Kulturnatten på NBI - er det her en rockkoncert? – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2011 > Kulturnatten på NBI - ...

17. oktober 2011

Kulturnatten på NBI - er det her en rockkoncert?

Er det her en rockkoncert? – nej, det er såmænd køen for at komme ind og høre et fysikforedrag om 'Teorier for det allermindste' med Holger Beck Nielsen. Den populære fysikprofessor tiltrak hundreder af gæster, og hans foredrag måtte gentages for ikke at skuffe de mange fremmødte.

Mange fremmødte var der så sandelig til årets Kulturnat, hvor Niels Bohr Institutet igen åbnede dørene for en festlig blanding af fysik og leg. De næsten tre tusinde fremmødte gæster kunne opleve interessante fysikindspark om alt - fra fremtidens nanoteknologi til hot nyt fra CERN og universets tidlige udvikling. Et nyt indslag i år var det populære ”stand-up fysik”, hvor instituttets fysikere, med et glimt i øjet, svarede på spørgsmål fra publikum og kappedes om at vide bedst.

Der sættes ild til sæbebobler fyldt med gas.

For flere af nattens gæster var det ikke første gang de besøgte Niels Bohr Institutet på Kulturnatten: ”Det er tredje år i træk jeg kommer her – og det er nok ikke sidste. Jeg synes simpelthen foredragene er så inspirerende”, sagde en ældre fysikinteresseret gæst. ”Det er virkelig spændende, når naturvidenskaben bliver næsten filosofisk, og ens verdensbillede bliver udfordret”, sagde en smilende kvinde, der havde taget sine to halvvoksne børn med til foredraget om 'Det mørke univers' med astrofysiker Anja Andersen.

Fysik for sjov

Men det var ikke kun de voksne, der kunne komme tæt på fysikkens verden. De yngre gæster kunne besøge 'Den naturvidenskabelige legestue' og leve drømmen som skøre fysikere, mens de satte ild til sæbebobler, skød med røgpistoler og frøs skumfiduser i flydende kvælstof. I et stort telt blev der eksperimenteret med mikrobølgeovne, lyd og ild – alt sammen for at gøre fysik sjovt og vedkommende for de mange unge kulturnatgængere.

Der var fulde huse ved alle forelæsningerne.

I et andet hjørne af Niels Bohr Institutet stod de yngste besøgende i kø for at betragte den stjerneklare himmel i et stort teleskop. De kunne også lære at bygge deres eget teleskop, og de kunne besvare opgaver om astronomi og få et Junior Astronom Diplom.

I instituttets kældre var der også åbent hus, og de mange gæster kunne komme på besøg og se den store fryser, hvor iskernerne fra Grønlands indlandsis opbevares. I kælderen under Blegdamsvej kunne man også se de kvantefysiske laboratorier, hvor instituttets fysikere leder laserlys rundt i vha. spejle for at fastholde atomer og undersøge dem ved ultrakolde temperaturer på tæt på det absolutte nulpunkt, minus 273 grader. Alt i alt var årets kulturnat en bragende succes!