Studieteknikker – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Studieteknikker

For at studere effektivt er det en fordel at anlægge dig nogle gode studievaner. Her er nogle forslag til studiemetoder, der kan hjælpe dig med at strukturere og administrere din arbejdstid:

 • Pomodoro
 • Feynman
 • Cornell

Pomodoro

Pomodoro teknikken er en metode, hvor du inddeler arbejdet i intervaller opdelt af korte pauser. Du kan visualisere dit arbejde ved at tælle hvert interval og derved holde øje med dine arbejdsvaner og forbedre dig selv. I denne korte introduktion forbliver vi tro mod det oprindelige koncept, men giver afkald på visse træk som et forslag til, hvordan du kan tilpasse denne arbejdsmetode. Du kan læse mere om den oprindelige teknik her eller her.

Redskaber

Alt du behøver er et ur og dine opgaver:

 • Inddel dine intervaller i n minutters arbejde og x minutters pause.
 • Efter 3-4 repetitioner bør du tage en længere pause.
 • I hvert interval beslutter du dig for en opgave og arbejder fokuseret på denne opgave. Hver pause kan du bruge frit.
 • Notér hvert fuldendte interval.

Tilpas metoden til dine mål

Den oprindelige metode handler om at arbejde effektivt og målrettet på at færdiggøre en opgave ad gangen, men det er også en effektiv metode til blot at minimere distraktioner for at arbejde i længere tid ad gangen.

Brug apps


Feynman

Feynman metoden er en fremgangsmåde til at forstå koncepter grundigt. Kort sagt skal man være i stand til at forklare noget så simpelt som muligt, før man har forstået det optimalt og ikke blot udenadslært det af praktiske årsager. Feynman var en amerikansk fysiker, og hans metode er især anvendelig inden for tekniske og matematiske fag, men den kan også sagtens anvendes i mere humanistiske felter.

Feynman metoden i 4 trin

 1. Vælg dit emne
  Skriv det øverst på dit papir
 2. Forestil dig, at du skal lære det til en udenforstående
  Dette er et essentielt trin. Skriv alt ned på papiret som om du forklarer det for en ny studerende, der skal til at forstå det. Forsøg så vidt muligt at undgå at slå op i bøgerne. Dette hjælper dig til at identificere præcis hvilke detaljer, du bør arbejde mest med.
 3. Genlæs materialet
  Når du går i stå, vend da tilbage til bøgerne og genlæs materialet, indtil du er klar til at fortsætte med at skrive ned.
 4. Simplificer og skab analogier
  Hvis dine sætninger er komplicerede og forvirrende må du forsøge at gøre dit sprog mere enkelt eller at skabe analogier, som kan hjælpe til at forstå konceptet.

Brug metoden til at

 • Lære noget, du er i stand til at forstå, men som du bliver ved med at glemme
  Skab nyttige analogier eller simplificer komplicerede teknikker
 • Forstå noget, du har svært ved 'at fatte'
  Identificér dine specifikke problemer og opsøg hjælp fra andre
 • Forberede dig til eksamen
  Gentag trin 2, indtil du kan gennemføre det uden at slå op i bøgerne. Skab analogier og simplificer tekniske forklaringer. På denne måde sikrer du dig konceptuel forståelse frem for udenadslæren.

Cornell

Opdel dit papir i tre sektioner som vist på billedet.

 • A: Her skriver du dine forelæsningsnoter, som du plejer
 • B: Spørgsmål, overskrifter, pointer og indskudte idéer inkluderes her
 • C: Opsummér forelæsningsnoterne og arbejdet kort og koncist.


Kilder, inspiration og referencer