Unge stjerner i finsk sommernat – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Unge stjerner i finsk ...

12. juni 2009

Unge stjerner i finsk sommernat

I Finland forbereder et hold nordiske og baltiske astronomistuderende sig på at anvende fremtidens gigantiske radio- og optiske teleskoper i udforskningen af universet.

Det Nordiske Optiske Teleskop gøres klar til nattens arbejde
på toppen af La Palma, en af de Kanariske Øer, Spanien.

Hvad har en finsk birkeskov, en svensk strand og en spansk vulkan at gøre med nyfødte stjerner og planeter? ”Masser!!”, jubler 21 nordiske og baltiske studerende på sommerskole ved Tuorla-observatoriet ved Turku Universitet i Finland.

Med støtte fra NordForsk observerer de derfra både med det Nordiske Optiske Teleskop (NOT) på La Palma i de Kanariske Øer og med Onsala radio-teleskopet syd for Göteborg. Ved at kombinere synligt og infrarødt lys med radiobølger kan de se dybt ind i de mørke støvskyer, hvor nye stjerner og planeter dannes den dag i dag.

I nat var der nerver på: En ny radiokilde var opdaget i den nære galakse Messier 82. Var det en af galaksens mange unge, tunge stjerner, der var eksploderet som en supernova? Mindet om Tycho Brahes berømte opdagelse tonede frem på nethinden, som aftenmørket sænkede sig over La Palma og studenterne gjorde sig klar til at observere i infrarødt lys, der kan trænge ud fra støvskyernes dyb. Men ak – der var ingen supernova, så radiosignalet og berømmelsen må finde en anden årsag. Spændende var det i alt fald!

Venskaber og fremtidigt samarbejde
Sommerkurset giver ikke blot de vordende forskere indblik i et af astrofysikkens frontfelter; det forbereder dem også til en nær fremtid, hvor nye europæiske kæmpeteleskoper – både for synligt lys og radiobølger – bliver det naturlige værktøj i deres forskning.

Samtidig skabes de netværk af personlige kontakter, der vil hjælpe nordisk og baltisk astronomi til at klare sig i konkurrencen om det videnskabelige udbytte af disse store investeringer.

Dette perspektiv appellerede ikke blot til NordForsk’s pengepung, men søgningen til kurset var enorm: ”Vi fik over 60 rigtig gode ansøgninger fra hele verden til vores 20 pladser,”, fortæller lektor på Niels Bohr Institutet og direktør for NOT, Johannes Andersen - ”så det var ikke let at udvælge de heldige”. I alt er 13 nationaliteter repræsenteret på holdet.

Studenter og lærere opslugt af arbejdet
med NOT ved skærme på Tuorla
Observatoriet.

Nedbryder gamle grænser
Kurset omfatter ikke blot observationerne på fem udvalgte forskningsprojekter; programmet omfatter også over 30 forelæsninger af ledende forskere, spændende fra ren teori til praktisk observationsteknik i optisk/infrarød og radio-astronomi. Så studenterne bliver godt forberedt til ’rigtig’ forskning – både under kurset og bagefter. Og selvom de er i fuld aktivitet 18 timer i døgnet, er de fulde af lyst og energi til endnu en uge.

"Kurset er en del af et langsigtet initiativ til at bruge det nordiske teleskop direkte i undervisningen og nedbryde gamle grænser, både mellem astronomiske specialer og mellem de nordiske og baltiske forskergrupper.” slutter Johannes Andersen. ”Og det ligner en kæmpe succes – jeg morer mig næsten lige så godt som studenterne!"

Links: