NBI Update - Oktober nr. 2 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2010 > Oktober nr. 2

21. oktober 2010

NBI Update - Oktober nr. 2

21. oktober 2010 

Kulturnat trak fulde huse

"Jamen, hvad skal man dog vælge?", sagde en af gæsterne, der var i syv sind, om han skulle vælge det ene eller det andet af to foredrag, der lå på samme tidspunkt. Begge foredrag lød utroligt spændende, syntes han, og han var ikke ene om at være overvældet af de mange tilbud, som instituttet bød ind med på årets Kulturnat.


I år var alle instituttets arrangementer samlet på Blegdamsvej, som også husede astrofysikerne og geofysikerne fra Rockefeller.

Det betød, at folk nu havde mulighed for at vælge mellem de to foredragsrækker, som blev holdt i auditorierne A og M, foruden at besøge alle forskningsgruppernes udstillinger om deres forskning og demonstrationer af deres eksperimenter.

Fysiklegestuen havde show foran A-bygningen og tiltrak masser af børnefamilier, og i magnoliahaven havde Is og Klima foredrag og billetter til rundvisninger til fryseren med iskerner fra Grønland.

Læs mere >>

Peter Jakobsen bliver første professor i Space Science

Peter Jakobsen, ph.d. i astrofysik, bliver Danmarks første professor i Space Science - altså rumforskning, på Niels Bohr Institutet. Peter Jakobsens store speciale er udforskning af universet ved hjælp af teleskoper i rummet.

Peter Jakobsen er videnskabelig leder af ESA's NIRspec spektrograf, som en del af James Webb Space Telescope, der bliver efterfølgeren for Hubble Space Telescope. James Webb Space teleskopets spejl får en diameter på 6½ meter (Hubble teleskopets spejl er 2½ meter), og det vil gøre det muligt at observere lys fra det meget fjerne univers. Det helt særlige er, at NIRspec (Near Infrared Spectrograph) spektrografen er meget følsom overfor infrarødt lys, som netop er den bølgelængde, man kan observere objekter i det fjerne univers med.

Læs mere >>
Read more >>

Vilde 'teenage'-galakser boomer med stjerne-fødsler

Forskere fra blandt andet Niels Bohr Institut har studeret fjerne galakser, der er nogle af de mest aktive stjerne-dannende galakser i universet. De danner omkring 1.000 nye stjerner om året – det er 1.000 gange mere end vores egen galakse, Mælkevejen. Resultaterne er offentliggjort i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.


Expanded Very Large Array i New Mexico, USA. Observatoriet består af 27 parabolantenner, der hver har en diameter på 25 meter og kan måle radiobølger fra fjerne objekter.

"Galakserne befinder sig i det ekstremt fjerne univers - da universet var 3 milliarder år gammelt (svarende til kun 20 procent af dets nuværende alder). Det er en periode af universet, hvor galakserne virkelig var aktive, nærmest helt teenage-agtige og ustyrlige", beskriver Thomas R. Greve, lektor i astrofysik på Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Læs mere >>
Read more >>

 

Research Scientist in Catalysis - Electron Microscopy 

Through a unique combination of research, process design, sales and production,
Haldor Topsøe is a leading global supplier of process technologies and catalysts
for refineries, chemical processing plants and the energy sector. The
environment plays a significant role in research and production, and the
continuous introduction of new technologies supports the sustainable use of
world resources.

Read more >>

Einstein Postdoctoral Fellowships

Deadline November 4, 2010

The Einstein Postdoctoral Fellowships program, sponsored by NASA, awards Fellowships to recent Ph.D.'s in astronomy, physics and related diciplines.

Read more >>

 

Den 11. november afholder KU en temadag om kemiske påvirkninger
Temadagen afholdes i regi af projekt Sikker Kemi på KU. Tusindvis af kemikalier med vidt forskellige egenskaber er en del af hverdagen på mange laboratorier. Risikoen
er både akutte og kroniske skader. Temadagen vil give deltagerne indsigt i både skadetyper og forebyggelse. Desuden sættes der på projektets sidste temadag fokus på risikovurdering og beredskab.

 

Debatmøder: Universiteter i forandring 

Danske Universiteter afholder i løbet af den kommende tid en række debatmøder,
som under overskriften "Universiteter i forandring" sætter fokus på de væsentligste
udfordringer, universiteterne står overfor. Det første debatmøde har fokus på
internationalisering og foregår på Københavns Universitet.

Læs mere >>

Postdoctoral research position
14. oktober 2010
Postdoctoral research position

Deadline: October 22nd, 2010 12 noon
Postdoctoral research position in the computational astrophysics group, for work related to the EU/FP7 Collaborative Project SWIFF.

Læs mere >>

Ph.D. position in theoretical high energy physics
11. oktober 2010
Ph.D. position in theoretical high energy physics

Deadline: December 1st, 2010
A Ph.D position in theoretical high energy physics at the Niels Bohr Institute in Copenhagen will be available with starting date April 1st, 2011.

Læs mere >>

ATLAS post-doctoral research position at the Niels Bohr Institute
30. september 2010
ATLAS post-doctoral research position at the Niels Bohr Institute

Deadline: 1st of November, 2010
The Experimental High Energy Particle Physics group at Niels Bohr Institute invites applications for a post-doctoral research position in the ATLAS Experiment...

Læs mere >>

 

 

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk