Thomas Døssing går af som viceinstitutleder – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2009 > Thomas Døssing går af ...

06. oktober 2009

Thomas Døssing går af som viceinstitutleder

”Det er en højt skattet viceinstitutleder, der nu efter eget valg stopper på posten, hvor han har ydet en eminent indsats”, siger institutleder John Renner Hansen.

Fem år har Thomas Døssing været viceinstitutleder for undervisning, og der er sket rigtigt meget i den tid. ”Det er mig, der har siddet med overblikket over undervisningen, så min opgave har været at inspirere underviserne og prøve få skabt en helhed, så det hænger sammen for de studerende” forklarer Thomas Døssing, der også synes, at det har det været rigtigt spændende at diskutere med repræsentanter for de studerende og følge med i initiativer til undervisning i de nye forskningsområder.

Forskning i fysikkens gåder
Han har også brændt meget for at bringe nye og nyansatte godt i gang med deres undervisning. Men nu er det forskningen – som han også brænder for, der bliver mere tid til at beskæftige sig med. Thomas Døssing har allerede kig på et forskningsområde, som han gerne vil udforske – sonoluminecens – et mærkeligt fænomen, som endnu ikke er fuldt opklaret.

Man har en portion vand og tilsætter en ganske lille smule gas, så vibrerer man vandet med 20.000 vibrationer i sekundet i et resonant lydfelt. Det får gasatomerne til at blive presset sammen og samle sig i en luftboble inde i midten af vandet. Vibrationerne får boblen til at blive 10- til 20.000 grader varm, og ydermere lyser den. Hvad sker der? hvad er mekanismen bag fænomenet? – det vil Thomas Døssing gerne forske i og finde en forklaring på. Der er meget modstridende teorier om fænomenet.

Et andet område, han gerne vil arbejde med, er hydrodynamikken i et af CERN-eksperimenterne, kaldet ALICE, hvor man vil prøve at genskabe den ursuppe, som universet bestod af i de første sekunder efter Big Bang for 13,7 milliarder år siden. Thomas Døssing vil gerne finde ud af, hvordan det går til, at quark-gluon ursuppen begynder at danne elementer som protoner og elektroner. Så Thomas Døssing går fra travlhed på én front til travlhed på en anden front – forskning i fysikkens gåder.