Tycho Brahe program tiltrækker stjerne-forskere – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

Niels Bohr Institutet > Nyheder > Nyheder 2009 > Tycho Brahe program ti...

07. december 2009

Tycho Brahe program tiltrækker stjerne-forskere

”Det er vigtigt at få de dygtigste forskere, og med det nye Sophie og Tycho Brahe Fellowship har vi skabt et meget prestigefyldt program, der kan tiltrække de skrappeste unge forskere i verden”, siger Kristian Pedersen, astrofysiker og lektor i Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Institutet.

Sophie og Tycho Brahe Fellowship programmet er opkaldt efter de mest fremtrædende danske astronomer i historien, og det er støttet af Danmarks Grundforskningsfond. Formålet er at kunne konkurrere med store internationale fellowships i kampen om at tiltrække unge forskere med fremragende videnskabelige bedrifter og udsigt til en stjerne-karriere.

”Det vigtigste er at få en dygtig forsker, og ikke så meget, hvad de lige præcist forsker i. Vi giver dem stor frihed til selv at vælge deres forskningsområde, og vi har virkelig formået at få ansat to eminente unge forskere”, siger Kristian Pedersen om de to nyansatte Justyn Maund og Berian James.

De ansættes i en 3-årig post.doc. stilling, der er fælles mellem Dark Cosmology Centre og et udenlandsk universitet. ”Det at få mulighed for at indgå i forskningssamarbejde to førende steder - både i Europa og i USA og møde mange forskellige mennesker er en meget vigtig del af stillingen og åbner store perspektiver i karrieren fremover”, siger Berian James om sin begrundelse for at søge netop Brahe Fellowship.

Berian James er uddannet astrofysiker fra University of Sidney i Australien og blev ph.d. i 2009 fra University of Edinburgh i Skotland. Han arbejder med observations-kosmologi og forsker i dannelsen og udviklingen af galakser og stor-skala strukturer som galaksehobe. Han studerer også supernovaer, som er eksploderende kæmpestjerner, med det formål at forstå universets udvidelse. Berian James ansættes i en stilling, der er fælles med University of California, Berkeley ved professor Johs Bloom.

Justyn R. Maund arbejder med karakteren af kosmiske eksplosioner. Han forsker i at identificere oprindelsen af særlige typer supernovaer, og han studerer formen af eksplosionerne ved hjælp af polarisationsmålinger og spektroskopi. Desuden arbejder han med indikatorer til at bestemme afstande i kosmos. Justyn Maund er ph.d. fra University of Cambridge og post.doc. ved University of Texas, Austin. Ansættelsen som Brahe Fellow er fælles med University of California på Santa Cruz ved professor Enrico Ramirez-Ruiz.

”Justyn Maund og Berian James er valgt, fordi de simpelthen er de bedste”, siger en meget tilfreds Kristian Pedersen. Til februar forventer Dark Cosmology Centre at have udvalgt den næste Brahe Fellow.