Klaus Mosegaard ny viceinstitutleder – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2009 > Klaus Mosegaard ny vic...

07. oktober 2009

Klaus Mosegaard ny viceinstitutleder

Geofysiker Klaus Mosegaard er udnævnt til ny viceinstitutleder på Niels Bohr Institutet og bliver samtidig udnævnt til professor.

”Det vigtigste ved mit nye job som viceinstitutleder for undervisning består i at sørge for, at det at studere fysik er tiltrækkende. Vi skal overbevise de unge om, at det at læse fysik er et af de allermest spændende studier, og samtidig skal vi holde en meget høj standard, så vi kan klare os i fremtidens internationale konkurrence med de førende universiteter i verden”, siger Klaus Mosegaard.

Det, der gør fysik spændende at studere, er i høj grad god undervisning, og derfor er det uhyre vigtigt, at det er spændende at undervise. Klaus Mosegaard forklarer, at fysikken er som en detektivopgave, der prøver at opklare, hvordan naturens love fungerer. Det er den drivkraft, der gør det spændende at undervise, så de studerende mærker entusiasmen.

Regner baglæns
Ud over at være blevet viceinstitutleder er Klaus Mosegaard også blevet professor og har vigtige nye forskningsprojekter. Som geofysiker står man på jordoverfladen og vil gerne vide, hvad der sker under fødderne. ”Man kan kun bore i det yderste lag og komme omkring 10 km ned, men mange af de problemer, vi har i geofysikken består i at beregne den skjulte verden under os og udforske Jordens processer og ressourcer”, fortæller han.

Det er netop det, der er Klaus Mosegaards hovedekspertise – at udregne et teoretisk grundlag for beregningsmodeller. Han arbejder med ’inverse problemer’, og det vil sige, at han regner baglæns. Han tager udgangspunkt i en virkning og udregner årsagen. På den måde kan man beregne Månens indre struktur, og hans seneste store forskningsprojekt, som han netop har fået bevilget 10 mio. kr. til, går ud på at forbedre olieindvindingen ved at beregne den geologiske struktur i undergrunden.