– Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Almanakken > Planeterne i solsystemet

Planeterne i Solsystemet

Solen er en stjerne, som alle de andre stjerner i Universet - den er bare tættere på os. Omkring Solen kredser 8 planeter, samt et ukendt, men stort antal dværgplaneter, asteroider, kometer mv.

99.87% af Solsystemets masse findes i Solen, 0.1% i Jupiter og 0.03% i Saturn. Disse tre tal giver tilsammen 100.00% - så alle de andre planeter og andre objekter bidrager tilsammen med mindre end en hundredel af en procent til Solsystemets samlede masse.

Her kan du læse lidt om hver enkelt planet, og se hvor på himlen den står i 2016.

Merkur

24. september 2009

Læs om MerkurMerkur er den mindste planet i Solsystemet. Den er mindre end Jupiters måne Ganymedes og Saturns måne Titan. Den har praktisk taget ingen atmosfære. Set fra Jorden står Merkur altid tæt på Solen på himlen.
 
Læs mere >>

Læs mere

Venus

24. september 2009

Læs om VenusVenus minder meget om Jorden i størrelse og sammensætning. Den er har en meget tæt atmosfære og er altid helt dækket af hvidlige skyer, der tilbagekaster langt det meste af det sollys, der rammer den. Næst efter Solen og Månen er Venus det klareste objekt på himlen.

Læs mere >>

Læs mere

Jorden

24. september 2009

Læs om JordenJorden er den tredje planet i solsystemet regnet fra Solen. Indtil videre er Jorden det eneste sted i Universet, hvor der er påvist levende væsener. Jorden er den største af de fire klippeplaneter - Merkur, Venus, Jorden og Mars.

Læs mere >>

Læs mere

Mars

24. september 2009

Læs om MarsMars er meget mindre end Jorden og har kun en tynd atmosfære. I vore dage foregår der en meget intens udforskning af Mars med rumsonder og landsatte køretøjer.

Læs mere >>

Læs mere

Jupiter

24. september 2009

Læs om Jupiter Jupiter er Solsystemets største planet. Den består hovedsagelig af de lette gasser brint og helium. Det medfører at den ikke har nogen fast overflade. Planetens synlige overflade er skyer i dens ydre dele.

Læs mere >>

Læs mere

Saturn

24. september 2009

Læs om SaturnSaturn er den næststørste planet i Solsystemet. Ligesom Jupiter er den en gasplanet uden fast overflade, der hovedsagelig er opbygget af de lette gasser brint og helium.

Læs mere >>

Læs mere

Uranus

24. september 2009

Læs om UranusUranus blev opdaget af William Herschel i 1781. Den er den første planet, der blev opdaget siden oldtiden og den første , der er blevet opdaget ved hjælp af en kikkert. Den kan på en mørk klar aften lige akkurat skimtes med det blotte øje.

Læs mere >>

Læs mere

Neptun

24. september 2009

Læs om NeptunNeptun er den yderste planet i Solsystemet. Dens lys er så svagt at den ikke kan ses med det blotte øje og selv i en astronomisk kikkert ses den kun som en lille grønlig prik, som sjældent kan skelnes fra en stjerne.

Læs mere >>

Læs mere

Dværgplaneter

24. september 2009

Læs om PlutoDværgplaneter er små kloder, hvoraf de fleste har baner længere ude i Solsystemet end planeterne. En undtagelse er Ceres, der befinder sig i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

 
Læs mere >>

Læs mere