Utah konkretioner som analog til Blueberries på Mars – Niels Bohr Institute - University of Copenhagen

Niels Bohr Institute > Calendar > 2009 > Midtvejskollokvium, Jo...

Utah konkretioner som analog til Blueberries på Mars

 Midtvejskollokvium:Jon Gaarsmand

Mössbauer-spektroskopi har i de senere år leveret vigtige bidrag til vores forståelse af vandets historie på Mars ved in-situ studier af Mars-overfladens sten, jorde og støv.
Dette kollokvium vil omhandle undersøgelser med Mössbauer-spektroskopi af to jernholdige udfældningsprodukter (konkretioner) fra Utah, som analog til de såkaldte Blueberries på Mars.
Blueberries er små kugler med et meget højt indhold af jernoxidet hematit. De blev opdaget af NASA's Mars Exploration Rover Opportunity i 2004 som kilden til de store mængder hematit, der er fundet på Terra Meridiani på Mars. Tilgængelige data tyder på, at Blueberries også er dannet ved udfældning.
Konkretionerne fra Utah forefindes på samme måde i et område i Navajo ørkenen i Utah, hvor de er udfældet ved nedsivning af jernholdigt vand gennem sandsten, som senere er eroderet væk. Disse konkretioner udviser mange af de samme træk som Blueberries og undersøgelser af konkretionerne kan måske give en yderligere forståelse af de processer, der har fundet sted på Mars.

Vejleder: Morten Bo Madsen