22. juni 2016

Jan W. Thomsen får prisen Årets Underviser, SCIENCE 2016

Top-undervisning:

Jan Westenkær Thomsen tryllebinder de fysikstuderende, når han tager dem med ind i den kvanteoptikske verden, og han formår med sin store entusiasme og energiske væsen at skabe et undervisningsmiljø, hvor de studerende får styrket deres fysiske forståelse for bølger og elektromagnetisme. Sådan lyder begrundelsen fra de fysikstuderende og undervisningsudvalget på Niels Bohr Institutet for at indstille Jan W. Thomsen til Fakultetets pris som årets underviser.

Jan W. Thomsen i laboratoriet

Jan Thomsen tryllebinder de fysikstuderende, når han tager dem med ind i den kvanteoptikske verden, og det er umuligt ikke at lade sig rive med, når man bliver mødt med eksperimentelt håndværk i verdensklasse, fortæller de fysikstuderende, der har indstillet Jan W. Thomsen til Fakultetets pris som Årets Underviser.

Det er denne ekstraordinære indsats og særligt store fokus på de studerende, som Fakultet nu hædrer ved at give prisen som Årets Underviser på Science 2016 til Jan Westenkær Thomsen, der samtidigt betegnes som en inspirationskilde og frontfigur for andre undervisere i fremtiden.

Jon Thomsen

Jan Westenkær Thomsen, der leder af forskningsgruppen Ultrakolde Atomer på Niels Bohr Institutet får prisen som Årets Underviser på Science

Gik målrettet efter fysik

Allerede i folkeskolen vidste Jan Thomsen, at han ville være fysiker. ”Skolegangen var sjov”, mindes han, for både mens han gik i folkeskolen og senere i gymnasiet i Allerød lavede han sammen med en gruppe kammerater spændende eksperimenter i skolens laboratorium og læste alle de fysikbøger, han kunne få fat i. Fysik var dét, han ville – dét, han brændte for. Han var derfor målrettet og begyndte straks efter gymnasiet at læse fysik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

”Her fik jeg blandt andre Jens Martin Knudsen og Nils O. Andersen som lærere, og de var begge super gode undervisere og dygtige fysikere, så de har betydet rigtigt meget for mig”, fortæller Jan W. Thomsen. Selv efterlever han de samme principper, som han oplevede dengang, nemlig, at hvis man tager de studerende alvorligt, tager de også studiet alvorligt.

Jan Thomsen blev kandidat i 1992, hvorefter han tog til Université Paris-Sud, Orsay i Paris, hvor han blev færdig med sin ph.d. i ’95. Derefter var han tilbage på Niels Bohr Institutet i tre år og fik så en postdoc-stilling på Utrecht University i Holland. Her skiftede han felt indenfor kvantefysikken.

”Jeg blev grebet af at arbejde med ultrakolde atomer, det vil sige atomer, som køles ned til næsten det absolutte nulpunkt på 273 minusgrader, hvorefter man kan styre atomerne og udnytte dem til at lave superpræcise målinger med. Det var virkelig spændende, og det er dét felt, jeg siden da har beskæftiget med”, fortæller han. På et Carlsberg-legat kom han tilbage til Niels Bohr Institutet, hvor han tre år senere blev fastansat og er nu leder af forskningsgruppen Ultrakolde Atomer.

Ultrapræcise atomure

Linser til at styre lasere

Jan W. Thomsen arbejder med at udvikle atomure baseret på ultrakolde strontium-atomer.

Jan W. Thomsen arbejder med at udvikle atomure baseret på ultrakolde strontium-atomer, blandt andet i tæt samarbejde med University of Colorado, Boulder, USA. I et atomur anslås en elektron ved hjælp af laserlys, så elektronen hopper mellem to elektronbaner, og det er denne svingning mellem to tilstande, der udgør ’pendulet’ i atomuret. Det er urets tæller. Et atomur kan være så ultrapræcist, at det kun vil miste mindre end et halvt sekund i løbet af hele universets levetid på 13,7 mia. år. De ultrapræcise atomure vil kunne anvendes indenfor både grundforskning og satellitnavigation samt metrologi (målemetoder til fastlæggelse af måleenheder).

Det er denne kvanteoptiske verden, som Jan Thomsen formår at gøre forståelig med stor formidlingsmæssig entusiasme.

”Jan mestrer som ingen anden kunsten at integrere demonstrationsforsøg i forelæsningerne. Hans hjerte bløder for eksperimenterne, og fysikken koger i vores hjerner i hver time, netop fordi han udfordrer de studerende både teoretisk og eksperimentelt. I Jans hænder virker selv de mest delikate optik-forsøg hver gang, og det er umuligt ikke at lade sig rive med, når man bliver mødt med eksperimentelt håndværk i verdensklasse”, udtaler de studerende på hans kurser.

Jan W. Thomsen modtager undervisningsprisen ved en reception den 1. juli på Niels Bohr Institutet på Blegdamsvej. Prisen på 25.000 kr. gives til Jan W. Thomsen for i særlig grad at bidrage til den høje kvalitet af fakultetets undervisning. Derudover gives 50.000 kr. til prismodtagerens team til undervisningsrelaterede aktiviteter.

Kontakt

Jan W. Thomsen, lektor og leder af forskningsgruppen, Ultrakolde Atomer på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, +45 5168-0410, jwt@fys.ku.dk

Emner