Professor Jørn Dines bliver Ridder af Dannebrog – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2009 > Professor Jørn Dines b...

16. november 2009

Professor Jørn Dines bliver Ridder af Dannebrog

Professor ved Niels Bohr Institutet, Jørn Dines Hansen er blevet tildelt Ridderkorset af Dannebrogsordenen.

Dannebrogsordenen er en dansk ridderorden, der blev indstiftet af Christian den 5. i 1671. I begyndelsen var det kun adelige, der kunne dekoreres, men i 1808 ændrede Frederik den 6. betingelserne så ikke-adelige kunne belønnes for ’sande fortjenester’, blandt andet for ’fremskridt i videnskab’.

I dag gives ordenen til danske statsborgere, der har gjort sig fortjent til den særlige dekorering, og Videnskabsministeriet indstiller årligt 40 kandidater til ordenen. Det er rektor ved Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, der personligt har indstillet Jørn Dines Hansen til ordenen på baggrund af hans forskning indenfor eksperimentel partikelfysik og omfattende videnskabelige publikationer.

Dannebrogsordenen består af et hvid-emaljeret sølvkors med rød kant, en kongekrone og den regerende monarks monogram. Det har indskriften ’Gud og Kongen’. Jørn Dines Hansen var i anledning af tildelingen af ordenen i audiens hos Dronning Margrethe.