Biofysiker Lene Oddershede får Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2011 > Biofysiker Lene Odders...

22. november 2011

Biofysiker Lene Oddershede får Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje

Lene Oddershede er lektor ved Niels Bohr Institutet og arbejder med eksperimentel molekylær biofysik. Hun tildeles Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje 2011 for sin fremragende forskningsindsats inden for udvikling og anvendelse af optiske pincetter. De bruges især til studier af receptorer og nanopartikler i levende celler.

Det er især brugen af optiske pincetter på levende celler, der har skabt international opmærksomhed om Lene Oddershedes forskning. En optisk pincet er en avanceret teknik, hvor man med ekstremt fokuseret laserlys kan fastholde de enkelte molekyler og studere de dynamiske forhold for molekyler og nanopartikler i levende celler.

Lene Oddershedes forskningsmæssige bidrag på dette felt er ”karakteriseret af originalitet og stor gennemslagskraft på den internationale scene,” hedder det i motivationen for tildelingen af Sølvmedaljen.

Det er nogle af landets dygtigste forskere, der sidder i udvalget for Videnskabernes Selskab og udpeger årets prismodtager, som hvert andet år er en forsker indenfor naturvidenskab.

"Det er et kæmpe skulderklap at få netop denne pris, som baserer sig på forskningens kvalitet, og hvor det er landets bedste forskere, der har foretaget vurderingen. Jeg er meget stolt over at have fået denne anerkendelse", siger Lene Oddershede.

Anerkendelsen af hendes forskning uddybes yderligere med begrundelsen: ”Lene Oddershede er en af de mest talentfulde yngre danske biofysikere i sin generation. Hun har overblikket over et kompliceret og hurtigt voksende forskningsområde, og hun besidder en særlig evne til - på en klar og skarpsindig måde, at angribe en kompleks problemstilling gennem målrettet udvikling af fagets mest kraftfulde eksperimentelle teknikker. Samtidig har hun en dyb forståelse for sine problemers teoretiske sider. Endelig er hun en fin rollemodel for kvinder i fysik og naturvidenskabelig forskning".

Prisoverrækkelsen finder sted i Videnskabernes Selskab torsdag den 24. november 2011, hvor minister for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Morten Østergaard, overrækker Sølvmedaljen.