Robert Feidenhans'l bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2012 > Robert Feidenhans'l bl...

23. august 2012

Robert Feidenhans'l bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet

Professor i nanofysik, Robert Feidenhans'l bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet. Han kommer fra posten som viceinstitutleder for forskning og har været konstitueret institutleder siden 1. juni.

Professor i nanofysik, Robert Feidenhans'l
bliver ny institutleder på Niels Bohr Institutet.
Han tiltræder sin nye stilling den 1. september.

"Det er en utroligt spændende opgave og et ærefuldt hverv at blive leder af et institut med et så højt fagligt niveau", siger Robert Feidenhans'l og tilføjer, at en af de mest spændende opgaver bliver at udbygge den fremragende forskning, der allerede er sat i gang.

Robert Feidenhans'l er uddannet på Aarhus Universitet og har en lic.scient. i overfladefysik, som siden har udviklet sig til nanofysik. I '83 kom han til Risø, hvor han var helt frem til 2005, hvorefter han kom til Niels Bohr Institutet.

Han forsker i nanofysik ved hjælp af røntgenstråling for at kunne forstå, hvordan nye avancerede materialer er bygget op, så man kan se strukturen helt ned på atomplan. F.eks. har han været med til at udforske nanotråde, som kan bruges til solceller og lysdioder. Han er også helt i front med et projekt, der skal udvikle nye epokegørende røntgen-teknologier, som er velegnede til røntgen-scanning af fødevare, så man kan opspore bløde fremmedlegemer som f.eks. insekter.

Forskning i nye avancerede materialer kræver komplicerede eksperimenter i store forskningsanlæg, og han har rejst rigtigt meget til synkrotronanlæggene i Grenoble i Frankrig, PSI i Schweiz og DESY i Hamborg, og han har en toppost som bestyrelsesformand for det store europæiske forskningscenter XFEL i Hamborg.

Nu bliver det Niels Bohr Institutet, han vil koncentrere sin opmærksomhed imod. Det bliver en stor opgave at løfte arven efter tidligere institutleder og nu dekan John Renner Hansen, der har gjort et fortrinligt stykke arbejde, siger han, men han glæder sig – glæder sig til at opbygge samarbejdet med forskere, ansatte og studerende.

Robert Feidenhans'l lægger stor vægt på også at fortsætte som aktiv forsker og underviser, da han mener, det er vigtigt at være en faglig leder, der ved, hvad der rører sig.

Robert Feidenhans'l tiltræder sin nye stilling som institutleder den 1. september.