NBI Update - December nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > NBI Update > 2010 > December nr. 1

09. december 2010

NBI Update - December nr. 1

9. december 2010 

Nye acceleratorer skal sikre europæisk frontforskning i kernefysik

Europa skal have nye partikelacceleratorer og de nuværende anlæg på bl.a. CERN, GSI og Ganil skal udbygges og opgraderes betydeligt over de næste 10-15 år for at blive ved med at være førende indenfor kerneforskning.

Det er resultatet af den nye plan, som den Europæiske Samarbejds-Komite for Kernefysik, NuPECC har udarbejdet for de næste 10-15 års udvikling af europæisk kernefysik.

Læs mere >>
Read more >>

Kim Splittorff får millionstøtte fra Forskningsråd

Kim Splittorff, der er lektor på Niels Bohr Institutet, får bevilling på 8½ mio. kr. fra Det Frie Forskningsråds forskerkarriereprogram, Sapere Aude, der betyder "hav mod til at tænke selv".

Det er det mod og selvstændige tænkning, som kendetegner de dygtigste forskere, og bevillingen skal give forskningens elite de bedste muligheder for at skabe banebrydende resultater. For Kim Splittorff er det intet mindre end universets uopklarede gåder, han forsker i.

Han er teoretiker og prøver at beregne, hvordan det tidlige univers for 13.7 milliarder år siden så ud, og hvilken fysisk tilstand, der herskede. Eksperimentalfysikerne prøver at genskabe denne tilstand af ur-universet med atomkerne-kollisioner i partikelacceleratoren på CERN og ad dén vej opklare fysikkens gåder. 

Læs mere >>
Read more >>

Kim Splittorff får Fakultetets undervisningspris 2010

Kim Splittorff formår at formidle svært stof, så de studerende får det maksimale udbytte ud af undervisningen, og hans store indsats og inspirerende undervisning i teoretisk fysik er nu blevet honoreret med Det Naturvidenskabelige Fakultets pris som Årets Underviser.

Læs mere >>
Read more >>

Read about the lecture - december 13, 2010 >> 

Klik dig til bedre uddannelse

I stedet for gammeldags håndsoprækning planlægger man på Institut for Grundvidenskab og Miljø på LIFE forsøgsvis at gå over til brug af såkaldte klikkere i de store forelæsningssale.

Ian Bearden

I USA er brugen efterhånden meget udbredt, og de studerende forventes selv at købe deres klikkere i boghandler. I Danmark har Ian Bearden på Niels Bohr Institutet været feltets foregangsmand på KU.

Han startede sine første pilotprojekter i 2006, og de har med al tydelighed vist, at klikkere også med succes kan implementeres på de danske universiteter. På Århus og Syddansk Universitet er klikkere siden blevet en del af undervisningen.

På Niels Bohr Institutet er omfanget af klikkerbrug vokset dramatisk de sidste fire år, så samtlige fysikstuderende på første til tredje år nu er udstyret med en klikker.

Læs mere >>

 

 
Read more >>

 

<< Læs mere >>

<< Read more >>

Referat fra Samarbejdsudvalget

Referatet fra årets femte og sidste møde i Samarbejdsudvalget den 29. november, kan læses her >> Kræver adgangskode - skriv til joensen@nbi.dk for at få den tilsendt.

Postdoctoral Position in computational astrophysics with focus on star and planet formation processes
08. december 2010
Postdoctoral Position in computational astrophysics with focus on star and planet formation processes

Deadline: January 15th, 2011
The Centre for Star and Planet Formation at the University of Copenhagen is opening a postdoctoral position focusing on star and planet formation processes.

Læs mere >>

PhD-fellowship
25. november 2010
PhD-fellowship for Chinese nationals to study at the Discovery Center

Deadline: December 17th, 2010
PhD-fellowship for Chinese nationals to study at the Discovery Center and the Niels Bohr International Academy, the Niels Bohr Institute, Copenhagen University.

Læs mere >>

Partial funding for PhD stipends
25. november 2010
Partial funding for PhD stipends at the Niels Bohr Institute

Deadline: December 17th, 2010
The Niels Bohr Institute announces the availability of several co-financed PhD stipends. The Institute can co-finance up to one third of a full PhD stipend.

Læs mere >>

Leader of the Niels Bohr Institute’s space science activities
22. november 2010
Leader of the Niels Bohr Institute?s space science activities

Deadline: December 15th, 2010
A position as center leader (Specialkonsulent) to develop the institute's space science activities through the new Space Science Center at the Faculty of Science.

Læs mere >>

DARK PhD
01. november 2010
DARK PhD

Deadline: December 20th, 2010
Several PhD positions are available at the Dark Cosmology Centre (DARK) with flexible start dates in 2011. PhD students at DARK will define their...

Læs mere >>

PhD positions and funding in Space Science and Cosmology
21. oktober 2010
PhD positions and funding in Space Science and Cosmology

Deadline: December 20th, 2010
PhD positions are available at the Space Science Center and the Dark Cosmology Centre with flexible start dates in 2011.

Læs mere >>

Blegdamsvej 17 - 2100 KBH Ø. - Telefon: 353-25340 - Email: joensen@nbi.dk