Rekordstort antal nye fysikstuderende – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2011 > Rekordstort antal nye ...

11. august 2011

Rekordstort antal nye fysikstuderende

172 nye studerende skal begynde på fysikstudierne på Niels Bohr Institutet i år. Det er 40 flere end sidste års optag, som også var rekordstort. Det overgår simpelthen alt.

Professor John Renner Hansen, institutleder på Niels Bohr Institutet

Ifølge professor John Renner Hansen, institutleder på Niels Bohr Institutet er det en kombination af flere ting, der gør, at de unge har fået øje på fysik som fag. Der har i de senere år været markante nye opdagelser, som sætter fokus på fysikken, eksperimenterne på CERN, som forsker i universets gåder på atomart niveau, kvantefænomener som teleportation, planetforskning og Mars-ekspeditioner - ligesom astronomi og klimaforskning, bl.a. med iskerneboringer på Grønland alt sammen er spændende forskning, der har været meget omtalt i medierne.

"Det betyder, at interessen for faget at stiger, og man får øje på det", siger John Renner Hansen. "Desuden er det en stor årgang, og de unge er blevet klar over, at de naturvidenskabelige og tekniske fag er vejen frem. Det er også blevet klart, at faget fysik ikke primært er en uddannelse til gymnasielærer, men at det virkelig er en uddannelse, der kan bruges mange steder i samfundet og som der er meget stor rift om i erhvervslivet", siger han.

Men hvad stiller man op med så mange studerende? – er der overhovedet lokaler nok?

"Beklageligvis har arkitekterne glemt at lave vindueskarme i auditorierne på HCØ, hvor meget af undervisningen foregår, så dér kan de ikke være", griner John Renner og tilføjer mere alvorligt, "vi skal nok finde plads".

Sejt og benhårdt

Til at modtage de mange nye studerende har instituttet arrangeret en introduktionsuge, som er en blanding af sociale og faglige arrangementer. Her vil de høre om, at fysik er sejt, men også benhårdt. De får en introduktion til, hvordan man laver gode opgaver, og de hører om åben-dør politik, som betyder, at man kan gå ind til forskerne – bruge dem. De vil møde fysikere, som fortæller om livet som forsker, og de vil komme rundt og se laboratorierne.

Der bliver fyldt i auditorierne med 172 nye studerende.

Ind imellem alt det faglige, vil der også være arrangementer som 'hygge-på-plænen' med spil og sjov, fællesspisninger, og det hele afsluttes med en stor fest, i denne sammenhæng en gluon-fest naturligvis (en gluon er en elementarpartikel, som sørger for at 'lime' alle elementarpartiklerne sammen).

"Vi er utroligt glade for, at vi får så mange gode nye studerende.  Selv om det er en kæmpe udfordring at der kommer så mange, ser vi frem til at møde de nye studerende og hjælpe dem med at lære, hvordan man håndterer de mange udfordringer, de kommer til at møde som fysikstuderende", siger studieleder Ian Bearden.