Stress på studiet – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Stress i forbindelse med studiet

Mange studerende oplever undervejs, at det kan være stressfuldt at studere. Det at disponere sin tid mellem ens studie og ens privatliv er kompliceret, og der vil for de fleste være tidspunkter, hvor deadlines og begivenheder falder sammen og giver anledning til bekymring.

Der findes positive former for stress, som til og med kan virke motiverende; men når stress påvirker din akademiske præstation eller din hverdag er det ikke længere positivt. De følgende råd er ikke ment som en løsning, men kan måske hjælpe dig til at minimere stress i forbindelse med dit studie.

Hvad du kan gøre i forhold til studiet

Stress følger ofte de samme mønstre, og ved at forsøge at identificere disse mønstre selv, kan du langt hen ad vejen selv arbejde konstruktivt med din stress.

  • Find ud af, hvad der stresser dig. Stress manifesterer sig i mange tilfælde, før du selv føler dig stresset, i en fysisk reaktion, som du kan lære at genkende. Brug det til at identificere, hvornår du er i en situation, hvor du bør være opmærksom på, hvordan du presser dig selv.
  • Studér rigtigt. Det kan lyde hårdt, men det er meget reelt. Det er ikke alle studieteknikker, der er mest hensigtsmæssig til enhver studiestrukturer eller studerende. Forsøg at arbejde med og ændre dine studievaner, hvis du ikke har succes med at studere, som du plejer.
  • Bryd opgaver ned. Store opgaver kan som regel opdeles i mindre opgaver, som er meget lettere at håndtere. Forsøg at lave lister, som deler de store opgaver op, så du kan holde styr på dine fremskridt.
  • Undgå at udskyde ting til sidste øjeblik. At bryde ting ned til mindre opgaver vil ikke hjælpe noget, hvis du udskyder alting til sidste øjeblik. Find ud af at afsætte tid af til at løse de mindre opgaver løbende, fx ved at bruge en kalender.
  • Prioritér dine opgaver. Forsøg at prioritere dine opgaver og din studietid, så du bedre kan disponere din tid. Tag højde for deadlines og eksamensdatoer og skab et overblik over, hvornår du bør studere, og hvornår du kan slappe af.
  • Prioritér din fritid. Du bør være i stand til at følge med i dit socialliv uden for studiet. Du har brug for et personligt overskud til at studere, og det får du ikke ved at forsømme dig selv i alle andre områder af dit liv. Sørg for, at der er tid til at se din familie og dine venner eller passe din hobby.