Astronomiske redskaber – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Almanakken > Astronomiske redskaber

Astronomiske redskaber

Atacama Large Millimeter Array

30. september 2011

Atacama Large Millimeter ArrayAstronomer i gang med et af deres mest ambitiøse projekter nogensinde: At bygge et kæmpe radioteleskop, "Atacama Large Millimeter Array (ALMA)", i det nordlige Chile.
 

Læs mere

Hubble Space Telescope

28. september 2009

Læs om Hubble Space TelescopeHubble Space Telescope (HST) er en satellit, som blev opsendt med rumfærgen Discovery i 1990. Rumteleskopet har et hovedspejl på 2,4 meter. Det er ikke det første teleskop i rummet, men det er et af de største og mest alsidige...

Læs mere

Nordic Optical Telescope

28. september 2009

Læs om Nordic Optical TelescopeNordical Optical Telescope (NOT) befinder sig 2396 meter over havets overflade nær toppen af en vulkan på øen La Palma i de Kanariske øer. Teleskopet, som har en diameter på 2,56 meter, blev taget i brug for første gang i 1988.

Læs mere

Chandra X-ray Observatory

28. september 2009

Læs om Chandra X-ray Observatory Chandra X-ray Observatory er en satellit, som blev opsendt af NASA i år 1999. "Chandra" betyder "måne" eller "lysende" på sanskrit. Satellitteleskopet er det mest følsomme røntgenteleskop, der findes.
 

Læs mere

Very Large Telescope

25. september 2009

Læs om Very Large TelescopeVery Large Telescope (VLT) befinder sig 2635 meter over havets overflade på toppen af bjerget Cerro Paranal i den chilenske ørken Atacama. VLT består af fire 8.2m teleskoper, der kan se både optiske og nær-infrarøde bølgelængder...

Læs mere