Apps og hjemmesider – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Bibliotek > For studerende > Apps og hjemmesider

Apps og hjemmesider

Vi har her samlet en række programmer til både computere og smartphones samt links til hjemmesider, som kan være enten sjove eller nyttige i forbindelse med dit studie. Nogle af programmerne koster penge, men flere af dem er gratis. Ingen af disse applikationer er på nogen måde obligatoriske i forbindelse med dit studie. Det er udelukkende ment som inspiration. Ved at trykke på navnet, navigeres du videre til eksterne sider.


Skriveprogrammer; Noter

Notability (Mac)

Et noteprogram, hvor du kan tegne, indsætte billeder, skrive tekst og dele dine noter med andre. Fx i forbindelse med skitser og generelle noter, kan det være et nyttigt program.

Microsoft OneNote (gratis) (Mac, Windows, Android)

Et noteprogram, som du kan installere på flere forskellige enheder samt dele online. Der er mange forskellige funktioner alt efter, hvilken version du har, men det primære ved OneNote, som mange foretrækker, er, at du kan skrive hvor som helst i dokumentet, og du kan oprette faner med undersider og på den måde organisere dine noter nemt.

ShareLaTeX (gratis)

Online LaTeX resurse. Gennem et interface i browseren kan du skrive i LaTeX, som du plejer. Der findes mange online templates designet til ShareLaTeX, man kan benytte, og der er mange online fora, hvor man kan få hjælp fra.

Overleaf (gratis)

Også en online LaTeX resurse. Gennem et interface i browseren kan du skrive i LaTeX, som du plejer. Der findes mange online templates designet til Overleaf, man kan benytte, og der er mange online fora, hvor man kan få hjælp fra.


Studieteknik; Effektivitet; Praktisk

Self Control (gratis) (Mac)

Programmet lader dig "blackliste" eller "whiteliste"  hjemmesider, så du kan begrænse din internetadgang og fokusere dit arbejde. Du sætter selv en timer, og begrænsningen ophører ikke, før tiden er gået.

Pocket (gratis) (iPhone/iPad, Android, browserextension)

Gem online artikler, hjemmesider, videoer og mange andre formater/indhold til denne app for at kunne åbne dem senere i offline tilstand (dvs. uden internet forbindelse).

CamScanner (gratis) (iPhone/iPad, Android, Windows Phone)

Brug din mobil til at scanne dokumenter og lave dem til .pdf filer. Brug desuden app'en til at synkronisere filer på forskellige enheder, som du har installeret den på.

Pomodoro One (gratis) (Mac, iPhone/iPad)

Timemanagement - Opdel dit arbejde i intervaller med indlagte pauser. Du bestemmer selv længden på intervallerne og længden på pauserne, og du kan også arrangere en længere pause efter et vist antal intervaller. Der går en lille alarm mellem hvert interval, og programmet måler, hvor mange intervaller, du har afsluttet.

Flashcards+ (gratis) (iPhone/iPad)

Studer vha. flashcards på mobilen eller din tablet. Man kan indsætte billeder på kortene, så man ikke behøver kunne skrive formler eller tegne grafer på sin telefon. Igennem programmet kan du holde styr på, hvilke kort du behøver at øve mere på end andre, så du kan holde øje med dine fremskridt.


Organisering;

Zotero (gratis) (Mac, Windows, Linux)

Zotero samler dine referencer i et søgbart interface, og man kan tilføje mange forskellige slags filer (billeder, screenshots, referencer, hjemmesider, .PDF). Dertil kan man tilføje noter og andre metadata til de forskellige referencer, og man kan hente og organisere online tilgængelige materialer automatisk og direkte via browseren. Det er desuden muligt både at importere fra såvel som at eksportere referencerne til forskellige filformater (såsom Word, LibreOffice) og referenceformater.

Mendeley (gratis) (Mac, Windows, Linux, iOS, Android)

Programmet kan installeres på flere forskellige enheder (smartphone, computer, tablet) og fungerer både til håndtering af referencer såvel som et akademisk socialt netværk, hvorigennem man kan samarbejde med andre online.

EndNote (licensbelagt)

Via EndNote oprettes en database, hvori data på dine referencer opbevares. Programmet kan bruges til at organisere dit arbejde, da man kan oprette mapper til forskellige artikler, forløb og bestemte opgaver. Dertil kan man knytte kommentarer til sine referencer, som forklarer dem, når man ser tilbage på dem, og det er muligt at gemme teksterne, der matcher referencerne. Man bestemmer selv, hvilket referenceformat man ønsker referencerne i, og EndNote kan eksportere den samlede liste i flere forskellige filformater (plain text, Rich Text Format, HTML or XML).

BibTeX (gratis)

Bruges hovedsagligt i forbindelse med LaTeX, men kan også bruges i forbindelse med andre programmer såsom Word til at holde styr på referencer. BibTeX bruger et simpelt tekst format