Nobelpristager i fysik Aage Bohr er død – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2009 > Nobelpristager i fysik...

09. september 2009

Nobelpristager i fysik Aage Bohr er død

Et langt og betydningsfuldt liv med fysik er slut. Professor Aage Bohr, Niels Bohr Institutet er død, 87 år gammel. Han modtog Nobelprisen i Fysik i 1975.

Aage Bohr blev født i København den 19. juni 1922 som den fjerde søn af Margrethe og Niels Bohr. Som søn af Niels Bohr blev der stillet store forventninger til Aage, hvilket han til fulde levede op til.

Hans fysikstudier på Københavns Universitet blev brat afbrudt i 1943, da familien måtte flygte fra det tysk-besatte Danmark. Han fulgte derefter sin far til England og USA, hvor han frem til krigens slutning arbejdede som sin fars højre hånd ikke alene med fysik, men også i høj grad for at promovere nødvendigheden af en 'åben verden' i lyset af atombombens eksistens.

Tilbage i Danmark fuldførte han sine fysikstudier, og i 1950 begyndte han et livslangt samarbejde i København med Ben Mottelson. De to delte Nobel-prisen i fysik i 1975 med amerikaneren James Rainwater for deres revolutionerende arbejde med kernestruktur. Foruden Nobel-prisen, har Aage Bohr modtaget et utal af æresbevisninger.

I 1956 blev han professor i fysik, og efter faderens død i 1962, blev han leder af instituttet og beholdt denne stilling frem til 1970. I denne periode stod han i spidsen for fortsættelsen af instituttets tradition som et internationalt center indenfor den teoretiske fysik.

Fra 1975 til 1981 var han bestyrer for Nordisk Institut for Atomfysik (Nordita), som var blevet oprettet i 1957 i tilknytning til Bohr-instituttet. Aage var nyskabende som fysiker livet igennem, men han var også et helt specielt menneske, som beholdt sin positive interesse for verden og sine medmennesker helt til det sidste.