Oxford-professor Subir Sarkar får Niels Bohr professorat – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2012 > Oxford-professor Subir...

21. juni 2012

Oxford-professor Subir Sarkar får Niels Bohr professorat

Professor i teoretisk partikelfysik og kosmologi på Oxford University, Subir Sarkar er blevet tildelt et Niels Bohr Professorat af Danmarks Grundforskningsfond. Professoratet er en bevilling på 29 mio. kr. til fem års ansættelse på Niels Bohr Internationale Akademi ved Niels Bohr Institutet.

Professor Subir Sarkir

"Jeg er rigtig glad for at have fået dette professorat. Min forskning ligger i grænsefladen mellem partikelfysik og astrofysik / kosmologi, og mit projekt har titlen: "Connecting Inner Space and Outer Space" (Kobling mellem det mindste og det største, dvs. atomernes indre og det fjerne univers). Der er en masse i gang indenfor disse områder på Niels Bohr Institutet, især på Dark Cosmology Centre og Discovery Centre og i forskningsgruppen Teoretisk Partikelfysik og Kosmologi. Jeg ser meget frem til at samarbejde med både eksperimental-fysikerne og teoretikerne, der arbejder indenfor dette spændende område, i vores fælles stræben efter at forstå, hvordan universet og alt, hvad det indeholder, blev formet af de grundlæggende fysiske love", fortæller Subir Sarkar.

Store perspektiver

Subir Sarkar, der ofte har været gæst på Niels Bohr Institutet, er teoretisk fysiker, men han arbejder også med den eksperimentelle fysik. Med det nye professorat vil han blive ansat på Niels Bohr Internationale Akademi, der rummer teoretiske fysikere, men han vil også samarbejde med eksperimental-fysikere ved Discovery Centret. Han bevarer sin stilling som professor på Oxford University, og vil fremover tilbringe mindst halvdelen af sin tid på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

"Der er store perspektiver i, at man knytter de to forskningsmiljøer, Oxford University og Københavns Universitet", siger professor på Niels Bohr Internationale Akademi, Poul Henrik Damgaard. Han fortæller, at Subir Sarkar har været med til at definere et helt nyt forskningsfelt, der hedder astro-partikelfysik. Det forskningsfelt er nu blevet endnu mere aktuelt på grund af nye observationer med bl.a. Planck Satellitten, der udforsker det meget tidlige ur-univers, samt med eksperimenterne på CERN, hvor man i LHC-partikelacceleratoren prøver at udforske tilstanden idet meget tidlige univers.

Universet rummer mange uopklarede gåder såsom mørkt stof og mørk energi. Forskningen viser, at universet ikke kun består af de synlige himmellegemer - planeter, stjerner og galakser - 70 procent af universets energi er mørk energi, og 25 procent af alt derude er mørkt stof. Man ved ikke, hvad det er, men det er det, man ved fælles indsats fra eksperimenter, observationer og teoretiske modelberegninger arbejder på at opklare.

Stor drivkraft

"Subir Sarkar er en fantastisk aktiv forsker og en stor drivkraft, der står bag en mængde initiativer og internationalt samarbejde. Desuden er han en meget udadvendt og karismatisk personlighed, og han er meget populær blandt de studerende", fortæller Poul Henrik Damgaard, der glæder sig til, at Subir Sarkar skal begynde sit nye professorat til september.

Subir Sarkar vil nu opbygge sin egen helt nye forskningsgruppe bestående af syv yngre forskere, som dels vil være ph.d.-studerende og dels postdoc's. Hans hustru, Amanda Cooper-Sarkar, der er professor i partikelfysik ved Oxford University, vil blive tilknyttet Discovery Centret, så Niels Bohr Institutet får en yderligere gevinst med det nye professorat.

Professor Subir Sarkars hjemmeside >>