CERN fortsætter jagten på Higgs'en – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2011 > CERN fortsætter jagten...

28. januar 2011

CERN fortsætter jagten på Higgs'en

Det er netop besluttet, at CERN skal køre de næste to år uden pause. Higgs'en kan være indenfor rækkevidde hurtigere end man troede, så derfor er alle forskerne opsat på at fortsætte eksperimenterne i LHC-acceleratoren.

Higgs'en er den partikel, som fysikerne leder efter med eksperimenterne i den 27 km lange underjordiske partikelaccelerator på CERN. Ifølge teorierne giver Higgs-partiklen al ting masse, og i årtier har forskerne jagtet denne partikel, som mangler for at kunne beskrive naturens opbygning.

Planerne var, at eksperimenterne skulle fortsætte i hele 2011 med en energi på 7 TeV (1 TeV er 1000 milliarder elektron Volt) og derefter være lukket ned i 2012 for at opgradere til fuld energi på 14 TeV.

"Men nu ligger Higgs'en og lurer, og vi kan måske finde den ved at køre et år til med 'lav' energi, så nu gør vi forsøget", siger partikelfysiker Rasmus Mackeprang, der netop har fået informationerne fra det årlige møde i Chamonix, hvor CERN's ledelse og forskerne gør status og udstikker kursen for det kommende år.

Den detaljere plan beskriver også, at man vil komme flere 'protonpakker' i acceleratorrøret. Det øger chancerne for sammenstød, hvor man kan 'smadre' protonerne og få et kig ind i kvarkernes univers, hvor Higgs'en formodes at eksistere.