NBI Update - Oktober nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2010 > Oktober nr. 1

07. oktober 2010

NBI Update - Oktober nr. 1

7. oktober 2010 

Nobelpris til tidligere fysiker fra Niels Bohr Institutet

Nobelprisen i Fysik 2010 er tildelt Andre Geim og Konstantin Novoselov for deres "banebrydende eksperimenter vedrørende kortlægningen af graphens gitterstruktur".

Andre Geim

Graphen er en form for kulstof. Som materiale er det helt nyt - en tynd flade af almindeligt kulstof i et lag, som kun er et atom tykt. Det enestående materiale er både ekstremt stærkt, det er næsten gennemsigtigt og leder en elektrisk strøm lige så godt som kobber.

Både Andre Geim og Konstantin Novoselov er fra Rusland, men arbejder nu på Manchester Universitet i England. Andre Geim har været ansat som forsker på Niels Bohr Institutet.

Læs mere >>
Read more >>

 

Christopher Pethick får fornem Hans Bethe pris

Professor ved Niels Bohr Institutet, Christopher Pethic er blevet tildelt den fornemme amerikanske Hans A. Bethe Prize, der gives af American Physical Society som anerkendelse for fremragende forskning indenfor fysik.

Chris Pethick får prisen "for sit grundlæggende bidrag til forståelsen af atomkerne-stof ved meget stor tæthed, strukturen af neutronstjerner, deres afkøling og de relaterede neutrino-processer og astrofysiske fænomener".

Christopher Pethick modtog nyheden om prisen ved en reception på Niels Bohr Institutet med en typisk lun bemærkning: "Jeg har det store held at få lov at arbejde på et institut, hvor man får fred og ro til at forske".

Læs mere >>
Read more >>

 

Kvarker 'svinger' til toner af tilfældige tal

På Large Hadron Collider ved CERN brager protoner mod hinanden med næsten ufattelig høj energi for at 'smadre' protonerne og undersøge naturens elementarpartikler – bl.a. kvarkerne.

Kvarkerne ligger inde i hver proton, og de er bundet sammen af kræfter, der får alle andre kendte kræfter i naturen til at blegne. At forstå effekten af disse stærke kræfter mellem kvarkerne er en af de største udfordringer i moderne partikelfysik. Nye teoretiske resultater fra blandt andet Niels Bohr Institutet viser, at enorme mængder af tilfældige tal kan beskrive den måde, kvarkerne ’svinger’ inde i protonerne. Resultaterne er offentliggjort på arXiv og vil blive publiceret i tidsskriftet Physical Review Letters.

Læs mere >>
Read more >>

 


Læs hele interviewet i Information >> 


Read more >>

 


Read more >>

 

  • Temadag om kemiske påvirkninger: 11. november afholder projekt Sikker
    Kemi på KU en temadag om kemiske påvirkninger, og hvordan de kan minimeres.
  • DHL stafet 2010-løst og fast: Der var i alt tilmeldt 1.960 KU løbere, men ikke alle kom til start. 57% af løberne fra KU var mænd og 43% kvinder.

Læs mere >>

ATLAS post-doctoral research position at the Niels Bohr Institute
30. september 2010
ATLAS post-doctoral research position at the Niels Bohr Institute

Deadline: 1st of November, 2010
The Experimental High Energy Particle Physics group at Niels Bohr Institute invites applications for a post-doctoral research position in the ATLAS Experiment...

Læs mere >>

 
Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk