NBI Update - August nr. 1 – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

13. august 2009

NBI Update - August nr. 1

13. august 2009 

Århundredets længste totale solformørkelse

”At overvære en total solformørkelse er et privilegium ikke alle mennesker får mulighed for. Du kommer aldrig til at glemme oplevelsen, når månen med ufattelig præcision glider ind mellem Solen og Jorden.

Åndeløst følger du den magiske stemning, når månens skygge sniger sig ind over landskabet, som lades tilbage i et uvirkeligt skumringslys. Stjernerne lyser op på den mørke himmel, fuglene stopper med at synge, og temperaturen falder mærkbart”, fortæller Janaki Lund Jensen, der er sekretær i forskningsgruppen, Stjerner og Galakser på Niels Bohr Institutet.

Janaki Lund Jensen er bidt af solformørkelser, som hun rejser verden rundt for at opleve. Her er hendes beretning fra rejsen til Kina for at opleve århundredets længste totale solformørkelse den 22. juli 2009:

Læs mere >>
Read more >>

EU-INFORMATION 3:2009 er netop landet

Det nye EU-INFORMATION sætter fokus på evaluatorerne og deres rolle - samt på evalueringsprocessen i et FP7-projekt. Artikler: Bl.a. interview med to evaluatorer, guide til hvordan din ansøgning scorer topkarakter, klagevejledning osv

Hent EU-INFORMATION 3:2009 i PDF >>

Klaus Mosegaard får stor bevilling til olieprojekt

Geofysiker Klaus Mosegaard har fået en bevilling på 5.3 millioner kr. fra Forskningsrådet for Teknik og Produktion (FTP) og 1 million kr. fra DONG Energy & Production til et forsknings-projekt, der skal skabe en markant forbedring af olieindvindingen. Projektet er et samarbejde med DTU Kemiteknik.

Den danske olieproduktion vil falde med 80 procent inden 2040, forudsiger selv de mest optimistiske prognoser, og kun med en helt ny teknologisk indsats vil man kunne afbøde det fald. Ifølge prognoserne vil mere end 70 procent af olien ellers blive efterladt i reservoiret. Det nye projekt skaber grundlag for en markant forbedring af mulighederne for at optimere olieproduktionen.

Læs mere >>
Read more >>

Midler til medfinansiering af ph.d.-stipendier

Som I forhåbentlig allerede ved, er det muligt at søge fakultetet om midler til medfinansiering af ph.d.-stipendier. Medfinansieringen kan søges af dem der har opnået finansiering andetsteds fra (fonde, styrelser mv.) Disse ansøgninger behandles af fakultetets forskningsudvalg (FRC), som indstiller til dekanatet, hvem der skal modtage støtte. 

Læs mere >>

 

Lønforhandling 2009/Salary negotiations 2009

Efterårets lønforhandling finder sted i oktober. Hvis du ønsker at få forhandlet din løn, skal du kontakte din forhandlingsberettigede tillidsrepræsentant.  Læs mere >>

This year's salary negotiations will take place in October. If you wish to have your salary negotiated, please contact your union representative who are entitled to negotiate your salary. Read more >>

 

Meteorsværm på himlen

Spørgsmål:
En australier med danske rødder er netop på besøg i Danmark og har hørt, at man kan se en meteorsværm for tiden. Han vil gerne vide hvor og hvornår, man kan se det og skriver til Niels Bohr Institutet, hvor astrofrysiker Kristian Pedersen straks svarer ham. Da andre kan have glæde af svaret, kommer det her:

Læs mere >>

Rockefeller Komplekset - Juliane Maries Vej 30 - 2100 Kbh. Ø - Tlf: 3532 5340