Peter Jakobsen bliver første professor i Space Science – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2010 > Peter Jakobsen bliver ...

13. oktober 2010

Peter Jakobsen bliver første professor i Space Science

Peter Jakobsen, ph.d. i astrofysik, bliver Danmarks første professor i Space Science - altså rumforskning, på Niels Bohr Institutet. Peter Jakobsens store speciale er udforskning af universet ved hjælp af teleskoper i rummet.

Peter Jakobsen er videnskabelig leder af ESA's NIRspec spektrograf, som en del af James Webb Space Telescope, der bliver efterfølgeren for Hubble Space Telescope. James Webb Space teleskopets spejl får en diameter på 6½ meter (Hubble teleskopets spejl er 2½ meter), og det vil gøre det muligt at observere lys fra det meget fjerne univers. Det helt særlige er, at NIRspec (Near Infrared Spectrograph) spektrografen er meget følsom overfor infrarødt lys, som netop er den bølgelængde, man kan observere objekter i det fjerne univers med.

"Teleskopet bliver et kvantespring i vores mulighed for at observere det fjerne univers, og udnævnelsen af Peter Jakobsen får stor betydning for den videnskabelige forskning", siger Kristian Pedersen, leder af Space Science Center ved Københavns Universitet.

Peter Jakobsen forsker i det stof, der findes i rummet mellem galakserne. Her findes der brint og helium, der nærmest ligger som i et kosmisk netværk. Det stammer helt tilbage fra Big Bang, og Peter Jakobsen fokuserer på den tid i universets tidlige historie, da de første galakser blev dannet.

"Det intergalaktiske stof kan spores ved hjælp af den absorption, som den afsætter i spektra af fjerne galakser og kvasarer. NIRSpec er designet til at kunne måle spektra af de aller fjerneste galakser, som vi i dag kun lige kan ane i billeder taget med Hubble. Med James Webb Space teleskopet tror jeg, vi får svar på mange af spørgsmålene om, hvad der skete i det meget tidlige univers", siger Peter Jakobsen, der glæder sig til at arbejde videnskabeligt med den spektrograf, som han leder udviklingen af.

James Webb Space Telescope skal sendes ud i rummet i en bane om Jorden i 2014. Indtil da fortsætter Peter Jakobsen som videnskabelig leder af udviklingen af NIRspec spektrografen med base på ESA i Holland.

Samtidigt er han nu adjungeret professor ved Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Dette giver ham derved endnu bedre muligheder for at udføre sin forskning, og det sætter Københavns Universitet i første række, når James Webb Telescope skal udforske det tidlige univers.

James Webb Space Telescope >>

Artikel om Peter Jakobsens forskning >>