15. november 2016

Marianne Vestergaard får Københavns Universitets undervisningspris, 2016

Årets Harald:

Marianne Vestergaard er lektor i astrofysik på Niels Bohr Institutet. Hun forsker i de kæmpemæssige sorte huller, der befinder sig i centrum af fjerne galakser. Kvasarer er såkaldte ’aktive’ sorte huller, som vokser sig store ved at ’opsluge’ den omkringliggende gas. Marianne Vestergaard forsker i de fysiske processer i kvasarerne - deres struktur og udvikling, og hvordan kvasarerne påvirker deres omgivelser. Hun tildeles Københavns Universitets undervisningspris, 2016 for sin engagerede og aktive undervisning.

Marianne Vestergaard

Lektor i astrofysik på Niels Bohr Instituttet, Marianne Vestergaard får Københavns Universitets undervisningspris, ’Årets Harald’, 2016.

”Det er en stor ære for mig at modtage universitetets undervisningspris, og jeg er meget taknemmelig for den anerkendelse, jeg får af min undervisning med tildelingen af denne pris”, siger Marianne Vestergaard. Hun er indstillet til prisen af de studerende, fordi hun er en underviser, der lærer dem meget mere, end hvordan universet fungerer.

”Marianne lærer os en af de vigtigste ting, man kan lære som studerende og menneske, nemlig at stille spørgsmål. Hun opfordrer konstant sine studerende til at betvivle deres viden: hvordan kan vi vide, hvad der skete i det tidlige univers? Hvordan kan vi være sikre på, at vores modeller faktisk passer og fastsætter alderen af en galakse og ikke bare er et udtryk for dens grundstofindhold?”, lyder det i begrundelsen fra de studerende på Niels Bohr Institutet for at indstille Marianne Vestergaard til Årets Harald, som er betegnelsen for Københavns Universitets undervisningspris.

Harald Bohr som forbillede

’Årets Harald’ er opkaldt efter Harald Bohr (1887-1951) - et verdensnavn inden for matematisk forskning og med en levende interesse for de studerende og for undervisningen. Hans entusiastiske forelæsninger kunne gøre et vanskeligt tilgængeligt stof til en næsten intellektuel nydelse, og han gav de studerende en fornem og uforglemmelig indførelse i matematikkens raffinerede begrebsverden.

Uglen som følger med

Københavns Universitet ønsker med sin undervisningspris at vise, at undervisningen er fuldt ud så vigtig som forskningen. Symbolet på ’Årets Harald’ er en stor hornugle, visdommens fugl – i porcelæn. Figuren er skænket af Royal Copenhagen, og den dekoreres hvert år af en ny dansk kunstner.

”Med en så dygtig og engageret underviser som Harald Bohr som forbillede er det særdeles ærefuldt at få ’Årets Harald’, og det er en stor motivation for mig at få prisen, fordi indstillingen kommer fra mine studerende og kollegaer”, siger Marianne Vestergaard.

Hendes dybe engagement gør, at de studerende opnår en dybere forståelse af sammenhængen mellem teori og praksis, og hun har udviklet en særlig måde at undervise på. ”I stort set alle aktiviteter i undervisningen udfordrer jeg de studerende til at arbejde aktivt med stoffet blandt andet gennem diskussioner.

I projekter arbejder de med rigtige stjernespektre og modeller af fjerne galakser, og jeg opfordrer dem til at bruge den videnskabelige metode og stille sig kritisk og selv drage konklusioner ud fra det, de har lært. De erfarer, at de kan mere, end de umiddelbart tror, og de lærer endda selv at programmere”, fortæller Marianne Vestergaard, og selvom hun er en krævende underviser, så er det noget, de studerende virkelig sætter pris på.

”Hun udvisker de almene grænser mellem studerende og forelæser - for i hendes timer føler vi os alle som astrofysikere. Det eneste krav for at være med er, at man stræber efter viden om den verden, vi er en del af. Dog er det også klart, at den viden ikke kommer af sig selv, men for Marianne vil alle glædeligt arbejde 30 timer om ugen - for hvem vil skuffe en forelæser, der har så meget tiltro til sine studerendes evner?”, lyder det fra de studerende.

Marianne Vestergaard får overrakt prisen ved universitets store årsfest den 18. november. Symbolet på ’Årets Harald’ er en stor hornugle, visdommens fugl – i porcelæn. Figuren er skænket af Royal Copenhagen, og den dekoreres hvert år af en ny dansk kunstner. Desuden belønnes prismodtageren med et beløb fra Københavns Universitets Almene Fond.

Kontakt

Marianne Vestergaard, lektor i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, +45 3532-5909, vester@dark-cosmology.dk