de største videnskabelige hjerner i Europa.

Læs mere >>
Read more >>  

Rekordstort antal nye fysikstuderende

172 nye studerende skal begynde på fysikstudierne på Niels Bohr Institutet i år. Det er 40 flere end sidste års optag, som også var rekordstort. Det overgår simpelthen alt.

Professor John Renner Hansen, institutleder på Niels Bohr Institutet

Ifølge professor John Renner Hansen, institutleder på Niels Bohr Institutet er det en kombination af flere ting, der gør, at de unge har fået øje på fysik som fag. Der har i de senere år været markante nye opdagelser, som sætter fokus på fysikken, eksperimenterne på CERN, som forsker i universets gåder på atomart niveau, kvantefænomener som teleportation, planetforskning og Mars-ekspeditioner - ligesom astronomi og klimaforskning, bl.a. med iskerneboringer på Grønland alt sammen er spændende forskning, der har været meget omtalt i medierne.

"Det betyder, at interessen for faget at stiger, og man får øje på det", siger John Renner Hansen. "Desuden er det en stor årgang, og de unge er blevet klar over, at de naturvidenskabelige og tekniske fag er vejen frem.

Læs mere >>
Read more >>

Havisen i det Arktiske Ocean har haft store variationer i fortiden

Sommer-havisen i det Arktiske Ocean har igennem de seneste 10.000 år varieret mere end hidtil antaget. Igennem flere tusinde år var der betydeligt mindre is i oceanet end vi oplever nu. Herefter voksede ismængden, men situationen, som den var før den globale opvarmning begyndte, blev først skabt for 2-3 tusinde år siden.

Det viser nye undersøgelser fra Grundforskningscenter for Geogenetik og Niels Bohr Institutet, der nu offentliggøres i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Havis kommer og går stort set uden at efterlade sig spor, derfor er vores viden om dens variationer før satelit-overvågning og fly- og skibs-observationer meget sparsom.

Læs mere >>
Read more >>

Niels Bohr International Academy i København lancerer det første ESS symposium

I den sidste uge af juni blev den første ESS videnskabelige konference afviklet på Niels Bohr International Academy (NBIA) i København. Denne NBIA-konference om ESS forskning, er indledningen til en række af årlige workshops, der samler anerkendte eksperter til at fremme uddannelsen af unge PhD-studerende, postdocs og forskere, der ønsker at udvikle praktiske tilgange til neutronspredning.

Planlægningen af fremtidens ESS forskning er gået i gang, og over de kommende år vil de videnskabelige muligheder og udfordringer for forskning med neutroner i ESS blive en realitet.

Den første workshop var arrangeret af Heloisa N. Bordallo fra Niels Bohr Institutet, Juergen Eckert (USF), Gerd Buntkowsky (TU Darmstadt) og Janez Mavri (National Institute of Chemistry Ljubljana). Denne workshop var afsat til den kombinerede anvendelse af neutronspredning, NMR, og simulering af molekylær dynamik (MD) til studiet af dynamiske molekyler i faste stoffer.

Læs mere >>
Read more >>

 

Nye medarbejdere på NBI

Bente, Karen Lisbeth, Anette, Dorthe og Gry er nye medarbejdere i administrationen på NBI. Læs om deres arbejdsområder her >>

Want to become an Industrial Postdoc?

Want to become an IndustrialPostdoc?

Shape your own unique career profile by combining research and business understanding!
Applicaton deadline 13 October 2011.

For researchers who have achieved a PhD degree within the last three years.

Læs mere >>
Read more >>

Tilmeld dig NU til efterårets PUMA-kurser!

- der er fortsat ledige pladser på mange af kurserne!

Se kursuskalenderen igennem og overvej, hvad der er relevant for dig. Flere nye
kurser er kommet på programmet i løbet af foråret og gentages i efteråret.

Læs mere >>

 

PhD student in Quantum Dot Spectroscopy

2011-08-09

PhD student in Quantum Dot SpectroscopyDeadline: September 1st, 2011
The PhD student will work on optical spectroscopy and theoretical modelling of extended quantum dots embedded in nanophotonic structures...

Read more >>

DARK PhD

2010-11-01

DARK PhD Deadline: October 1st, 2011
Two PhD positions are available at the Dark Cosmology Centre (DARK) with flexible start dates in the Fall 2011 through 2012...

Read more >>

DARK PhD

2010-11-01

DARK PhDDeadline: October 1st, 2011
Several PhD positions are available at the Dark Cosmology Centre (DARK) with flexible start dates in 2011. PhD students at DARK will define their...

Read more >>

NSF Graduate Research Fellows Nordic Research Opportunity

2009-11-02

The Nordic Research Opportunity enables National Science Foundation (NSF) Graduate Research Fellows to carry out research visits for periods of 2 through 12 months at the Dark Cosmology Centre (DARK)...

Read more >>

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk