26. februar 2015

Biofysiker får EliteForsk-prisen 2015

Forskerpris

Professor i biofysik Lene Oddershede fra Niels Bohr Institutet på SCIENCE, Københavns Universitet, får i dag torsdag Danmarks største, offentlige forskerpris, EliteForsk-prisen. Lene Oddershede har særligt fokus på forskning i grænsefladen mellem fysik, biologi og medicin. Pengene, der følger med prisen, skal bl.a. gå til at bygge nyt udstyr, der kan skabe viden om, hvordan vi kan styre stamcellers udvikling til gavn for patienter verden over.

Lene Oddershede

Lene Oddershede, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.


Prisen er en anerkendelse af Lene Oddershedes mange gennembrud, eksempelvis Skandinaviens første optiske pincet, som Lene Oddershede selv har bygget. Pincetten er en kraftigt fokuseret laserstråle, som uden at ødelægge levende væv kan undersøge og manipulere enkelte celler og molekyler.

Den optiske pincet skal bruges i et nyt center på Københavns Universitet, som Lene Oddershede netop har fået 60 mio. kr. til at opbygge af Danmarks Grundforskningsfond. Centeret, som er et tværfagligt samarbejde mellem fysikere på Niels Bohr Instituttet og stamcellebiologer på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, skal skabe viden om stamceller. Endnu er det nemlig ikke lykkedes nogen forskere i verden at styre stamcellers udvikling:

"Med vores optiske pincet kan vi gribe fat i de enkelte stamceller og undersøge dem, mens de stadig lever. Vi kan udsætte dem for forskellige faktorer for at finde ud af, hvad det er, der sætter gang i udviklingen af de forskellige celletyper. Er det f.eks. nogle særlige signaler, som de modtager, der gør, at den ene stamcelle bliver til en hudcelle og den anden til en levercelle? Hvis vi kan kontrollere stamcellers differentiering, kan vi også styre, hvad de skal udvikle sig til, og det har enorme perspektiver. Jeg er faktisk sikker på, at stamceller er fremtiden inden for mange sygdomsbehandlinger", siger Lene Oddershede.

Hvis det lykkes, vil det f.eks. være muligt at dyrke nye, raske organer ud fra kroppens egne stamceller, skabe celler, der producerer insulin, så diabetespatienter bliver helbredt og dyrke celler til at undersøge, hvor godt en patient tåler en given medicin.

Lene Oddershede fortsætter:

"Jeg er meget taknemmelig over at få denne pris. En EliteForsk-pris er en kæmpe anerkendelse af mit arbejde, som viser, at jeg er på rette vej. Prisen gør det også muligt at bygge nyt eksperimentelt mikroskopi-udstyr, og det vil styrke vores evne til skabe gennembrud inden for dette felt i fremtiden."

Til daglig leder Lene Oddershede ”Optisk Pincet”- gruppen på Niels Bohr Institutet og vil fra 1. april 2015 være centerleder for Danmarks Grundforskningsfonds ’Center for stem cell decision making’. Lene Oddershede er endvidere leder af et forskningsprojekt om cancer-cellers mobilitet, finansieret af Det Frie Forskningsråd. Hun står også i spidsen for at udvikle en ny nanopartikelbaseret cancer- terapi, finansieret af Novo Nordisk Fonden.

Lene Oddershede er fra Munkebo på Fyn og bor i dag i Bagsværd med sin mand og tre sønner.