Forrygende Kulturnat på Niels Bohr Institutet – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2012 > Forrygende Kulturnat p...

15. oktober 2012

Forrygende Kulturnat på Niels Bohr Institutet

Allerede fra ved 18-tiden, da Niels Bohr Institutet slog dørene op til Åbent Hus på Kulturnatten, strømmede de første besøgende til, og tilstrømningen fortsatte aftenen igennem. Ved midnatstid var antallet oppe på flere end 3.000 gæster, så det er et rekordstort antal besøgende.

På græsplænen foran instituttet lavede de fysikstuderende fra Den Naturvidenskabelige Legestue forsøg, der tiltrak rigtigt mange børn, der levende fulgte med i de vilde eksperimenter, og i teltet var der lige så fyldt med både børn og voksne, der fik vist og forklaret mange fysiske fænomener.

Fysikken hitter

I auditorerne var der propfyldt til hvert eneste foredrag, som instituttets forskere holdt om alt lige fra exoplaneter, solstorme, nanoelektronik, Higgs'en, supersymmetri og sorte huller til evig ungdom og klima. Udbuddet var overvældende, og folk var begejstrede.

En af aftenens gæster sagde efterfølgende: "Jeg vil gerne sige tak til indlægsholderne, som var storartede.  Hver på sin - levende og personlige - måde fik de afleveret deres svære budskaber på en opmærksomhedsskabende og forståelig måde. Imponerende".

I instituttets snøklede kældergange havde de kvanteoptiske laboratorier og biofysik åbent for besøgende, og de tiltrak mange, der gerne ville opleve den avancerede forskning på nært hold og tale med forskerne selv. Til tider var der så mange besøgende, at de måtte lukke dørene en tid.

Fysiklegestuen i fuld sving

Rundvisningerne til Niels Bohrs kontor var særdeles velbesøgt, og Felicity Pors fra Niels Bohr Arkivet havde travlt hele aftenen og måtte udvide både antallet af rundvisninger og antallet af gæster på hver rundvisning. Rundvisningerne til Is og Klimas store fryser på Rockefeller, hvor de opbevarer iskernerne fra Grønland var som altid populære, og populær var også Rum-caféen, hvor astrofysisk studenterforening solgte kaffe og kager såsom spiralgalakser, meteoritter og månekratere.

Astronomirummet var velbesøgt aftenen igennem, og der var 55 børn, der gennemførte opgaverne i astronomi og fik et Junior Astronom Diplom. Instituttets vejrmand, Aksel Walløe Hansen havde sørget for, at vejret holdt tørt indtil midnat, og i det klare vejr kunne man kigge stjerner og planeter i den store kikkert, der stod udenfor M-bygningen.

Holger Bech Nielsen har travlt på
Kulturnatten, hvor han skal holde flere
foredrag.

Live link til CERN og Holger

Discovery-gruppen havde både et lokale, hvor gæsterne kunne møde forskerne og høre en masse om CERN-forskningen, og i et andet lokale var der live link til CERNs kontrolrum.

Ved 11-tiden begyndte Holger Bechs foredrag, og der var kø langt hen ad Blegdamsvej for at komme ind og høre ham. Tilstrømningen var så stor, at et par af forskerne fra CERN-gruppen sørgede for, at der blev live link til et lokale overfor, så folk i det mindste fik en mulighed for at overvære hans foredrag. Som enhver berømthed var der til slut rift om at blive fotograferet sammen med Holger.