Peter Lodahl ny professor i kvantefotonik på NBI – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2011 > Peter Lodahl ny profes...

08. september 2011

Peter Lodahl ny professor i kvantefotonik på NBI

Niels Bohr Institutet har netop ansat en ny professor, Peter Lodahl og får dermed også et helt nyt forskningsområde, kvantefotonik, som er en sammensmeltning af kvanteoptik og nanofysik. Med sig bringer han sin forskningsgruppe på ni forskere. Forskningen kan blandt andet bane vejen for kvantekommunikation.

Peter Lodahl er ny professor i kvantefotonik på NBI. Kvantefotonik er et nyt forskningsområde, som er en sammensmeltning af kvanteoptik og nanofysik. Med sig bringer han sin forskningsgruppe på ni forskere.

Peter Lodahl er uddannet fysiker fra Århus Universitet i 1997, og i år 2000 blev han ph.d. i kvantefysik fra Københavns Universitet. Han har haft en international karriere som forsker på de prestigefyldte universiteter, Caltech i USA og Twente University i Holland. I 2005 kom han tilbage til Danmark til DTU, hvor han opbyggede sin egen forskningsgruppe, Quantum Photonics, der voksede til 9 personer. Han har nu fået et professorat på Niels Bohr Institutet, og det ser han meget frem til.

"Jeg er meget begejstret og glæder mig til at blive en del af det meget spændende videnskabelige forskningsmiljø, som er helt i top", siger Peter Lodahl i sit nye kontor, som endnu er temmelig halvtomt, da flytningen slet ikke er på plads. Fra kontoret har han en skøn udsigt over Fælledparken, mens selve laboratorierne bliver dybt nede i kælderen, hvor der ikke er rystelser fra trafikken på Blegdamsvej. Det er ekstremt vigtigt for eksperimenterne i kvanteoptiske laboratorier, at der ingen rystelser er. Han skal have opbygget hele tre laboratorier, og håndværkerne er i fuld gang med byggeriet i rummene. Derefter skal eksperimenterne installeres, og her er det kun forskerne selv, der kan opbygge de komplicerede opstillinger, som består af store borde med en skov af spejle, der skal sende laserlys rundt i labyrintiske ruter, og måleudstyr, der ekstremt nøjagtigt kan registrere kvanteoptiske målinger på atomart niveau.

Bygge bro mellem kvanteoptik og nanofysik

Det er et nyt og meget lovende forskningsområde, Peter Lodahl har bragt med sig – det er både kvanteoptik, hvor man traditionelt arbejder med kvanteoptiske eksperimenter med atomare gasser, og så er det nanofysik, hvor man arbejder med faste stoffer.
"Hvis avanceret kvantekommunikation skal blive en praktisk realitet, skal man ikke bruge ultrakolde atomer på gasform, men faste stoffer, for computere er bygget op af chips, som er faste stoffer (halvleder-materialer) i kredsløb", fortæller Peter Lodahl, der derfor arbejder på at bygge bro mellem de to forskningsområder.

De faste stoffer, han arbejder med, er såkaldte kvantepunkter, som er 'kunstige' faststof atomer. Kvantepunkter består af tusindvis af atomer, der er indlejret i nanofotoniske strukturer, de såkaldte fotoniske krystaller. I en fotonisk krystal kan vekselvirkning mellem et kvantepunkt og en enkelt foton blive så kraftig, at der kan observeres kvanteoptiske effekter.

Peter Lodahl medbringer sin forskningsgruppe, som består af en adjunkt, tre post.docs, tre ph.d.-studerende samt en kandidatstuderende.