Christopher Pethick får fornem Hans Bethe pris – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2010 > Christopher Pethick få...

04. oktober 2010

Christopher Pethick får fornem Hans Bethe pris

Professor ved Niels Bohr Institutet, Christopher Pethic er blevet tildelt den fornemme amerikanske Hans A. Bethe Prize, der gives af American Physical Society som anerkendelse for fremragende forskning indenfor fysik. Chris Pethick får prisen "for sit grundlæggende bidrag til forståelsen af atomkerne-stof ved meget stor tæthed, strukturen af neutronstjerner, deres afkøling og de relaterede neutrino-processer og astrofysiske fænomener".

Christopher Pethick modtog nyheden om prisen ved en reception på Niels Bohr Institutet med en typisk lun bemærkning: "Jeg har det store held at få lov at arbejde på institutter, hvor man får fred og ro til at forske". Christopher Pethick er englænder og startede karrieren på Oxford Universitet, hvor han blev dr. phil. i fysik i 1965. Derefter rejste han til Illinois i USA, og 1973 blev han professor ved Nordita i København og er nu tilknyttet Niels Bohr Internationale Akademi ved Niels Bohr Institutet.

Chris Pethicks forskning spænder fra atomernes indre univers til neutronstjerner i universet. Han arbejder med ultrakolde gasser, der køles ned til en milliontedel af en grad over det absolutte nulpunkt på minus 273 grader Celsius og forsker i, hvordan partikler inde i atomkernen opfører sig på mikroskopisk plan. Forståelsen af atomkerne-stof bidrager til forståelsen af neutronstjerner i universet.

"En neutronstjerne ligner en enorm atomkerne, og mange af dens egenskaber kan forklares ved hjælp af, hvad vi lærer i laboratoriet", fortæller Chris Pethick. En neutronstjerne er den inderste del af en kæmpestjerne, der er kollapset til en meget kompakt kerne. Partiklerne presses så tæt sammen, at elektronerne ophæver protronernes ladning, så de bliver til neutroner. Tomrummet mellem atomernes kerne og elektronerne forsvinder, og der er kun den kompakte kerne tilbage.

"Beregningerne viser, at lige inden kernerne presses sammen, har de ikke form af kugler, men af strenge eller plader, og massen bliver til en kompakt væske", forklarer Chris Pethock og fortæller, at det spændende for ham er den komplekse fase, som stjernen gennemgår, når den falder sammen og bliver til en tæt masse.

Han vil få overrakt Hans A. Bethe Prisen ved en ceremoni på American Physical Society til april 2011.

Hans A. Bethe Prize >>