Professor i isfysik runder 50 år – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Navnligt Navne > Navnligt Navne 2008 > Professor i isfysik ru...

08. september 2008

Professor i isfysik runder 50 år

Dorthe Dahl-Jensen er professor i isfysik på Center for Is og Klima, Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Mandag den 8. september fylder hun 50 år.

Hun er lige kommet hjem fra Grønland, som er hendes ’hjemmearbejdsplads’. Midt inde på indlandsisen har forskningsgruppen i år indledt en ny dybdeboring gennem den tre kilometer tykke iskappe, der er et unikt arkiv over fortidens klima.

Det er hårdt arbejde at være i felten, og vejret er koldt med temperaturer ned til minus 27 grader i is-ødemarken. Men Dorthe Dahl-Jensen er ’tough’ og elsker afvekslingen mellem det barske liv i felten og forskning og undervisning hjemme på Niels Bohr Institutet, hvor hun leder forskningsgruppen Is og Klima, der tæller 45 forskere fra Danmark og fra udlandet.

”Det er spændende at være is- og klimaforsker i disse dage hvor der er så stor interesse omkring vores klima og den globale opvarmning”, fortæller Dorthe Dahl-Jensen, der har stor international anerkendelse for sin forskning.

Hun har forsket i isfysik siden hun blev ph.d. i 1989, og hun blev Danmarks første kvindelige professor i fysik i januar 2002. En imponerende karriere, som ikke har afholdt hende fra også at have et rigt familieliv. Fire børn har hun, og de to ældste er gået i forældrenes fodspor og er nu i gang med universitetsuddannelser indenfor fysik. Det bliver 3. generation af fysikere, da Dorthe Dahl-Jensens far, Erik Dahl-Jensen også var fysiker på Niels Bohr Institutet.